Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[ A6 C6] Parowanie szyb

Układ chłodzenia, ogrzewanie i klimatyzacja
Awatar użytkownika
Adxs
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Adam
Rocznik: 2009
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.8 FSI 220KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel
Kontakt:

[ A6 C6] Parowanie szyb

Post autor: Adxs » 01 wrz 2012, 23:27

Witam

Borykam się z parowaniem szyb ;/
Filtry kabinowe nówki boscha z aktywnym węglem, klima przeczyszczona, wykonane ozonowanie w środku.
Gdy nawiew jest na ECO na prędkość 12, nie da rady zaparowanym szybom natomiast klima nawet na 1 prędkości od razu to ściągnie. Nie lubie jeździć na klimie bo samochód automatycznie traci "pazur" ( osobny temat, bo klima troche mocy bierze ale żeby AÂŻ TAK TO ODCZUć ? ) no i spalanie + 3-4L po mieście ;/

Dodatkowo po włączeniu trybu z ECO na klimę i z klimy na eco - jak pójdzie pierwsza fala nawiewu - trochę śmierdzi ;/ co mnie dziwi, bo ozonowanie i nowe filtry powinny do zera zniwelować obce zapachy ;/ ?

Prosiłbym o porady co tu zrobić z tym parowaniem albo nakierować mnie, czy czasem nie kończy mi się klima - może łożysko ciężej chodzi, ciągnie więcej mocy bo chodzi ciężej i spalanie też przez to wzrasta ?

Pozdro
ADXS
kontakt administratora:
Polecam!

kraschman
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kraschman » 03 wrz 2012, 20:56

Witam
zobacz dywanik na miejscu pasażera z przodu, znajomemu tam zaciekało i miał ten sam kłopot co Ty. W moim poprzednim aucie, przyczyną parowania szyb była cieknąca nagrzewnica, sprawdź czy płyn nie ubywa.
pozdr.

fomek5
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: fomek5 » 01 paź 2012, 21:55

Witam, ten sam problem mam :/
już mnie to ostro wnerwia, myślę, ż może być przyczyną zatkany kanał odpływowy skroplin i gdzieś woda stoi..., muszę odnaleźć przyczynę bo zwariuję chyba

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 02 paź 2012, 10:31

Jak najbardziej przyczyną może być to co mówi kraschman i fomek5... oczywiście jak klimę włączysz i powietrze leci przez osuszacz to jest okej?

3.0 BMK 224KM

Post autor: 3.0 BMK 224KM » 02 paź 2012, 11:09

Czasem też borykam się z tym problemem, klima nabita, odgrzybione etc... wewnątrz brak wilgoci... jedynie te kanaliki trzeba by sprawdzić tylko gdzie ich szukać :/ (ja mam największy problem bo deszczach)

igork
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: igork » 20 paź 2012, 19:32

Spróbujcie tego. Parowanie szyb ma związek z ich czystością. Kiedyś czytałem mądrze napisany o tym artykuł. Trochę to nieprawdopodobne, bo tego ludzkie oko nie widzi, ale okazuje się, że para wodna osiada na brudzie znajdyjącym się na szybie od wewnątrz. Dokładnie wyczyszczona, odtłuszczona szyba jest mniej podatna na parowanie, a szybę od środka często przecież wyciera się byle jaką szmatką, co brudzi ją jeszcze bardziej (taki niewidoczny brud). Poza tym czyszczenie szyby od środka wcale łatwe nie jest. Polecam, u mnie się sprawdza, robię to często.

Awatar użytkownika
zarzyk
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi
Rocznik: 2000
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.8T APU 150KM
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG
Kontakt:

Post autor: zarzyk » 20 paź 2012, 19:48

ja mam nowe filtry klima ok i jak wlacze to smierdzi przez 2 sekundy troche jak silikon potem jest ok. owszem szyby zaparuja ale juz po 3 sek sa normalne. ide umyc je od srodka moze cos to pomoze.
Nie bój się eksperymentów. Amatorzy zbudowali Arkę Noego a fachowcy Tytanic-a

Awatar użytkownika
phpbb3 forum A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi
Rocznik: 2005
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.6 ABC 150KM
Kontakt:

Post autor: phpbb3 forum A6 » 27 paź 2012, 16:34

parowanie szyb zwiększa się także gdy mamy włączony zamknięty obieg powietrza

Kilt
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Damian
Rocznik: 2006
Silnik: 3.0 ASN 220KM

Post autor: Kilt » 27 paź 2012, 18:01

Spalanie + 3-4 litry na klimie, to o wiele za dużo <szok> Jeżdżę na klimie przez cały rok i spalanie mam większe, ale powiedziałbym, że nie przekracza 0,9 litra (odczucie osobiste).
Najlepiej usunąć "parę" z szyb poprzez uruchomienie klimy. Autem swoim jeżdżę od kilku lat i jeszcze nie wycierałem szyb od wewnątrz. Może jestem nienormalny, ale one po prostu nie są brudne od wewnątrz.
Polecam też używać klimy w zimę ... to dobrze jej zrobi (czynnikowi chłodzącemu).
Pozdrawiam

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 27 paź 2012, 18:09

Kilt pisze:Polecam też używać klimy w zimę ... to dobrze jej zrobi (czynnikowi chłodzącemu).
Jak najbardziej, metoda z klimą do osuszenia szyb, jest trafiona... pamiętaj tylko, że sprężarka włącza się powyżej 5C <okok> Poniżej tej temperatury, idzie tylko przez osuszacz...

długas
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Krzysztof
Rocznik: 2001
Moje auto: A6 C5
Silnik: 2.4 ARJ 165KM
Paliwo: Benzyna+LPG
Kontakt:

Post autor: długas » 27 paź 2012, 20:05

Adxs, przestań pić,to szyby przestaną parować <lol> ,a tak poważnie to mam taki środek antyparujący który doraznie pomoże,ale nie usunie przyczyny.Jak będę w Częstochowie(mam tam całą rodzinę)to dam cynk <soczek> <okok>
Audi A6 forum w Polsce - https://a6klub.pl

Kilt
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Damian
Rocznik: 2006
Silnik: 3.0 ASN 220KM

Post autor: Kilt » 27 paź 2012, 20:09

0x4B25A pisze:
Kilt pisze:Polecam też używać klimy w zimę ... to dobrze jej zrobi (czynnikowi chłodzącemu).
Jak najbardziej, metoda z klimą do osuszenia szyb, jest trafiona... pamiętaj tylko, że sprężarka włącza się powyżej 5C <okok> Poniżej tej temperatury, idzie tylko przez osuszacz...
Słuszna uwaga ... dzięki! <okok>

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Motostacja
Rocznik: 2004
Silnik: 2.7TDI 163KM

Post autor: Motostacja pl » 28 paź 2012, 08:23

0x4B25A pisze:Jak najbardziej, metoda z klimą do osuszenia szyb, jest trafiona... pamiętaj tylko, że sprężarka włącza się powyżej 5C Poniżej tej temperatury, idzie tylko przez osuszacz...
0x4B25A, daj spokój, jaki osuszacz ????

Osuszacz to puszka ale w układzie obiegu czynnika R134a a nie w układzie powietrza !!!

Jesli zaś miałeś na mysli parownik (to jest toto obok nagrzewnicy) to jesli klima (sprężarka) nie pracuje to ten parownik dokładnie NIC nie robi !!!
Części samochodowe online - Motostacja pl

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 28 paź 2012, 16:28

RomanS pisze:Osuszacz to puszka ale w układzie obiegu czynnika R134a a nie w układzie powietrza !
Masz rację. Mój błąd :|

Romanie, w takim razie wytłumacz mi proszę (i innym kolegom), dlaczego po włączeniu klimatyzacji poniżej 5C, szyby od razu przestają parować i wszystko jest suche pomimo, że sprężarka nie jest włączona... bo z Twojego postu wynika, że takie włączenie klimatyzacji (ale bez sprężarki) nic nie daje <mysli>

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Motostacja
Rocznik: 2004
Silnik: 2.7TDI 163KM

Post autor: Motostacja pl » 28 paź 2012, 19:16

0x4B25A pisze:Romanie, w takim razie wytłumacz mi proszę (i innym kolegom), dlaczego po włączeniu klimatyzacji poniżej 5C, szyby od razu przestają parować i wszystko jest suche pomimo, że sprężarka nie jest włączona... bo z Twojego postu wynika, że takie włączenie klimatyzacji (ale bez sprężarki) nic nie daje
Nie wiem, jak w C6 ale w C5 nie da sie włączyć klimatyzacji bez włączenia sprężarki, bo właśnie włączenie sprężarki jest włączeniem klimatyzacji <szok> <szok>

Nie miałeś czasem na mysli włączenia przycisku odmrażania/osuszania przedniej szyby ???

Jesli tak to chetnie napiszę <okok>

Tak przy okazji, to przy działającej klimie powietrze z wentylacji suszy szyby i to normalne bo w zimnym powietrzu jest mniejsza zawartośc wilgoci. Zobaczcie w czasie deszczu, przy działającej klimie osuszanie jest szybkie i skuteczne, ale włączcie wtedy ECON to zobaczycie jak to stanie się trudne.

Jeżeli temp. zewnetrzna będzie np. 0 (zero)stopni to teoretyczne włączenie klimy (teoretyczne bo wiadomo, że się nie włączy) mialoby schłodzić powietrze do jakiej temperatury ? Minus 10 stopni ??? (no bo chcielibyśmy osuszyc powietrze z zewnatrz auta) Po pierwsze się nie da bo caly uklad klimy by zamarzł a po drugie chcielibyście oberwać powietrzem z nawiewów o temp -10 stopni ? :)
Części samochodowe online - Motostacja pl

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl