mat1324 pisze:Wydaje mi się, że tuner coś nabroił...
Pomiary wyglądają w porządku, oprócz zbyt dużej wartości obliczonej ilości sadzy (pole 104.2) w SPAM do zmierzonej (pole 104.3).
To nie jest nic niezwykłego, Mateusz.
Dziwne w tym przypadku jest to, że 104.2 pokazuje wartość 37.5... Przy 32 sterownik zaczyna regenerację. Wartość ta powinna uleć zmniejszeniu.
Michał wróć do oryginalnej instalacji EGR.
Nie wykonuj wymuszonych regeneracji DPF. Gonisz "w piętkę".
Przy wartości 104.2 31 i wyższej jedź autem (poza miastem), podłącz laptop, VCDS, obserwuj lub loguj grupy 102, 104, 28 lub 29.
Jeśli w 28 lub 29 zobaczysz czas wtrysku i jego kąt inny niż zero, świadczyć to będzie o przebiegającym procesie regeneracji. W 102 wrośnie temperatura, obserwuj ją, powinna zwiększyć się znacznie. Do około ponad 600st.( max jaki zanotowałem 650). Przy tych temperaturach proces reg. przebiega dość sprawnie.
Podczas procesu powinny spadać wartości 104.2 i 104.3. Po kilkunastu/kilkudziesięciu kilometrach(zależne od utrzymania wysokiej temperatury filtra) proces powinien zakończyć się. W tym czasie odczyt 104.2 do 10, 104.3 0-2.
Jeśli chcesz rozwiązać problem musisz wiedzieć, w jaki sposób to działa. Bez tej wiedzy niewiele zdziałasz.
Po więcej info zapraszam telefonicznie. Wyślę mój nr tel. na PW.
[ Dodano: 2018-11-20, 17:58 ]
stephanozz pisze:Hejka, a po co chcesz tę wartość przywracać?
A choćby po to, że dla różnych wartości zawartości popiołu w filtrze są różne algorytmy regeneracji DPF.
tobi71 pisze:Podepnę się pod temat, samemu przez przypadek za pomocą funkcji w VCDS-e skasowałem 'zawartość popiołu w oleju' jeszcze dwa dni temu było tam 0.18 l a teraz jest już 0.00. Pytanie jest takie w jaki sposób przywrócić tą wartość aby dalej było wszystko okej i aby znajdowało się tam 0.18 l.
Jak to - "jest już 0.00" ? Jeśli skasowałeś wartość popiołu ("przez przypadek" - jak to przez przypadek ? Tego nie da się zrobić przypadkowo...

), to wartość ta została ustalona na właśnie 0.00.
Wartość da się przywrócić ale nie do końca taką samą...
W VAS i ODIS wpisujemy wartość kilometrów z licznika. Sterownik silnika oblicza wartość popiołu na podstawie wpisanej liczby. W VCDS prawdopodobnie też jest taka możliwość. Na chwilę obecną nie znam grupy w adaptacji, w której jest to możliwe.