[A6 C6] Zmiana panelu na cyfrowy klimatronik
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Zenek
- Moje auto: A6 C7
- Rocznik: 2018
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 TDI
- Napęd: FWD
- Skrzynia: DSG
- Paliwo: Diesel
[A6 C6] Zmiana panelu na cyfrowy klimatronik
WItam, przymierzam sie do zakupu C6, i w przedziale cenowym ktorym szukam mojej nowej czarnej C6 nie moge znalezc z cyfrowym klimatronikiem, (z wyswieltaczem), sa tylko te z czterema pokretlami, po 2 na strefe.
Na ebay widzialem takie cyfrowe na sprzedaz, czy mozna to tak po prostu zamienic?
Z gory dzieki, pozdrawiam klubowiczow!
Na ebay widzialem takie cyfrowe na sprzedaz, czy mozna to tak po prostu zamienic?
Z gory dzieki, pozdrawiam klubowiczow!
Ostatnio zmieniony 07 gru 2013, 03:17 przez zenonek, łącznie zmieniany 1 raz.
Odpowiedź jest prosta - nie, nie można sobie po prostu "zamienić", bo technicznie to dwa różne układy.
Ten z "cyferkami" nazywany jest Deluxe Climate Control (od 2009 jest on w standardzie), poprzedni to był po prostu Climate Control (jako opcja było Deluxe). Deluxe ma:
1) nawiew niebezpośredni, ma 14 stref nawiewu przy szybie, mniej problemów z zatokami
2) czujnik słońca - gdy wychodzi ostre słońce klima chłodzi nogi bardziej niż górę, w nocy grzeje bardziej nogi, ogólnie zwiększa komfort podróży
3) auxiliary heater - elektryczna grzałka dająca ciepłe powietrze od razu po uruchomieniu silnika w zimie
4) różnica temperatur do 6 stopni (zwykły climatronic daje 4 stopnie o ile dobrze pamiętam), niezależna separacja kanałów lewy/prawy
Ten "z cyferkami" to układ zapożyczony z A8 D3, ten "bez cyferek" to rozwojowa wersja z C5 (teraz montowana m.in. w A4 i Seacie Exeo).
Dodam tu, że Deluxe jest super klimatyzacją, dużo lepszą niż ta w BMW5 (nawet z "extra features" w 530d i wyższych), E-klasie (tutaj jest odpowiednik tej z C5) czy 3-letniej S-klasie (brak nawiewu niebezpośredniego).
Ten z "cyferkami" nazywany jest Deluxe Climate Control (od 2009 jest on w standardzie), poprzedni to był po prostu Climate Control (jako opcja było Deluxe). Deluxe ma:
1) nawiew niebezpośredni, ma 14 stref nawiewu przy szybie, mniej problemów z zatokami
2) czujnik słońca - gdy wychodzi ostre słońce klima chłodzi nogi bardziej niż górę, w nocy grzeje bardziej nogi, ogólnie zwiększa komfort podróży
3) auxiliary heater - elektryczna grzałka dająca ciepłe powietrze od razu po uruchomieniu silnika w zimie
4) różnica temperatur do 6 stopni (zwykły climatronic daje 4 stopnie o ile dobrze pamiętam), niezależna separacja kanałów lewy/prawy
Ten "z cyferkami" to układ zapożyczony z A8 D3, ten "bez cyferek" to rozwojowa wersja z C5 (teraz montowana m.in. w A4 i Seacie Exeo).
Dodam tu, że Deluxe jest super klimatyzacją, dużo lepszą niż ta w BMW5 (nawet z "extra features" w 530d i wyższych), E-klasie (tutaj jest odpowiednik tej z C5) czy 3-letniej S-klasie (brak nawiewu niebezpośredniego).
sebbie
Code so clean you could eat off it!
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Moje auto: S6 C6
- Rocznik: 2008
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 4.2 326KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Multitronic
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
:lol:
odpowiedź nie jest taka prosta, ale brzmi ona dokładnie: "tak, można zamienić... w sposób w miarę łatwy od rocznika 2006, w sposób nieco trudniejszy do rocznika 2006" ... :lol:
dodam tylko że pomimo różnic technicznych obudów i części okablowania, obydwa klimatroniki posiadają:
-czujnik poziomu nasłonecznienia
-auxiliary heater (dla turbo diesli)
-niezależną separację nawiewów i separację uzyskanych temperatur po stronie lewej/prawej
-kilka innych, też wspólnych ... :lol:
Na zakończenie dodam tylko że i jeden i drugi klimatronik może spowodować ciężkie choroby zatok obocznych nosa, a brak dbałości o czystość filtrów (i pewna doza pecha życiowego) może przyczynić się do ciężkiej choroby, lub śmierci kierowcy (np. legionelloza... :lol: )
pozdr
_TMr
odpowiedź nie jest taka prosta, ale brzmi ona dokładnie: "tak, można zamienić... w sposób w miarę łatwy od rocznika 2006, w sposób nieco trudniejszy do rocznika 2006" ... :lol:
dodam tylko że pomimo różnic technicznych obudów i części okablowania, obydwa klimatroniki posiadają:
-niezależną separację nawiewów i separację uzyskanych temperatur po stronie lewej/prawej
Na zakończenie dodam tylko że i jeden i drugi klimatronik może spowodować ciężkie choroby zatok obocznych nosa, a brak dbałości o czystość filtrów (i pewna doza pecha życiowego) może przyczynić się do ciężkiej choroby, lub śmierci kierowcy (np. legionelloza... :lol: )
pozdr
_TMr
dobre , ale to prawda :lol:tmr pisze::lol:
pozdr
_TMr
[ Dodano: 2009-06-10, 07:13 ]
chyba tylko róznica wizualna jak dla mnie jest , po co zmieniać i dopłacać skoro działa tak samo , no chyba że wstyd przed kolegami :lol: :lol:
GPW
Heh, to sorry, pisalem o klimatyzacji w wersji SE A6C6 na rynek UK do 2008 roku. Wg specyfikacji technicznej nie maja czujnika slonca (wprowadzony po 2007 roku), ani aux heater (to sprawdzalem sam w MMI) i maja czesciowo zalezne kanaly lewy/prawy (z punktu widzenia uzytkownika jest mniej opcji nawiewu). I tak, to zupelnie inne uklady tak wg mnie jak i wg serwisu ASOtmr pisze::lol:
IMHO najwazniejsza roznica to niebezposredni nawiew.
sebbie
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Zenek
- Moje auto: A6 C7
- Rocznik: 2018
- Silnik: 3.0 TDI
- Napęd: FWD
- Skrzynia: DSG
dzieki, odpuszcze sobie wtedy podmiane, :mrgreen: , po prostu poszukam cos z cyfrowym.Pozdro
[ Dodano: 2009-06-10, 11:16 ]
i tu troche mnie pzeraziles
[ Dodano: 2009-06-10, 11:16 ]
tmr pisze::lol:
pozdr
_TMr
i tu troche mnie pzeraziles
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Damian
- Moje auto: A6 C6
- Rocznik: 2007
- Silnik: 3.0 ASN 220KM
- Skrzynia: Manual
- Kontakt:
spytam więc czy mając wersję z roku 2007 ze "zwykłym" klimatronikiem" można poprostu zamineić ten zwykły na ten "delux"? czy wtyczki są te same ? oczywiście przypuszczam że trzeba go potem zaadaptować vagiem ale chodzi mi o samo podpięcie czy to "plug end play" :roll: czy trzeba coś rezać w kablach. Samo działanie tego zwykłego panelu jest bez zarzutu ale wizualnie bardziej mi się podoba ten delux a na allegro są takie już nawet po 250zł (czy z Q7 są te same bo wyglądają identycznie?) więc jeśli wymiania nie byłaby skomplikowana to byłby w miarę tani "tuning" i w środku byłoby ciekawiej . Jeśli więc ktoś coś wie w temacie to byłbym wdzięczny za wskazówki
...fakt...nie dziwie sie ze zenonek chce zamienić zwykły klimatronik który idealnie pasuje na panel sterujący do frani zaprowadzając kompletną wiochę we wnętrzu c6 na klimatronik cyfrowy który powinien być absolutnym standardem w aucie tej klasy...no ale niektórzy cenią ergonomię inni oryginalność...
...sugerowałbym jednak poszukac climatronic plus w oryginale zamiast kombinować z dokładaniem...
...sugerowałbym jednak poszukac climatronic plus w oryginale zamiast kombinować z dokładaniem...
- Masta
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marcin
- Rocznik: 2006
- Silnik: 3.0 CDUD 245KM
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
kryssiwy pisze:zwykły klimatronik który idealnie pasuje na panel sterujący do frani
A ja mam odmienne zdanie co do twojego. Te cyferki na tym panelu wcale mi nie pasują do reszty :roll:
ale każdy ma inny gust
a czego tu się wstydzić ?satch pisze:no chyba że wstyd przed kolegami
Edit kryssiwy nie obrażaj innych ludzi na forum mówiąc że te pokrętła nadają się do frani... bo ja mogę powiedzieć że silnik(2.0TDI) z twojego auta, tak samo nadaje się do frani...
pozdrawiam
- wojciech_A6_C6
- Forum Audi A6 / A7
Witam!
Znalazłem taką ofertę na alledrogo
http://motoallegro.pl/item791242724_4f1 ... a6_c6.html
Pytanie:
Czy jeżeli nie mam podgrzewanych foteli, będzie działać?
Czy ktoś z Warszawy i okolic służyłby radą lub pomocą w wymianie ?
Ile osób już dokonało takiej wymiany ? Jak wrażenia, opinie ?
pzdr
wOJCIECh
Znalazłem taką ofertę na alledrogo
http://motoallegro.pl/item791242724_4f1 ... a6_c6.html
Pytanie:
Czy jeżeli nie mam podgrzewanych foteli, będzie działać?
Czy ktoś z Warszawy i okolic służyłby radą lub pomocą w wymianie ?
Ile osób już dokonało takiej wymiany ? Jak wrażenia, opinie ?
pzdr
wOJCIECh
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Damian
- Rocznik: 2007
- Silnik: 3.0 ASN 220KM
- Skrzynia: Manual
- Kontakt:
Miałem zamiar kupić ten panel z tej aukcji już byłem praktycznie zdecydowany ale wycofałem sie po rozmowie z kolegą TMR. Wymiana nie jest taka prosta trzeba dokładać dwa lub trzy silniki i czujnik jakości powietrza po adaptacji sterownika itd. można to wszystko potem odpiąć ale wtedy będzie zawsze wywalało błedy w Vag-u trzeba też zmienić wiring we wtyczkach przy panelu bo kilka kabli ma być w innym miejscu. Ogólnie nie jest to temat b.łatwy i trzeba troche pokąbinować ja zrezygnowałem z racji że nie zamierzam tym autem długo jeździć a aż tak mi na tym panelu nie zależy. jak nie masz grzanych siedzen to po co ci taka wersja szukaj bez jest ich więcej jak ja patrzyłem.