[ A6 C6] Wariowanie klimatyzacji
[ A6 C6] Wariowanie klimatyzacji
Witajcie koledzy i koleżanki!:)
W moim A6 C6 od 2 miesięcy, bardzo nieregularnie, wariuje klimatyzacja (oczywiście wariuje w tych najmniej odpowiednich momentach, doprowadzając mnie do szału...). Otóż co jakiś czas z bocznych, przednich nawiewów (i tylko z nich) zaczyna dmuchać bardzo gorące powietrze (podczas gdy powinno wiać zimne albo chłodne). Ustawienie w takiej sytuacji przełącznika z konkretnej temperatury na dmuchanie zimnem nie pomaga - z bocznych kratek dmuch gorące powietrze, z innych ultra-zimne.
Potem dojeżdżam do celu, wyłączam silnik i jak wracam do niego po jakimś czasie - wszystko znowu działa poprawnie. I tak do następnego razu, który może zdarzyć się następnego dnia albo za 3 tygodnie...
Macie może pomysł o co chodzi?
W moim A6 C6 od 2 miesięcy, bardzo nieregularnie, wariuje klimatyzacja (oczywiście wariuje w tych najmniej odpowiednich momentach, doprowadzając mnie do szału...). Otóż co jakiś czas z bocznych, przednich nawiewów (i tylko z nich) zaczyna dmuchać bardzo gorące powietrze (podczas gdy powinno wiać zimne albo chłodne). Ustawienie w takiej sytuacji przełącznika z konkretnej temperatury na dmuchanie zimnem nie pomaga - z bocznych kratek dmuch gorące powietrze, z innych ultra-zimne.
Potem dojeżdżam do celu, wyłączam silnik i jak wracam do niego po jakimś czasie - wszystko znowu działa poprawnie. I tak do następnego razu, który może zdarzyć się następnego dnia albo za 3 tygodnie...
Macie może pomysł o co chodzi?
- stinger
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Damian
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 ASN 220KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
Temat omawiany. Do czyszczenia cylinderki od klimy.
-a6-c6-00739-vt45546.htm
-a6-c6-00739-vt45546.htm
- FOSS
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
A to do A6 można kupić same elektrozaworyUneeK pisze:Jeśli chodzi o koszta ewentualnej wymiany - same zaworki >2000 pln w ASO.

Co do wymiany to nie wiem jak to jest w A6 C6 ale robiłem to osobiście w S8 D2 i tam to jest masakra... tam pompa jest tak upchnięta na podszybiu że aby ją wymienić trzeba rozebrać podszybie, połowę centralnego wentylatora, cały mechanizm wycieraczek, spuścić płyn hamulcowy i zdemontować servo... pozostaje mieć nadzieję że w C6 jest łatwiej

wymiana na taki nowy z ASO załatwia sprawę na zawsze, ten element z takim samym oznaczeniem tylko literka A zostal wycofany w 04.2008 r i zastąpiony takim z literką B, nie wiem co zmieniono ale ten nowy nie zacina się już, jest pozbawiony tej wady. Można znaleźć czasem na allegro z literką B za 200 zł i po kłopocie.
Witam Koledzy mam ten sam problem klima wariuje z bocznych i podszybia leci gorące powietrze a na środku zimne...nie idzie wytrzymać. Przeczytałem że trzeba przeczyścić cylinderki...ale trzeba zdjąć obudowę na podszybiu która podobno jest na zatrzaskach...czy może ktoś podesłać jakieś schematy jak to zrobić.
z góry dziękuję
z góry dziękuję
Nie ma żadnych zatrzasków... zdejmujesz podłużną uszczelkę co oddziela komorę silnika od podszybia i zdejmujesz osłonęstrazak26 pisze:ale trzeba zdjąć obudowę na podszybiu która podobno jest na zatrzaskach