Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[A6 C5 ALL] - działanie i naprawa tempomatu, tempomat

Elektryka
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Marcin19l
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Marcin19l » 19 cze 2012, 20:29

własnie naprawiłem swój tempomat chodzi az miło, wystarczyło tylko przelutowac w sterowniku jak w opisie ze strony
http://forums.audiworld.com/showthread.php?p=23825079
<radocha> <radocha>
Było Audi 80 B3 1.8S
Jest OOOO A6 C5 2.4 Quattro

_Marek_

Post autor: _Marek_ » 20 cze 2012, 05:47

Cris9222 pisze:Ciekawe jak to jest podłączone w układzie z elektroniczną przepustnicą...
no tutaj jest troche inaczej bo manetka jest podlaczona... bezposrednio pod kompa. nie wystepuje sterownik. u mnie wyskakuje blad - bledny sygnal na tempomacie i nie wiadomo jak to naprawic. manetke rozbieralem i jest raczej ok.

benny6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: benny6 » 20 cze 2012, 21:20

Marcin19l pisze:własnie naprawiłem swój tempomat chodzi az miło, wystarczyło tylko przelutowac w sterowniku jak w opisie ze strony
http://forums.audiworld.com/showthread.php?p=23825079
<radocha> <radocha>
a ja u siebie przelutowałem i lipa :| brak juz pomysłów. Chyba ten sterownik padł :[

manfredjg
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: manfredjg » 11 lip 2012, 22:40

Witam!
Od kilku dni rozpoznaje moja A6 ,nie działa tempomat ... po przelutowaniu modułu /pod schowkiem / pstryka przekaznik jesli mieszam manetką w czasie jazdy ale prędkosci nie utrzymuje .
Sprawdzałem Vag i w bloku 006 nie widać takich okienek jak pokazujecie w tym temacie ,dodatkowo jak próbuje zakodować tempomat to mam taki komunikat .
Może ktoś wie gdzie robie bład ?
Obrazek

ps. czy ASR ma kontrolke gdzieś na pulpicie czy FIS

Pozdrawiam

Fontesen

Post autor: Fontesen » 12 lip 2012, 18:44

manfredjg pisze:Witam!
Od kilku dni rozpoznaje moja A6 ,nie działa tempomat ... po przelutowaniu modułu /pod schowkiem / pstryka przekaznik jesli mieszam manetką w czasie jazdy ale prędkosci nie utrzymuje .
Sprawdzałem Vag i w bloku 006 nie widać takich okienek jak pokazujecie w tym temacie ,dodatkowo jak próbuje zakodować tempomat to mam taki komunikat .
[url=http://images35.fotosik.pl/1521/d6a3f9cb228f3d2dm.jpg]Obrazek[/URL]

Pozdrawiam
Mam to samo. przekaźnik pstryka, ale tempomat działa jakby chciała nie mógł. Tzn bardzo długo reaguje albo wogóle nie reaguje. Pompka sprawdzana na krótko, i działa i bardzo szybko podciaga cięgno. A tutaj bardzo wolno. Ktośma jakieś pomysły? A i jeszcze jedno. Gdy jużuda mi się go załaczyć i jadę na tempomacie to jak chcę zwiększyć prędkość tempomatem, to go rozłacza.Moze trzeba jeszczer raz dokładnie przelutować każdy lut na sterowniku.

Dżaga_Nike
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Dżaga_Nike » 12 sie 2012, 19:10

Cześć.

Czy ktoś z Was cieszy się działającym tempomatem w 2.4 ARJ ??? Kurde kupiłem manetkę, pedał gazu elektroniczny, szukałem sterownika pod schowkiem i nie ma. Byłem raz u jakiegoś magika który stwierdził że nie działa bo wszystko jest powycinane. Czy pod maską silnika można to jakoś stwierdzić? a jak z tą diagnostyką benzyny z Vag-a?? Bo jeśli rzeczywiście niczego nie mam do tempo to zdejmę tą manetkę bo po co ma mnie irytować.
Ride Or Die

Cichy0072
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Cichy0072 » 25 sie 2012, 13:11

Witam. Koledzy a czy nie dzialajacy tempomat moze byc spowodowany takim bledem z vag'a (00526 - Brake Light Switch-F 27-00 - Implausible Signal)? Po usunieciu bledu i ponownym przeskanowaniu blad sie pojawia ponownie:/

dukosz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: dukosz » 25 sie 2012, 16:19

oczywiście, wciśnięcie pedału sprzęgła lub hamulca powoduje odłączenie tempomatu...jest to logiczne działanie.
skoro jest błąd wyłącznika stopu tempomat się nie włączy.
Hiszpania jest piękna....szkoda że tak daleko

manfredjg
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: manfredjg » 27 sie 2012, 21:17

--RaDeK-- pisze:

Pozdrawiam
. Pompka sprawdzana na krótko, i działa i bardzo szybko podciaga cięgno. .
gdzie jest ta pompka ?
Jutro bede miał moduł do podstawienia z działajacej A6

Fontesen

Post autor: Fontesen » 28 sie 2012, 19:46

manfredjg pisze:
--RaDeK-- pisze:

Pozdrawiam
. Pompka sprawdzana na krótko, i działa i bardzo szybko podciaga cięgno. .
gdzie jest ta pompka ?
Jutro bede miał moduł do podstawienia z działajacej A6
Pompka jest za nadkolem od strony kierowcy. ÂŚciągasz nadkole i nadkole. Pompka jest po lewej stronie a do niej podpięta jest wtyczka.

Awatar użytkownika
phpbb3 forum A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.6 ABC 150KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: phpbb3 forum A6 » 06 wrz 2012, 18:11

witam koledzy, szkoda że dopiero teraz znalazłem ten temat, jakiś czas nie wiedziałem co się dzieje z tempomatem, raz działał a raz nie przelutowałem tak jak w opisie sterownik i wszystko śmiga jak należy

lgorek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: lgorek » 23 mar 2013, 15:46

Odkopie temat, bo nie wiem czy jest to wina tych zimnych lutów przy kondesatorach a może coś innego.

Gdy jest ciepło wszystko działa dobrze nic się nie dzieje załacza się i wszystko jest tak jak należy. Jednak im zimniej tym gorzej działa. Wczoraj jechałem przy - 8*C i jak chciałem aby zapamiętał prędkość to wyrównał prędkość jednak jej nie zapamiętał. Aż dopiero po kilku razach załapał i utrzymywał zadaną prędkość. Czy są to luty ? Dzieje się tak tylko kiedy jest okolo 5 stopni poniżej zera.

manfredjg
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: manfredjg » 31 maja 2013, 21:39

Majac wolną chwile naprawiłem swój tempomat tj. na module pod pólką pasażera .
Pierwsza usterka luty na module -bez zmian /ale były zimne lutowania /
Dwa uszkodzone połączenie weżykiem gumowym z pompy tempomatu /umieszczona pod pompą ABS / do siłownika przepustnicy

pod pompą ABS
Obrazek

do siłownika tempomatu
Obrazek

Trzy jak juz ruszyło to nie zawsze działał /losowo / okazało sie że nie łaczy przekaznik w module tempomatu
zwany 5GA 004 397-14
Wymieniłem na zwykły przekaznik samochodowy za 5zł ze szrotu ,kabelki z modułu wyprowadziłem na zewnątrz

Może sie komuś przyda

The new 5-pin relay ( I used a 12v 20/30amp ).
INSTALL THE WIRES AS FOLLOWS:
Wire # Relay terminal #
1 87a
2 30
3 87
4 86
5 85

1 is the one that is the closest to the middle of the board (near the pins), 2 is right beside #1.
3 is in the row of 3 on the edge of the board (the middle one is #3), 4 is the one closest to the "pin" side of the board and 5 in the only one left.

--....................1

Z tej stronki info

Awatar użytkownika
starry
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: starry » 09 cze 2013, 17:29

No i ja też zabrałem się dzisiaj ze tempomat, wymontowałem do sprawdzenia pompkę, bo się nie odzywała. Na kablach do pompki, żadnego napięcia więc chyba coś ze sterownikiem, ale sprawdzę jeszcze pompkę na krótko bo w środku wygląd jak nowa.
Nie wiem tylko, czy pompka ma chodzić cały czas czy tylko włącza się w jakiejś określonej sytuacji, np. przy próbie włączenia tempomatu?
starry

manfredjg
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: manfredjg » 10 cze 2013, 22:07

starry pisze:No i ja też zabrałem się dzisiaj ze tempomat, wymontowałem do sprawdzenia pompkę, bo się nie odzywała. Na kablach do pompki, żadnego napięcia więc chyba coś ze sterownikiem, ale sprawdzę jeszcze pompkę na krótko bo w środku wygląd jak nowa.
Nie wiem tylko, czy pompka ma chodzić cały czas czy tylko włącza się w jakiejś określonej sytuacji, np. przy próbie włączenia tempomatu?
To działa tak
-przekraczasz min 40km/h
-wł suwakiem tempomat /jak jest wyjety schowek pasażera słychać wyrażne cykniecie na przekazniku w module /
-uruchamia sie pompka i po chwili czuć jak siłownik ciągnie za ciegna na przepustnicy / czuć jak pedał gazu "ucieka " pod nogą /

Sprawdzić moduł czy "cyka "
Sprawdzić siłownik -zakładając węzyk i na chodzącym silniku jak pociągniesz powietrze /mocno / to silnik rusza żwawiej
Sprawdzić zespół :pompka -wężyk-siłownik /podająć na wolnych obrotach napięcie na pompkę /

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl