Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5 1.9 TDI AFN] za niska temperatura silnika ?

Silniki wysokoprężne
dmndmn
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: dmndmn » 04 lut 2009, 00:47

witam.

moj silnik od paru dni rowniez jest niedogrzany. Temp oleju jak i wody w chlodnicy nie przekracza 80 stopni. Czy w kazdym wypadku to termostat czy moze byc jeszcze jakis problem?

Robson
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Robert
Rocznik: 2003
Moje auto: Allroad C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.7T 230KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: Robson » 01 sie 2009, 15:17

Podłacze sie do tematu. Mam juz termostat i oring z aso i chce go zmienić sam (alukard pisal ze to nic trudnego, mechanik mowił zaś ze duzo roboty, weże trzeba zrzucać, trudny dostep.... ciul mu w łep), zagladałem tam i jest prawie na wierzchu.
Tylko mam kilka pytan.
Jak spuscić płyn? wiem że jest alakranik kolo chlodnicy ale u mnie niema do niego dostępu bez ściagania zdezaka i jeszcze jakiegoś plastika.
Czy mam odkręcić tam gdzie temostat i zleci płyn czy w innym miejscu?
Jak już zmienie termostat, i zaleje płyn, czy to już wszystko, czy trzeba jeszcze jakoś odpowietzryć układ?
Full Led i Full Led Matrix A6Klub.PL / A7Klub.PL

MrBorrows

Post autor: MrBorrows » 03 sie 2009, 16:00

Robson, powiem tak, nie jest to jakoś strasznie skomplikowane, płyn wyleci sam, dwie śruby wykręcić, zmienić, przykręcić i już... tylko, że na przykład u mnie po wymianie termostatu, jest dalej niedogrzany i nie wiem co to może być...

Awatar użytkownika
BLV
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: BLV » 03 sie 2009, 22:14

pozwolicie ze dołączę się do tematu tylko ze u mnie wskazówka przekracza 90 stopni. położenie wskazówki zaczyna się jak kończy się kreska 90 stopni. wygląda to tak jak bym miał temperaturę około 93 stopni C przy czym wag pokazuje normalnie 90C. czy należy wymienić ten czujnik czy można tak dalej śmigać?

Robson
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Robert
Rocznik: 2003
Moje auto: Allroad C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.7T 230KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: Robson » 07 sie 2009, 21:45

Termostat wymieniony, zrobiłem to na parkingu, nawet poszło łatwo, teraz temperatura jest rowno na 90 stopni. <ok>

Próbowałem zlac płyn kranikiem, ale u mnie coś on nie działa, na necie czytałem o czerwonym pokretle, a u mnie jest czarny, mozna go obrócić o 90 stopni ale nic nie leciało. :roll:

zleciało mi okolo 5 litow i rowno 5 wlałem na raz, jak narazie nic nie dolewałem.
Full Led i Full Led Matrix A6Klub.PL / A7Klub.PL

MrBorrows

Post autor: MrBorrows » 11 sie 2009, 12:41

I ja rozwiązałem mój problem - po wymianie króćca, który przychodzi na termostat, na nowy silnik ładnie po 2-3 km jest już praktycznie dogrzany. Winą były wyłamane "łopatki" w tym króćcu.

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: Oofol » 26 lis 2014, 23:15

MrBorrows, Mozesz potwierdzic ze w AVF jest kranik w chlodnicy bo nie mialeczasu tam zajzec atez musze zmienic termostat.
PM+
AVF+
ARE

MrBorrows

Post autor: MrBorrows » 27 lis 2014, 07:59

Nie pamiętam już dlaczego, ale u mnie ten kranik nie zdał egazminu - płyn spuszczałem albo od razu rozszczelniając termostat (większy syf, bo płyn leci gdzie chce) albo wyjmując czujnik temperatury (na samym dole, niedaleko chłodnicy, strona kierowcy - dużo mniejszy syf, wystarczy miska i łapiesz prawie wszystko).

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja