olej na sprezarce klimatyzacji
- Frugo1
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Damian
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
olej na sprezarce klimatyzacji
Mam problem ze sprężarką, dzisiaj zwróciłem uwagę na dziwne terkotanie po włączeniu klimy, zajrzałem pod auto i z okolic sprężarki kapie żółto-zielony olej, nie jest to olej silnikowy anie płyn od wspomagania. Czy w tego typu sprezarkach jest olej dobijany razem z czynnikiem ? czy tez dolewa się go osobno? dziwna sprawa bo klima chlodzi ok, wiec nie wiem czy uklad jest nie szczelny czy to moze jakis inny olej... 
![Obrazek]()

Ostatnio zmieniony 25 cze 2013, 17:13 przez Frugo1, łącznie zmieniany 1 raz.
- Audi A6 Warsztat
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Zbigniew
- Rocznik: 2008
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Kontakt:
Rozszczelniła Ci się sprężarka, z tąd ten olej
Olej jest w układzie klimatyzacji z czego większa część oleju ok 60% jest w sprężarce reszta krąży po układzie razem z czynnikiem. ÂŻeby zregenerować sprężarkę zajedÂź do serwisu klimy odessać gaz i olej, żeby nie narażać się na koszta przez ewentualne wypuszczenie czynnika (gazu) do aniołków przy demontażu sprężarki.
Pozdrawiam
Robert

Pozdrawiam
Robert
Warsztat, naprawy Audi A6.
- Frugo1
- Forum Audi A6 / A7

Dzieki Robert za odpowiedz

Ostatnio zmieniony 25 cze 2013, 17:13 przez Frugo1, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi A6 / A7
Jak będziesz tak jeÂździł,to licz się że opiłki z uszkodzonej sprężarki dostaną się do obiegu i naprawa będzie niewspółmiernie droższa od samej wymiany sprężarki...
Musisz natychmiast to naprawić lub w ostateczności zdjąć pasek ze sprężarki aby nie pracowała.
W innym wypadku licz się z czyszczeniem całego układu.
Jeśli w tym samym zakładzie co będziesz ściągał czynnik napełnisz po naprawie, to nie powinien ci doliczyć dodatkowych kosztów, zawsze możesz zapytać.
Musisz natychmiast to naprawić lub w ostateczności zdjąć pasek ze sprężarki aby nie pracowała.
W innym wypadku licz się z czyszczeniem całego układu.
Jeśli w tym samym zakładzie co będziesz ściągał czynnik napełnisz po naprawie, to nie powinien ci doliczyć dodatkowych kosztów, zawsze możesz zapytać.
Hiszpania jest piękna....szkoda że tak daleko
- Audi A6 Warsztat
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Zbigniew
- Rocznik: 2008
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Kontakt:
Ja płaciłem 150 zł za fulserwis z nabiciem czynnika. Co do ceny sprężarki poszukaj na Allegro, i skontaktuj się z kolegami z forum np. Pissi, ma sporo części na sprzedaż. Dodam że serwisy klimatyzacji ustalają sobie ceny w zależności od pogody. Im cieplej tym drozej
I nie jeździj z uszkodzoną sprezarką, jak pisze dukosz, szkoda roboty i kasy.

Warsztat, naprawy Audi A6.
- Frugo1
- Forum Audi A6 / A7
Dzięki za odpowiedz
. Ale nie wolno jeÂździć autem wcale? nawet na wyłączonym klimatronicu?
sprężarka nie jest na sprzęgle i wtedy pracuje jak się je załączy? Orientowałem się dzisiaj ile wymiana sprężarki to 100 zł + 120zł za ściągniecie czynnika i ewentualne dobicie do 400g, cena chyba nie najgorsza
Coś słyszałem ze mogło wybić oring jakiś w sprężarce i wtedy wystarczy go wymienić
ale to się zobaczy jak pójdzie do wyjęcia z auta 

-
- Forum Audi A6 / A7
Zależy jaki masz kompresor, po roczniku widzę że powinieneś mieć zwykłe sprzęgło więc po wyłączeniu kompresor jest odłączany , w nowszych jest tzw. sprzęgło zrywne ale kompresor pracuje cały czas. Tutaj występuje większe ryzyko zabrudzenia układu.
Dlatego w tym nowym typie pasek jest osobno, do kompresora.
PROBLEMEM nie jest sama jazda ale chwilowe/czasowe włączenie układu klimatyzacji, które może przysporzyć masę wydatków.
Idzie lato zrób to jak najszybciej, będziesz miał problem z głowy. Wycieki z układu, z poza kompresora nie są tak groźne jak tutaj.
Dlatego w tym nowym typie pasek jest osobno, do kompresora.
PROBLEMEM nie jest sama jazda ale chwilowe/czasowe włączenie układu klimatyzacji, które może przysporzyć masę wydatków.
Idzie lato zrób to jak najszybciej, będziesz miał problem z głowy. Wycieki z układu, z poza kompresora nie są tak groźne jak tutaj.
Hiszpania jest piękna....szkoda że tak daleko
- Frugo1
- Forum Audi A6 / A7
Ok dzieki
tak zrobie, niestety za dwa tyg oddam na serwis
narazie odstawie autko ...
[ Dodano: 2013-06-26, 16:25 ]
Olej wycieka miedzy mocowaniem przewodu a kompresorem. Na zdjeciu widać kwadratowy element z śruba właśnie miedzy tym cieknie olej, Wie ktoś może czy można to odkręcić bez problemu tzn. nic z stamtąd ie wypadnie ? Zależy mi na szybkiej odpowiedzi gdyż jestem u mechanika i jest ściągany czynnik

[ Dodano: 2013-06-26, 16:25 ]
Olej wycieka miedzy mocowaniem przewodu a kompresorem. Na zdjeciu widać kwadratowy element z śruba właśnie miedzy tym cieknie olej, Wie ktoś może czy można to odkręcić bez problemu tzn. nic z stamtąd ie wypadnie ? Zależy mi na szybkiej odpowiedzi gdyż jestem u mechanika i jest ściągany czynnik