A w jaki sposób mógłbyś zauważyć ?dodi pisze:Czy to normalne, że już ponad 1000 km nie wypalał mi się DPF... nie zauważyłem próby wypalania...
Dane z 104.4 mówią, o przejechanym dystansie od ostatniego przeprowadzonego do końca( niezakłóconego) procesu regeneracji *. Jeśli proces ten zostanie zakłócony przez zatrzymanie auta, zatrzymanie silnika, a jednostki sadzy zostały podczas trwania procesu, zmniejszone do odpowiedniej wartości, to po ponownym uruchomieniu silnika proces ten nie będzie wznowiony, a licznik 104.4 nie zostanie wyzerowany (proces nie został przeprowadzony do końca). Program "uznaje", że jednostki sadzy spadły na tyle podczas zatrzymanej regeneracji, że jej ponowne rozpoczęcie jest niepotrzebne.
Jak widzicie 1000km w 104.4 wcale nie świadczy o tym, że od ostatniego przeprowadzonego i zakończonego/niezakłóconego procesu przejechaliśmy taki dystans bez prób regeneracji . Mówi, o przejechanym dystansie od ostatniej przeprowadzonej i zakończonej "naturalnie", nie zakłóconej regeneracji filtra DPF *. W tych 1000km mogło już zaistnieć dwie, a nawet trzy próby procesu. O czym właśnie świadczą dane grupy 102, które przedstawiłeś na wykonanym zdjęciu - te temperatury, jak tu błędnie napisano, nie są do osiągnięcia podczas jazdy(nawet forsownej)
Temperatury te zauważyć można wtedy, kiedy przeprowadzana jest regeneracja DPF. Tak, w trakcie wykonywania zdjęcia był przeprowadzany ten proces (!), a Ty o tym nie wiedziałeś/nie zauważyłeśdodi pisze:wróciłem z trasy i robiłem pomiary...a po trasie mu nie "żałowałem"
no bo, w jaki sposób ?dodi pisze:d 1000 km nie wypalał mi się DPF... nie zauważyłem próby wypalania...
Na marginesie - Oczywiście można to stwierdzić :
-obserwując odpowiednie grupy/grupę w wartościach mierzonych
- organoleptycznie (dla "wtajemniczonych"

"Wyzerowany DPF" wcale nie będzie "wypalał się" sporadycznie. Owszem dystanse między procesami będą większe ale nie tak, jakbyśmy to sobie wyobrażali. Dystans między regeneracjami nawet na "wyzerowanym" i czystym DPF-ie może wynieść 340km. Dzieje się to wtedy, gdy poruszamy się autem w krótkich odcinkach, silnik niedogrzany, itp.
*Proces regeneracji filtra DPF W A6 C6 2.7/3.0 zostaje uznany za zakończony, jeśli wartość jednostek sadzy obliczonej/skalkulowanej spadnie do poziomu 7,5.
Ciekawostka - nigdy nie spada poniżej tej wartości....