Bardzo dojrzałe podejście... ja daleki jestem od osądów Ciebie... oceniamy fakty i staramy się stać z boku, co nie jest łatwe, bo większość oczekuje zdecydowanych kroków...
wiktorsam, czy jesteś w stanie udokumentować fotograficznie to co dostałeś? Całą paczkę...
I jeszcze jedna sprawa, może w świadomości kolegi Deniro jest możliwe że ktoś zamówi od niego kabelek a potem będzie chciał wyłudzić kasę spowrotem wmawiając że dostał inny kabel, ale w mojej świadomości raczej nikt o zdrowych zmysłach by nie próbował oszukiwać w ten sposób.
Widać każdy mierzy ludzi swoją miarą...
A i kolego z tym telefonem, dzwoniłem do Ciebie przed chwilą z innego numeru, nie odebrałeś. Jak dzwonię z mojego telefonu to od razu wrzuca na pocztę głosową, więc coś chyba jest nie tak?
Zresztą nagrałem CI się nawet na poczcie i co? Nie oddzwoniłeś.
EDIT
Kolega Deniro oddzwonił, tłumaczenia równie dziecinne jak na forum, teraz dowiedziałem się że on tylko pośredniczył w sprzedaży na czym zarobił 50 zł które może nam oddać...
Twierdził też że nie ma firmy żadnej, ale to że próbowałem się z nim skontaktować przez profil firmowy na FB mi wyrzygał.
Deniro, właśnie cała akcja i zdziwienie wynika stąd że nie jesteś tu osobą anonimową, tylko aktywnym i pomagającym forumowiczem. Stąd ogólne zdziwienie i można powiedzieć szok. A niestety z korespondencji w pierwszym poście to wygląda to na 'wkurwionego focha' co po prostu źle świadczy.
Jak mówię, pomyłki się zdarzają i należy je wyjaśniać, po prostu.
Skarbówka ma to do tego że jeżeli pośredniczyłeś w większej ilości takich transakcji to nie odprowadziłeś podatku i masz przychód nieujawniony. Wyliczą ci że sprzedałeś 20 kableków, do każdego przywalą cenę 200 zł (albo i pełną rynkową 1400...) i będziesz musiał bulić 3200 zł karnej stawki (albo 22400 przy stawce rynkowej) + mandat. Właśnie dlatego że znam Polskie prawo to wiem co mogą. A niestety skarbówka nawet jak nie ma racji, to najpierw kasę zabiera a później możesz się odwoływać. Vide właściciel i twórca firmy OPTIMUS
Że już nie wspomnę o rozprowadzaniu produktu 'lewego'.
Nie wiesz w jak prosty sposób władza może cię zeszmacić i pozbawić wszystkiego co masz. Tak tylko mówię - ku przestrodze, czasem lepiej zapłacić te PCC ze stawką 2%
Załatwcie spokojnie sprawę i luz, jeśli pomyłka to jak pisałem - przecież się zdarza.
No tak ale jestes w stanie udowodnić ze to dostałeś w paczce ? Ja nogę zrobic zdjęcie r8 tylko co tym udowodnię sory ale bardziej ufam osobie która znam niż tobie i wierze ze dostałeś to co zamówiłeś
A tak że paczkę otwieraliśmy w pracy w obecności wielu osób, wszystkie zgodziły się świadczyć na policji.
Kolejny dowód to waga paczki, VCDS jak mniemam będzie raczej dużo cięższy od tego chińczyka który nie ma nic w sobie.
Ja kończę dyskusję, będę w temacie tylko informował jak ma się sprawa na policji bo padły tu teraz oskarżenia w moim kierunku więc tym bardziej zależy mi żeby udowodnić kto ma rację.
Pozdrawiam
Ja ci już tłumaczyłem ze policja nie zajmuje sie reklamacjami nie zostałeś oszukany towar dostałeś a ze wg ciebie nie zgodny z opisem to nie mas z tego tytułu praw aby sprawę zgłaszać na policji ale rób jak uważasz zastraszanie nic nie wskurasz jak twierdzisz ze nie dostałeś to co zamówiłeś to składaj reklamacje i tyle gdybym wiedział ze taka sytuacja wyniknie to nie nagrywanym tego tematu za głupie 50zl temat mozna zamknąć ja swoje powiedziałem ty idziesz na policję i wszystko jasne gdybym miał pewność ze zostałeś oszukany to uwierz oddałbym ze swoich kasę a z tym gościem zakończył znajomość ale niestety nie mamy jak tego potwierdzić było trzeba otwierać przy listonoszu bo tylko on jest wiarygodnym źródłem informacji paczkę odebrałeś bez zastrzeżeń a równie dobrze on mógł pakować w obecności 300 pracownikow masakra jakas pozdrawiam nowych i starych klubówiczow
Zaraz bo czegoś nie rozumiem, próbuję reklamować cały czas, czyli odesłać kabel a Ty nie chcesz się zgodzić, zganiasz na jakiegoś tajemniczego kolegę którego danych nie chcesz podać. Też mogę coś sprzedać a potem mówić że to kolega sprzedawał a ja nic nie wiem...
Szkoda że przez Telefon rozmawiałem z Tobą a nie z kolegą, z Tobą ustalałem koszt i wysyłkę a nie z kolegą, Ty twierdziłeś że masz na sprzedaż a nie kolega. Tak samo Ty nie odbierasz telefonów a nie kolega. Ciekawe jeszcze do kogo poszła kasa z pobrania, też do kolegi???
A policja sama najlepiej oceni sprawę, ja nie straszę tylko działam o czym się po prostu przekonasz.
I skoro to miał być VCDS to dlaczego wysłałeś linka do vag-com, dlaczego nie wysłałeś do VCDS, dziwny zbieg okoliczności? Nie sądzę.
I jeszcze jedna sprawa. Dlaczego jakikolwiek kontakt z Tobą był możliwy dopiero jak opisałem sprawę na forum, dlaczego wcześniej mimo obietnic nie odbierałeś telefonu ani nie odpisywałeś na PW mimo że logowałeś się na forum. Skoro nie miałeś nic sobie do zarzucenia to skąd ten brak kontaktu???
Bo dostałeś info ze walisz w chu. Niema sensu ciagnąć tematu każdy swoje powiedział i tyle idź na ta policję o powiedz ze zamówiłeś kabel taki i taki a dostałeś inny po co dalej drążyć ? Moje stanowisko znasz ja znam twoje wszystko
Dlatego jak już pisałem, następne info będzie z policji i z poczty.
Podobną sprawę już miałem kiedyś, zamawiałem felgi z oponami z allegro, różniły się stanem od opisanego, też zgłosiłem na policję, też miałem styczność z kozakiem który uważał że nic nie mogę, sąd miał inne zdanie na ten temat o czym świadczy wyrok 3 miesiące w zawieszeniu na 2 lata i zwrot kasy. Mogę wkleić skan wyroku, mam na pamiątkę.
Może gdyby nie tamta sprawa bym odpuścił, ale ja wiem że policja nie bagatelizuje takich spraw. Dlatego zobaczymy co będzie dalej.
Pozdrawiam
Ciekawe jakiej policji chyba nie w Polsce jeśli miałeś taka sytuacje to zapewne felg wogole nie dostałeś bo sady nie karaja za niezgodności towaru z umowa wyrokiem gdyby tak była to większa cześć sprzedających z Allegro mieliby wyroki ja już jestes taki obeznany w polskim prawie to powinien wiedzieć co sie robi w takich przypadkach i ze policja nie zajmuje sie takimi rzeczami jedyne co możesz zrobic to pisemna reklamacja z tytułu nie zgodności towaru z umowa za potwierdzeniem odbioru następnie sprzedający ma 14dni na ustosunkowanie sie do niej następnie pomoże ci rzecznik praw konsumenta a na samym końcu długa i kosztowna droga sądowa na tle pozwy Cywilnego i sad jeśli da wiarę twoim zeznania wyda wyrok nakazowy do spłaty kwoty z tytułu nie zgodności a nie wyrok karny także sory ale nie wierze w ta bajeczke o felgach bo pewnie wogole ich nie dostałeś pewnie wszyscy pomyślą ze jest to moje cwaniactwo a ja chce tylko pokazać jak bardzo kolega jest w błędzie. Będąc w przekonaniu ze załatwi sprawę na policji i nie obejdzie sie bez wyroku sądowego bo kabel nie łączy sie z twoim samochodem heh dobre jaja
Witam.
Panowie czy nie idzie się dogadać jak Facet z Facetem czy warto dla takiej kwoty szargać swoje imię.Dla mnie sprawa jest prosta zaistniała pomyłka zwrot kasy i po temacie a nie udowadnianie kto zna lepiej prawo.
wiktorsam, jak możesz wrzuć wyrok o sprawę z felgami co pisałeś, chciałbym przeczytać z ciekawości. A co do sprawy której ten temat dotyczy, też uważam jak koledzy, żebyście się dogadali 200zł to kasa nie warta szarpania i nerwów.
Wyciąłem dane osobowe ale widać że to mój dokument choćby po niku z forum.
Więc kolego, nie jest prawdą że policja się nie zajmuje, ja zgłosiłem sprawę, po pół roku dostalem zawiadomienie z sądu, potem tylko wyrok, nawet nie musiałem na rozprawie być.
Bardzo ważne jest posiadanie pełnej dokumentacji, oświadczeń świadków, ja miałem oświadczenie osób będących przy otwieraniu paczki, miałem adresy IP, miałem dane sprzedającego, całą korespondencję.
Tak samo teraz zbieram wszystko co się tyczy sprawy, mam już wszystkie dane kolegi Deniro, mam zarchiwizowane rozmowy, wydruki, jeszcze tylko poproszę o biling telefoniczny i zgłoszę po prostu z zasady.
Policja chętnie się zajmuje takimi sprawami o ile mamy pełne dane, bo to jest dla nich możliwość wykazania się w statystykach. Olewają tylko sprawy gdy nie wiadomo kto oszukał, dane są nieprawidłowe itd. Tutaj mam pełne dane Deniro i liczę że się uda.
Dlatego info też dla innych, nie można pozwalać na takie akcje, bo potem oszuści czują się bezkarni, a jak widać spokojnie można odzyskać kasę.
W przypadku felg dostałem kasę, zostały mi stare felgi a koleś stracił pracę w urzędzie.
Ostatnio zmieniony 31 maja 2014, 10:41 przez wiktorsam, łącznie zmieniany 1 raz.