A pytanie to:
Czym różni się Tip od Multi tronika..... ?

Jak poznać jaki typ jest w aucie?
Z góry dziękuję i przepraszam za tak banalne pytanie.... :P
Ja tez dołącze sie do podziękowań.mikita2003 pisze:Skrzynia Tiptronic to nic innego jak automat z możliwościa zmiany biegów za pomocą drążka + i - ... a jeżeli chodzi o Multitronica to już zupełnie inna konstrukcja, jest to skrzynia bezstopniowa, fizycznie nie posiada tzw przełożeń - biegów. Główna zasada działania oparta jest na współpracy z dwoma zespołami kół (walców) stożkowych i paska który przesówa się po ich powierzchni.
Bezstopniowa przekładnia automatyczna Multitronic została skonstruowana przez firmę Audi. Zwiększenie komfortu prowadzenia nie jest przy tym zwiazane z utratą dynamiki i oszczędności. Przeciwnie - większosć parametrów samochodu wyposażonego w Multitronic wypada często lepiej niż w modelach z manualną przekładnią 5-biegową. Multitronic posiada też tryb zmiany biegów "na niby" (widziałem wersję z 7 wirtulanymi przełożeniami).
Kiedy prowadzi się pierwszy raz auto z taką skrzynią, wrażenie jest trochę takie, jakby ślizgało się sprzęgło. Przyciskamy gaz, obroty rosną, auto przyspiesza i nie następuje spadek obrotów, który normalnie jest, gdy zwykły automat zmieni bieg na wyższy. Wszystko dlatego, bo tu nie ma biegów Zatem skrzynia trzyma te wysokie obroty (w okolicach najwyższego momentu obrotwego) dopóty, dopóki nie odpuszczamy nogi z gazu.
[ Dodano: 2008-03-26, 13:29 ]
a poznasz po tym ze multi niema możliwości blokady biegów,jeśli sie mylę to proszę o pobrawkę:)
Chodzi o to że możesz ustawiż skrzynię w pozycji kolejno:Qzi pisze:Mam pytanie ( ponieważ się boję ) automatu i wyczytałem na forum że żywotność multi jest około 200 tyś km
1jaka jest żywotność tiptronica
2nie bardzo zajażyłem o co chodziło koledze mikita2003 z tą blokadą biegów
3jedyna różnica jaką widze na powyższych zdjęciach to że tip ma głębsze wycięcie w kierunku tyłu nadwozia
Proszę o ewentualną pomoc i wielkie sorki za może głupie pytania ale podobno kto pyta nie błądzi :oops:
z tego co ja zauważyłem to niektóre multi mają S a niektóre nie. Nie wiem od czego to zależy ale oglądałem ostatnio A6 z multi i na pewno była tam opcja SRoger_35 pisze:jedyna różnica jaką widze na powyższych zdjęciach to że tip ma głębsze wycięcie w kierunku tyłu nadwozia
Na tych zdjęciach, tak. Tyle tylko, że to dolne zdjęcie pokazuje tipa przed liftem (z biegami D i bodajże 2,3,4). W tipe po lifcie w opcji automat są tylko D i S (oczywiście możliwość zmiany biegów tak samo). Zmierzam do tego, że wygląd multi i tipa w wersjach po lifcie różni się tym, że w multi nie ma S i wycięcie na zmianę biegów jest bardziej cofnięte.
Pozdrawiam