Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ A6 C5] Skacze temperatura plynu chlodniczego...

Układ chłodzenia, ogrzewanie i klimatyzacja
Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Motostacja
Rocznik: 2004
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.7TDI 163KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Post autor: Motostacja pl » 21 paź 2012, 16:18

piterblum, napisałeś
piterblum pisze:wisko zatrzymalem kawalkiem plastiku bez zanego problemu dotknalem delikatnie przycisnalem i stanelo i tez wiatrak nie chcial za szybko wrocic na obroty a pozatym wiatrak zbyt lekko sie kreci gdy go reka przekrecam,
ale napisz proszę czy zrobiłeś to na rozgrzanym układzie ??? (bo o taką informację tu chodzi!).

Jeśli zatrzymałes wentylator przy temp. 100 stopni to ja bym tu zaczał działania.

W trakcie jazdy generalnie jak piszesz temp się obniza i nie masz problemów (wiec przepływajace powietrze przez chlodnice ja chłodzi) a na postoju czy w ruchu miejskim jeśli wisko niedomaga to masz za mały przepływ powietrza i temp rośnie <okok>

Jeśli miałbys zatkany/zapowietrzony układ to równiez w czasie jazdy byłyby klopoty. Nie może być tak, że raz jest przytkany a raz nie :)

Takie wnioski mi sie nasuwają na podstawie opisanych przez Ciebie objawów <okok>

Ależe jest to bez oglądania "pacjenta" to gwarancji oczywiscie dać nie mogę :)

Zanim załadujesz do układu jakies cudowne srodki to zasięgnij porady kogoś w temacie wentylatora wisko, żebyś niepotrzebnie nie musiał potem czyscić układu z tego srodka <okok>
Części samochodowe online - Motostacja pl

piterblum
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: piterblum » 21 paź 2012, 18:19

no nie robilem tego na rozgrzanym ukladzie tylko jakies 2-3 minuty po odpaleniu

[ Dodano: 2012-10-21, 18:23 ]
pozniej go rozgrzeje i sprobuje to zrobic na rozgrzanym ukladzie i odrazu sprawdze temperature na klimatroniku i napisze co wyszlo..czyli mowisz ze jak zatrzymam bez wiekszego problemu wisko na rozgrzanym ukladzie to tu jest winowajca?

[ Dodano: 2012-10-21, 18:27 ]
no podczas jazdy tez daje jaja czasami ale nie az tak duze jak na postoju

[ Dodano: 2012-10-21, 20:30 ]
ok rozgrzalem auto temperatura 90* za chwile 100 i tak trzymala klime na HI 2 minuty obroty 2-2,5tys nie zeszlo otworzylem maske wisko zatrzymalem plastikowa zabawka dziecka:) nie bylo wiekszych problemow i nie urzylem sily troszeczke przytrzymalem zabawke i wiatrak stanal.Wylaczylem silnik poruszalem wiatrakiem w przod i w tyl a tam luz wiatrak ma luzy tak jakby nie byl dokrecony taki luz okolo 3mm w jedna i 2 strone . wsiadam do samochodu odpalam i temp 90* przejechalem jeszcze jakies 3km troszke postalem na jalowym biegu pogazowalem do ok 2tys obr i wskazowka stala caly czas na 90* jak przyklejona .... moze cos w tym wisko ruszylem i cos zaskoczylo nie wiem. moze poprostu zbieg okolicznosci..w kazdym badz razie te objawy wskazuja na padniete wisko???? dzieki pozdro

[ Dodano: 2012-10-29, 11:12 ]
witam wisko wymienione podeszlo po numerach od passata 1.9TDI z 2004r wymienilem samo sprzeglo bo wiatrak w tamtym byl pogiety i problrm z przegrzewanie zniknal teraz jak sie zagrzeje do 90*c dodam gazu to chodzi jak V8:) wczesniej tego nie bylo wiatrak sie nie wkrecal.Dzieki za porady i wskazowki..pozdr

[ Dodano: 2012-10-31, 01:51 ]
No i znowu cos nie tak znowu sa skoki temperatury ale male nie wiem czy tak moze byc waha sie miedzy 90-100* 90% czsu jest na 90* czasem podczas jazdy w trasie czy tez po miescie dochodzi do 98* na postoju na jalowym stoi rowniutko 90* odpowietrzylem uklad. czy takie wahania sa dopuszczalne czy cos w dalszym ciagu nawala...????
bylo bmw E36 323 coupe
bylo bmw e36 compakt
teraz czas na A6

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja