A6 C6 3.0 Tdi problem z ogrzewaniem
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomasz
- Rocznik: 2016
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 TDI 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
A6 C6 3.0 Tdi problem z ogrzewaniem
Witam. Jak tytule mam problem z ogrzewaniem auto z 2005 roku. Grzeje tylko gdy dodam gazu i przytrzymam na obrotach. Na wolnych leci zimne powietrze. Pompkę obiegową już zmieniałem nic to nie dało. Temperaturę trzyma w normie. Co może być przyczyną ?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mateusz
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C6
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Kontakt:
Re: A6 C6 3.0 Tdi problem z ogrzewaniem
Zapchana nagrzewnica
.

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Sławek
- Rocznik: 2006
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 TDI 233KM
A próbowałeś odpowietrzyć układ ?. Ja też się z tym borykałem i u mnie była walnięta UPG na cylindrach 1-3. Sprawdź,czy z odpowietrznika leci płyn ewentualnie test na zaw.co2 w układzie.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Adam
- Silnik: 2.7TDI BPP 180KM
- Skrzynia: Manual
Hej panowie. Mam to samo z ogrzewaniem. Działa jak odpowietrze , ale jak postoi i odpalam to znów to samo.
Dzisiaj będę zakładał zaworek zwrotny ma rurce która idzie do zbiorniczka i jest połączona na trójniku z obiegiem nagrzewnicy, bo wydaje mi się, że stamtąd moja pompka zaciąga powietrze .
Jak pomoże to napiszę.
Dzisiaj będę zakładał zaworek zwrotny ma rurce która idzie do zbiorniczka i jest połączona na trójniku z obiegiem nagrzewnicy, bo wydaje mi się, że stamtąd moja pompka zaciąga powietrze .
Jak pomoże to napiszę.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Sławek
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 TDI 233KM
A skąd tam bierze się powietrze?? To,że założysz taki zaworek problemu nie rozwiąże a wręcz przeciwnie,możesz sobie większego bałaganu zrobić.Ustal najpierw przyczynę tego zapowietrzana się układu.
Jeżeli wszystko masz sprawne,to zrób test na UPG i .jeżeli wyjdzie pozytywny.Szukaj gdzie .Np.UPG lub EGR nieszczelny i pcha spaliny w układ.
Jeżeli wszystko masz sprawne,to zrób test na UPG i .jeżeli wyjdzie pozytywny.Szukaj gdzie .Np.UPG lub EGR nieszczelny i pcha spaliny w układ.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Adam
- Silnik: 2.7TDI BPP 180KM
No i po problemie. Powietrza nie ma wcale. Nic nie bulgocze. Pompka V50 zaciąga powietrze ze zbiorniczka, ale nie wiem dlaczego. Wygląda to tak jak by na wyjściu z głowicy był zbyt mały przypływ i pompka zaczyna wciągać z przelewu a że przelew jest na górze zbiorniczka to zabiera powietrze i stąd cały problem.
- tomnik
- Forum Audi A6 / A7
- Rocznik: 2009
- Silnik: 2.7TDI CANA 190KM
A co to za pompka V50 ?
Dedykowane Moduły LED oświetlenia wnętrza-niezawodne/bezawaryjne Kontakt : PW/Mail prolumo@yahoo.com
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Szymon
- Rocznik: 2008
- Moje auto: S6 C6
- Silnik: 5.2 435KM
- Paliwo: Benzyna
Ta pod zaworami na podszybiu. Nie wiem, jak w A6 zwykłym, ale w S6 przelew jest przy odpowietrzonym układzie cały czas zalany płynem, więc jeśli jest tam powietrze, to znaczy że sadzi spalinami przez powrót. W A6 zobaczę jutro, czy powrót też jest zalany.
- tomnik
- Forum Audi A6 / A7
Zapytałem ponieważ w 2.7/3.0 diesel(przedlift) w układzie chłodzenia nie ma pompki elektrycznej. Tym bardziej oznaczonej V50.
W układzie chłodzenia silników poliftowych o symbolach, zaczynających się na literę "C", znajduje się pompa(pompka) elektryczna o symbolu V400.
W silniku Twojego auta, Szymon jest pompa o symbolu V51.
W układzie chłodzenia silników poliftowych o symbolach, zaczynających się na literę "C", znajduje się pompa(pompka) elektryczna o symbolu V400.
W silniku Twojego auta, Szymon jest pompa o symbolu V51.
Dedykowane Moduły LED oświetlenia wnętrza-niezawodne/bezawaryjne Kontakt : PW/Mail prolumo@yahoo.com
- tomnik
- Forum Audi A6 / A7
Zgadza się. Ewidentna moja pomyłka. Dziękuję Szymon za naprostowanie
1. Nie znalazłem na schematach elektrycznych pompy V50 (w 2.7/3.0)
2. Żyłem w przekonaniu, że jedyną elektryczną pompką/pompą w układzie chłodzenia jest ta V400 przepychająca płyn w specyficznych warunkach przez chłodnicę spalin, i że to ona właśnie używana jest do obiegu podczas ogrzewania wnętrza, wykorzystując nagrzany płyn, przy wyłączonym silniku. A tej V400 właśnie w przedliftach, według informacji z Elsy, nie ma.
To, co napisałem we wcześniejszym poście nie jest zgodne z prawdą. 2.7/3.0 (przed/po lift) posiadają obiegową pompę płynu chłodzącego V50. 1 - wąż płynu chłodzącego
Przepływ płynu chłodzącego z silnika do zespołu zaworowego pompy
Podłączenie węża płynu chłodzącego do odpowiedniego silnika →Mechanika silnika; Rep. gr.19 .
2 - rynna
Do otwierania przejścia węża płynu chłodzącego z komory silnika do zbiornika wody
3 - Prawy zawór sterujący ogrzewaniem -N176- (po stronie pasażera)
Część zespołu zaworu pompy
4 - Lewy zawór sterujący ogrzewaniem -N175- (po stronie kierowcy)
5 - Pompa obiegowa płynu chłodzącego -V50-

1. Nie znalazłem na schematach elektrycznych pompy V50 (w 2.7/3.0)
2. Żyłem w przekonaniu, że jedyną elektryczną pompką/pompą w układzie chłodzenia jest ta V400 przepychająca płyn w specyficznych warunkach przez chłodnicę spalin, i że to ona właśnie używana jest do obiegu podczas ogrzewania wnętrza, wykorzystując nagrzany płyn, przy wyłączonym silniku. A tej V400 właśnie w przedliftach, według informacji z Elsy, nie ma.
To, co napisałem we wcześniejszym poście nie jest zgodne z prawdą. 2.7/3.0 (przed/po lift) posiadają obiegową pompę płynu chłodzącego V50. 1 - wąż płynu chłodzącego
Przepływ płynu chłodzącego z silnika do zespołu zaworowego pompy
Podłączenie węża płynu chłodzącego do odpowiedniego silnika →Mechanika silnika; Rep. gr.19 .
2 - rynna
Do otwierania przejścia węża płynu chłodzącego z komory silnika do zbiornika wody
3 - Prawy zawór sterujący ogrzewaniem -N176- (po stronie pasażera)
4 - Lewy zawór sterujący ogrzewaniem -N175- (po stronie kierowcy)
5 - Pompa obiegowa płynu chłodzącego -V50-
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.