No to masz całkiem podobną charakterystykę jak u mnie.
Jazda autostradowa to miałem nawet po 700 km odpalenie procedury wypalania. Z kolei jazda stricte miejska - ostatnie wypalanie po 320 km.
Jeździć, obserwować. Jeszcze troche mi zostało do osiągnięcia serwisowych 80g ilości sadzy.
A6 C7 - Sprawdzenie dpf
- KKgg
- Moderator
- Imię: Krzysiek
- Rocznik: 2015
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 TDI 190KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
Re: A6 C7 - Sprawdzenie dpf
Ja już dawno przebiłem 100g popiołu (nie sadzy). To jest wartość obliczona, nie mierzona.
A co do wypalania - u mnie odbywało się to właśnie co 650-700km przy jeździe autostradowej. Ale po aktualizacji oprogramowania sterownika silnika przy okazji wizyty w ASO w tych samych warunkach wypala mi co 250-350km.... Ewidentnie komputer szybciej nalicza masę sadzy (obliczoną) i tym samym częściej inicjuje wypalanie filtra. Nie wiem czy to dobrze czy źle, z pewnością częściej zdarza mi się przerwać proces wypalania i to mnie drażni.
A co do wypalania - u mnie odbywało się to właśnie co 650-700km przy jeździe autostradowej. Ale po aktualizacji oprogramowania sterownika silnika przy okazji wizyty w ASO w tych samych warunkach wypala mi co 250-350km.... Ewidentnie komputer szybciej nalicza masę sadzy (obliczoną) i tym samym częściej inicjuje wypalanie filtra. Nie wiem czy to dobrze czy źle, z pewnością częściej zdarza mi się przerwać proces wypalania i to mnie drażni.
Moje modzenie: hak Ori, kamera cofania ori, komforty z masażem+dołożenie ogrzewania kanapy tył, dołożenie wzmacniacza+wymiana głośników, dołożenie grzanej kiery i Webasto
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Jarek
- Rocznik: 2016
- Silnik: 2.0TDI CNHA 190KM
- Napęd: Quattro
I co, nic się nie dzieje po przekroczeniu 80 g popiołu rozumiem? Żadnych błedów itp? Tak pytam z ciekawosci bo z jakiegoś powodu VCDS wskazuje tą granicę.KKgg pisze: ↑29 kwie 2025, 13:56Ja już dawno przebiłem 100g popiołu (nie sadzy). To jest wartość obliczona, nie mierzona.
A jaki masz aktualnie soft silnika? U mnie H23 1661. Nie wiem czy to jakiś swiezy bo samochód niedawno kupiłem.
- KKgg
- Moderator
Nic się nie dzieje po przekroczeniu 80g popiołu. Pamiętaj, to wartość zliczona. Sterownik silnika ocenia kondycję filtra (jak rozumiem) wartością zmierzoną i tym jak skutecznie jest się w stanie filtr wypalać.
Co do softu to nie pamiętam ale zerknij na mój temat:
topic108657.html
Co do softu to nie pamiętam ale zerknij na mój temat:
topic108657.html
Moje modzenie: hak Ori, kamera cofania ori, komforty z masażem+dołożenie ogrzewania kanapy tył, dołożenie wzmacniacza+wymiana głośników, dołożenie grzanej kiery i Webasto
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marek
- Rocznik: 2014
- Nadwozie: Inne
- Silnik: 2.0TDI CGLC 177KM
- Napęd: Brak
- Skrzynia: Manual
Czy to normalne? Wypala mi co ok. 200km. Lub szybciej
- KKgg
- Moderator
Na podstawie tego zdjęcia nie można wyciągnąć żadnych wniosków. 60 kmh, 4 bieg, but w podłogę. Różnica ciśnienia nie powinna znacznie przekraczać 400mbar. W jakich warunkach wypala Ci częściej niż co 200km? Miasto? Trasa? Jaki przebieg? Serwisujesz w ASO? Miałeś ostatnio aktualizowane oprogramowanie sterownika silnika?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marek
- Rocznik: 2014
- Nadwozie: Inne
- Silnik: 2.0TDI CGLC 177KM
- Napęd: Brak
- Skrzynia: Manual
nie mailem nic aktualizowane mam tylko vcds przebieg aktualny to ok.407tys kupilem auto 4 lata temu przy przebiegu ok.345tys i wymienilem 4 wtryski cała eksploatacja robiona na bieżąco u mechanika a prostsze naprawy przeze mnie oleje, filtry itp
(nie sprawdzalem jeszcze gaz w podłoge przy 60km/h ale to sprawdze jak bede miał czas)

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.