Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[A6 C6] Elektryczna Klapa bagażnika - zamykanie z pilota

Elektryka
remont5
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Przemysław
Rocznik: 2012
Nadwozie: Avant
Silnik: 4.2 360KM
Napęd: FWD
Skrzynia: DSG
Paliwo: Diesel

Post autor: remont5 » 14 lis 2016, 21:17

No zwykły 12v przekaźnik normalnie rozwarty :)
Ochrona komponentu online, także zdalnie.
POLSKIE Menu, lektor i mapy w MMI 2G / 3G Basic, High, Plus / Concert / RMC / MIB2 / Mh2p + konwersja USA na EU, AndroidAuto - Carplay
Naprawa jednostek MMI 3G zielony\czerwony ekran oraz bez reakcji, naprawa BOOTLOADER 2G HIGH

Pczester
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Pczester » 14 lis 2016, 21:29

Tak jest, najprostszy przekaźnik :-) a właśnie byłem w garażu i sygnał do załączania przekaźnika u mnie jest z pinu 1 w środkowej wtyczce.
Obrazek

remont5
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: remont5 » 14 lis 2016, 22:10

I on podaje mase na jeden z kabli sterujących do silnika klapy dobrze mówie?
Jeśli tak to proste jak drut
I za to sobie ktoś na forum A4 liczy 200 czy 300 zl <radocha>
POLSKIE Menu, lektor i mapy w MMI 2G / 3G Basic, High, Plus / Concert / RMC / MIB2 / Mh2p + konwersja USA na EU, AndroidAuto - Carplay
Naprawa jednostek MMI 3G zielony\czerwony ekran oraz bez reakcji, naprawa BOOTLOADER 2G HIGH

Pelas
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Pelas » 15 lis 2016, 00:08

Obrazek

koledzy jaki dokładnie przekażnik? jak czas pozwoli zrobię to również u siebie :)

Pczester
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Pczester » 15 lis 2016, 06:27

Koledzy nie chce się już powtarzać, opis jest prosty i czytelny. Przekaźnik każdy będzie działał tylko odpowiednio podłączyć trzeba, opis jak to zrobić na zwykłym przekaźniku jest wyżej z opisem nóżek. Przewód z tej wtyczki WŁĄCZA przekaźnik który podaje MASĘ na przewód idący do SILNIKA i to cała filozofiia. Przeczytajcie od początku wątek, zróbcie notatki, zakupy i do auta montować.
Ostatnio zmieniony 15 lis 2016, 14:25 przez Pczester, łącznie zmieniany 1 raz.

Pczester
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Pczester » 15 lis 2016, 13:04

remont5, tak jest, to działa prawidłowo tylko wtedy też nie działa klima i osuszacz a jak wiadomo zimą się przydaje również. Dlatego szukam sposobu żeby wyłączyć całkowicie opcje dogrzewacza ale póki co nic nie znalazłem :-(

Pelas
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Pelas » 21 lis 2016, 20:34

koledzy i jak tam zrobiliście zamykanie z pilota w waszych avantach? :) ja dzisiaj patrzyłem za kablami które sterują co i jak i w lewym silniku master cienki kabel brązowo fioletowy odpowiada za zamykanie i otwieranie masą. W module komfortu czarna kostka pin1 zielono-biały kabel to jest plus po przycisku z pilota. Jutro postaram się zamontować przekaznik na próbe czy zadziała :)

Pczester
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Pczester » 21 lis 2016, 20:39

Próbuj zgodnie z opisem, powinno hulać ;-)

Pelas
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Pelas » 22 lis 2016, 23:54

Niestety nie udało się :( 2,5godz walki i na dzisiaj wystarczy. Do silnika J605 czyli master dochodzi chyba 7 kabli w tym zasilanie masa i jeden cienki kabel który jako jedyny reaguje po podaniu masy i raz zamyka a raz otwiera. Reszta pachnie canem (?). Gdy wpinam w niego kabel sterujący z przekaźnika klapa przestaje się otwierać z pilota, przycisku w drzwiach i klapie na zewnątrz. A przekaźnik cyka podaje mase a i otwiera się zamek. Działa tylko przycisk w klapie wewnętrzny. Gdy tylko odepnę kabel wszystko wraca do normy. Zrobiłem próbę wpinając sie w kabel który daje impuls przycisk zewnętrzny i też nic... . Nie mam żadnych dokładnych schematów i jade "po kabelku". Może jest gdzieś osobny kabel albo może sygnał z pilota idzie po canie? swoją drogą ten kabel zielono biały z pinu 1 czarnej kostki gdzie idzie? otwieranie zamka w klapie?

viplans
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: viplans » 12 sty 2017, 17:03

Witam, próbowałem również dołożyć sobie taki przekaźnik, wpiąłem się w zamek i przycisk w klapie od zamykania, po naciśnięciu przycisku na pilocie od otwierania klapy przekaźnik działa lecz nic się nie dzieje (tzn. tylko cyka), a to dlatego, że w tym samym momencie jest puszczony sygnał do zamka i impuls do przekaźnika który powinien teoretycznie zamknąć klapę. Po rozebraniu przekaźnika i ręcznym zwarciu blaszek klapa otwiera się i zamyka, przekaźnik działa prawidłowo.

Panowie macie jakieś pomysły co zrobić by zadziałało?

remont5
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: remont5 » 12 sty 2017, 20:40

a może jakbyśmy podali na ten przekaźnik sygnał od zamykania auta?
wtedy klapa zamykałaby się po naciśnięciu na pilocie przycisku zamykania.
tylko gdzie tego sygnału szukać?

Pczester
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Pczester » 12 sty 2017, 21:07

Dziwnie to rozwiązali w a6, ja w a8 mam zrobione (opisane jest jak wyżej kilka postów) i działa bezproblemowo z każdego przyciski zamykanie.

[ Dodano: 2017-01-12, 21:02 ]
Pelas pisze:Niestety nie udało się :( 2,5godz walki i na dzisiaj wystarczy. Do silnika J605 czyli master dochodzi chyba 7 kabli w tym zasilanie masa i jeden cienki kabel który jako jedyny reaguje po podaniu masy i raz zamyka a raz otwiera. Reszta pachnie canem (?). Gdy wpinam w niego kabel sterujący z przekaźnika klapa przestaje się otwierać z pilota, przycisku w drzwiach i klapie na zewnątrz. A przekaźnik cyka podaje mase a i otwiera się zamek. Działa tylko przycisk w klapie wewnętrzny. Gdy tylko odepnę kabel wszystko wraca do normy. Zrobiłem próbę wpinając sie w kabel który daje impuls przycisk zewnętrzny i też nic... . Nie mam żadnych dokładnych schematów i jade "po kabelku". Może jest gdzieś osobny kabel albo może sygnał z pilota idzie po canie? swoją drogą ten kabel zielono biały z pinu 1 czarnej kostki gdzie idzie? otwieranie zamka w klapie?
Coś mi się tu nie podoba, znalazłeś kabel który zamyka i otwiera klapę na zmianę przez podanie masy tak? (u mnie właśnie tak działa po podłączeniu przekaźnika każdy przycisk) a Ty mówisz że jak podłączyłes przekaźnik to przestaje wszystko działać... Dziwne kurcze trochę. Może warto sprawdzić dokładnie podłączenie przekaźnika bo niby już jesteś blisko sukcesu :-)

[ Dodano: 2017-01-12, 21:07 ]
remont5 pisze:a może jakbyśmy podali na ten przekaźnik sygnał od zamykania auta?
wtedy klapa zamykałaby się po naciśnięciu na pilocie przycisku zamykania.
tylko gdzie tego sygnału szukać?
U mnie faktycznie jak klapa jest otwarta i nacisne na pilocie żeby ją zamknąć to pierw słychać jak zamek puszca (mimo że jest otwarty) a po tym klapa idzie w dół. Nie mam schematów kurcze ale kolory kabli podałem i kto ma dostęp może sprawdzić co wzbudza u mnie przekaźnik, być może właśnie zamek.

Pelas
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Pelas » 12 sty 2017, 21:39

[quote="viplans"] Witam, próbowałem również dołożyć sobie taki przekaźnik, wpiąłem się w zamek i przycisk w klapie od zamykania, po naciśnięciu przycisku na pilocie od otwierania klapy przekaźnik działa lecz nic się nie dzieje (tzn. tylko cyka), a to dlatego, że w tym samym momencie jest puszczony sygnał do zamka i impuls do przekaźnika który powinien teoretycznie zamknąć klapę. Po rozebraniu przekaźnika i ręcznym zwarciu blaszek klapa otwiera się i zamyka, przekaźnik działa prawidłowo.

U mnie było to samo. Myślałem ostatnio jeszcze raz jak to zrobić ale poległem :) nie mam żadnych schematów.

viplans
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: viplans » 12 sty 2017, 21:43

Pczester pisze:U mnie faktycznie jak klapa jest otwarta i nacisne na pilocie żeby ją zamknąć to pierw słychać jak zamek puszca (mimo że jest otwarty) a po tym klapa idzie w dół. Nie mam schematów kurcze ale kolory kabli podałem i kto ma dostęp może sprawdzić co wzbudza u mnie przekaźnik, być może właśnie zamek.
U mnie też się tak dzieje ale klapa nie schodzi w dół, a kolory kabelków w mojej A6 są trochę inne.
Próbowałem też po naciśnięciu na pilocie otwierania klapy wydłużyć czas o 1 sek kiedy piny się złączą w przekaźniku(ot tak palcem go przytrzymałem) i klapa działa góra dół z pilota. Teraz naszła mnie myśl, czy aby nie można by zamontować przekaźnika czasowego, z opóźnionym załączeniem o 1, 2 sekundy, czy to zdało by egzamin. Tak gdybam, nie jestem elektrykiem i z chęcią wsłucham się w mile widziane porady <luzik>

Pelas pisze:
viplans pisze: Witam, próbowałem również dołożyć sobie taki przekaźnik, wpiąłem się w zamek i przycisk w klapie od zamykania, po naciśnięciu przycisku na pilocie od otwierania klapy przekaźnik działa lecz nic się nie dzieje (tzn. tylko cyka), a to dlatego, że w tym samym momencie jest puszczony sygnał do zamka i impuls do przekaźnika który powinien teoretycznie zamknąć klapę. Po rozebraniu przekaźnika i ręcznym zwarciu blaszek klapa otwiera się i zamyka, przekaźnik działa prawidłowo.

U mnie było to samo. Myślałem ostatnio jeszcze raz jak to zrobić ale poległem :) nie mam żadnych schematów.
Czyli nie jestem sam. Jutro spróbuje dorwać jakiś przekaźnik czasowy i to podłączyć, może zadziała...

Pelas
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Pelas » 12 sty 2017, 21:53

Pczester pisze:Coś mi się tu nie podoba, znalazłeś kabel który zamyka i otwiera klapę na zmianę przez podanie masy tak? (u mnie właśnie tak działa po podłączeniu przekaźnika każdy przycisk) a Ty mówisz że jak podłączyłes przekaźnik to przestaje wszystko działać... Dziwne kurcze trochę. Może warto sprawdzić dokładnie podłączenie przekaźnika bo niby już jesteś blisko sukcesu

tak znalazłem ten kabel i przekaznik był na 100% dobrze podłączony :) tylko w momencie kiedy nacisnę przycisk na pilocie to on żąda otwarcia klapy a przekaznik w tym samym momencie podaje masę na kabelek od zamykania i cyknie tylko zamek i koniec nie działa już nic z pilota oprócz zamka który cyka. Trzeba zamykać i otwierać przyciskiem w klapie. Pomaga odłączenie kabelka od masy i wtedy po chwili można otwierać klape pilotem.

[ Dodano: 2017-01-12, 21:53 ]
viplans pisze: Jutro spróbuje dorwać jakiś przekaźnik czasowy i to podłączyć, może zadziała...
Całkiem niezły pomysł :) tylko czy podczas otwierania z pilota nie zatrzyma klapy po tej 1-2 sekundzie?

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl