@EDIT
Ogrzewanie jest oryginalne

Tak jak napisał Kolega censored w A6 C5 było montowane tylko ogrzewanie 'mokre'. Ogrzewa ci płyn chłodniczy, i wysyła sygnał sterujący do panelu klimatronika aby ten włączył nadmuch powietrza do wnętrza samochodu.BoneShaker pisze:Gdzieś wyczytałem, że były różne wersje tz. ogrzewanie wnętrza i ogrzewanie wnętrza i silnika. Chciałbym wiedzieć jak to wygląda u mnie.
Oryginalnie w A6 C5 były montowane 2 typy sterowników. Jeden typ był umieszczany z 'schowku' w drzwiach kierowcy (zaraz koło głośnika), a drugim typem sterownika był sam licznika samochodu. Jeżeli masz inną wersję to bardzo prawdopodobne jest że ktoś zlecił 'doposażenie' samochodu - możesz mieć fabryczny 'piec' natomiast niefabryczny sterownik (są różne wariantyBoneShaker pisze:Włącza się je poprzez takie przyłączone po lewo od kierownicy urządzenie. Nie wiem czy to jest oryginalne czy może ktoś sobie zamontował.
Podstawą będzie ustalenie jaki piec w ogóle posiadasz - Webasto czy Eberspacher, oraz jaki konkretnie model (troszkę ich jestBoneShaker pisze:Bardzo dziękuje za pomocA można samemu przeprowadzić taki przegląd? Na co zwrócić uwagę?
Moim zdaniem prawdopodobieństwo takiego przypadku jest bardzo małe - piece są dość dobrze zabezpieczone (czasem jak dobieram się do swojego mam wrażenie że nawet zbyt dobrze) - jeżeli któryś z elementów nie trzyma swoich parametrów pracy sterownik od razu wyłącza całe urządzenie, no chyba że jest on sam jest uszkodzonyBoneShaker pisze:Wiem, że w 2006 była wymieniana pompa od webasto. A jeżeli coś jest uszkodzone i włącze ogrzewanie postojowe to jest możliwość, że mogę uszkodzić jeszcze bardziej?
Piece montowane fabrycznie w A6 C5 były firmy Webasto. Biorąc też pod uwagę zastosowany zegar sterujący, jestem zdania że Twój samochód został 'doposażony' w dogrzewacz już po wyjeÂździe z fabryki.BoneShaker pisze:Doczytałem się, że ogrzewanie jest firmy Eberspaecher. Możemy po tym wywnioskować czy jest oryginalne?
Może warto sprawdzić czy w ogóle występuje Webasto. W oryginale montowane piece miały sterowanie z FIS-a i jak wcześniej wspomniałeś z drzwi.Pakollo pisze:Chciałbym jeszcze wiedzieć w jaki sposób najłatwiej rozpoznać że auto ma ogrzewanie postojowe lub dogrzewanie silnika?