Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6C5] Czujnik jakości powietrza - jak jest zamontowany?

Układ chłodzenia, ogrzewanie i klimatyzacja
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mwx
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi A6
Rocznik: 2000
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

[A6C5] Czujnik jakości powietrza - jak jest zamontowany?

Post autor: mwx » 05 lut 2011, 15:15

Jeżdżę zawsze z włączoną funkcją automatycznego zamykania obiegu powietrza, ale miałem wrażenie że to urządzenie chyba nie działa.

Obejrzałem więc obudowę filtra w poszukiwaniu czujnika, żeby go sprawdzić/przeczyścić/ew. wymienić.

Załamałem się bo czujnik miał być łatwo dostępny a ja oglądam, wzrok wytężam i znaleźć nie mogę, (przy czym sama obudowa jest chyba nowsza niż plastiki dookoła, ma jeszcze naklejoną cenę).

Po chwili kieruję wzrok na bok, a tam leży sobie czujniczek podpięty do kabla i bada jakość powietrza pod akumulatorem <ok>

Wygląda na to że podczas zmiany filtra kabinowego coś się omsknęło i trzeba było wymienić obudowę. Szkoda, że wymieniający nie miał pod ręką tej przeznaczonej do zastosowania czujnika.. :evil:

Mocowanie czujnika zdaje się być dość prostą sprawą, dlatego wpadłem na pomysł że po prostu wyrzeźbię odpowiednią dziurę w tej obudowie co mam i go zamontuję.

Zastanawiam się tylko jak głęboko wewnątrz powinien sięgać czujnik i w którym miejscu powinien być (z boku, z przodu) ?

Byłbym baardzo wdzięczny gdyby ktoś mógł mi podpowiedzieć, najlepiej zamieszczając fotkę obudowy ze zdjętym filterkiem.

edit:

Właśnie odnalazłem taką fotkę - czy dobrze rozumiem, że ten czujnik jest na zewnątrz obudowy filtra i w ogóle nie ma dostępu do powietrza które przechodzi przez filtr? :shock:

Awatar użytkownika
mc
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: mc » 06 lut 2011, 00:23

tak właśnie jest, jak patrzysz z przodu to jest po lewej stronie obudowy na zewnątrz.
mc

Awatar użytkownika
mwx
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi A6
Rocznik: 2000
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: mwx » 06 lut 2011, 00:29

Znalazłem miejsce dla niego, rzeczywiście pasuje na zewnątrz obudowy choć zaczep od czujnika jest ukruszony :-/

Dziwne, konstrukcja obudowy tej czujki jest taka, że aż się prosi żeby go wpiąć w dziurę w jakimś przewodzie. :roll:

Ciekawe, czy to w ogóle działa :-P

Awatar użytkownika
milkes
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: milkes » 07 mar 2016, 16:43

mc pisze:tak właśnie jest, jak patrzysz z przodu to jest po lewej stronie obudowy na zewnątrz.
mc
kolego popraw mnie jesli sie myle - masz na mysli od strony blotnika tak? Skoro tak to mi przewody sa za krotkie zeby to siegnac. Ja tam jakies polamane mocowanie mam ale od przedniej scianki obudowy filtra, zaraz obok klipsu blokujacego filter zeby nie wypadal. Potrzebowalbym fotke pogladowa tego uchwytu czujnika ale bez czujnika bo musze go skleic do kupy.
Swoja droga - czy ten filter ma u Was jakies wieko oprocz samego pasa/pokrywy na podszybiu?
good enough to worry Merc and Beemer

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja