witam.
moj silnik od paru dni rowniez jest niedogrzany. Temp oleju jak i wody w chlodnicy nie przekracza 80 stopni. Czy w kazdym wypadku to termostat czy moze byc jeszcze jakis problem?
[A6 C5 1.9 TDI AFN] za niska temperatura silnika ?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Robert
- Rocznik: 2003
- Moje auto: Allroad C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7T 230KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Podłacze sie do tematu. Mam juz termostat i oring z aso i chce go zmienić sam (alukard pisal ze to nic trudnego, mechanik mowił zaś ze duzo roboty, weże trzeba zrzucać, trudny dostep.... ciul mu w łep), zagladałem tam i jest prawie na wierzchu.
Tylko mam kilka pytan.
Jak spuscić płyn? wiem że jest alakranik kolo chlodnicy ale u mnie niema do niego dostępu bez ściagania zdezaka i jeszcze jakiegoś plastika.
Czy mam odkręcić tam gdzie temostat i zleci płyn czy w innym miejscu?
Jak już zmienie termostat, i zaleje płyn, czy to już wszystko, czy trzeba jeszcze jakoś odpowietzryć układ?
Tylko mam kilka pytan.
Jak spuscić płyn? wiem że jest alakranik kolo chlodnicy ale u mnie niema do niego dostępu bez ściagania zdezaka i jeszcze jakiegoś plastika.
Czy mam odkręcić tam gdzie temostat i zleci płyn czy w innym miejscu?
Jak już zmienie termostat, i zaleje płyn, czy to już wszystko, czy trzeba jeszcze jakoś odpowietzryć układ?
Full Led i Full Led Matrix A6Klub.PL / A7Klub.PL
pozwolicie ze dołączę się do tematu tylko ze u mnie wskazówka przekracza 90 stopni. położenie wskazówki zaczyna się jak kończy się kreska 90 stopni. wygląda to tak jak bym miał temperaturę około 93 stopni C przy czym wag pokazuje normalnie 90C. czy należy wymienić ten czujnik czy można tak dalej śmigać?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Robert
- Rocznik: 2003
- Moje auto: Allroad C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7T 230KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Termostat wymieniony, zrobiłem to na parkingu, nawet poszło łatwo, teraz temperatura jest rowno na 90 stopni. 
Próbowałem zlac płyn kranikiem, ale u mnie coś on nie działa, na necie czytałem o czerwonym pokretle, a u mnie jest czarny, mozna go obrócić o 90 stopni ale nic nie leciało. :roll:
zleciało mi okolo 5 litow i rowno 5 wlałem na raz, jak narazie nic nie dolewałem.

Próbowałem zlac płyn kranikiem, ale u mnie coś on nie działa, na necie czytałem o czerwonym pokretle, a u mnie jest czarny, mozna go obrócić o 90 stopni ale nic nie leciało. :roll:
zleciało mi okolo 5 litow i rowno 5 wlałem na raz, jak narazie nic nie dolewałem.
Full Led i Full Led Matrix A6Klub.PL / A7Klub.PL
Nie pamiętam już dlaczego, ale u mnie ten kranik nie zdał egazminu - płyn spuszczałem albo od razu rozszczelniając termostat (większy syf, bo płyn leci gdzie chce) albo wyjmując czujnik temperatury (na samym dole, niedaleko chłodnicy, strona kierowcy - dużo mniejszy syf, wystarczy miska i łapiesz prawie wszystko).