no to chłopaki i dziewczyny - jak by ktoś miał Thermo Top C albo E na zbyciu z telestartem T100 (ewentualnie T90) i w miarę kompletne - to jestem chętny...
No chyba że ktoś miałby kompletne ori webasto do A6 diesel 2.7-3.0 ...
[ Dodano: 2009-10-23, 17:35 ]
<czapa> webasto już do mnie jedzie. Mam nadzieję że po otworzeniu kartonu nie znajdę tam piecyka kaflowego... :lol:
censored, dzięki za sugestie - postaram się zrobić coś takiego żeby było "jak w ori, abo i lepiej" 8-)
Napiszę co wyjdzie z projektu...
[ Dodano: 2009-11-04, 06:05 ]
No i webasto dojechało.
W kartonie cegieł nie było. Przyjechał nowiutki thermo top C i telestart HTM100 - na taki zestaw padł wybór.
Dlaczego? - bo HTM100 daje takie możliwości obsługi jak MMI

- z tą różnicą że
w HTM mogę odczytać i ustawić temp w aucie z domu
Oczywiście do wszystkiego doszło kilka oryginalnych rurek ogrzewania postojowego Audi (głównie taka tródzielna rura metalowa i kilka węży gumowych)
Zrezygnowałem z zaworu przełączającego ogrzewania - nie miało to większego sensu w thermo top c (orygianlnie były V-ki).
Miejsce montażu pieca - ori (pod lewą lampą), pompa wodna - prawie jak w ori

(brak tego zaworu przełączającego, który nota bene mam i można by było go spiąć z zasilaniem pompy wody), instalacja paliwowa z zaworem zwrotnym, instalacja sterowania/radia/anteny - jak ori, prądowa - inna (nie ma canów).
Webasto odpalone - działa
Nie zrobiłem jeszcze wentylatora nagrzewnicy - tu mi się czknęło

... btw: czy ktoś wie o ewentualnym sposobie odpalenia całego klimatronika jakimś pinem z jego wtyczek?

Jeśli nie znajdę innego rozwiązania - zgodnie z sugestią Władka Hobota - wymacam prąd sterowania modułu dmuchawy i spróbuję go "naśladować".
Dzięki Piotruś za pomoc, rady i "technical support"

pozdr
_TMr
aaa.... miałem takie ciśnienie że zacząłem się nawet pytać w ASO Audi o ceny ewentualnego montażu. Pan po kilku dniach oddzwonił i grzecznie poinformował że "klient - nasz pan", ale stanowczo poleca kupna C5 z ogrzewaniem - będzie taniej... <mikołaj>
[ Dodano: 2009-11-09, 06:25 ]
Temat chyba zamknięty. Przynajmniej w sensie moich wątpliwości z dmuchawą

Udało się znaleźć rozwiązanie odpalania całego klimatronika (oczywiście z zdmuchawą... 8-) ) przez webasto. Na coś takiego nie liczyłem

Efekt?
- rano w domku ustawiam poziom komfortu wnętrza w aucie (3 kliknięcia na guziczki pilota), lecę się wysikać, piję kawę, wskakuję pod przysznic, prasuję koszulę, ubieram synka i siebie, łapię teczkę, lecę do auta

...silnik jest już rozgrzany a w środku jest ciepło. Odpada skrobanie szybek przy szronie...

WARTO BYÂŁO

!! :mrgreen:
[ Dodano: 2009-11-11, 07:25 ]
I już chyba ostatnie info... cena...

Całość wyszła poniżej 3k pln :D
Jak znajdę troszkę czasu - sklecę coś na kształ poradnika montażu (ze względu na objętość będzie to chyba tylko szkic...

) i umieszczę w odpowiednim dziale...