Adaptacja czujnika G450
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Bastek71
- Rocznik: 2013
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 TDI 136KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
Adaptacja czujnika G450
Witam wymienilem czujnik G450 palil mi sie MIL kontrolka zgasla ale musze jeszcze go zaadoptowac ale nie wiem jak prosze o pomoc.
- Audi A6 Warsztat
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Zbigniew
- Rocznik: 2008
- Moje auto: A6 C6
- Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Kontakt:
bastek71, w jakim silniku?
Mówią że tego czujnika nie trzeba adoptować, powinno wystarczyć usunięcie błędu z pamięci komputera. Ale ja znalazłem informację że w nowszych VCDSach jest opisana adaptacja, tak jak aktywacja tempomatu.
W Coding-II wpisuje się:
30605 = Exhaust Gas Differential Pressure Sensor (G450) Adaptation
i do tego notatka:
Note: After Starting the Exhaust Gas Differential Pressure Sensor (G450) Adaptation or Activating/Deactivating the Cruise Control the Ignition has to be switched OFF for at least 30 Seconds.
Pozdro

W Coding-II wpisuje się:
i do tego notatka:
Note: After Starting the Exhaust Gas Differential Pressure Sensor (G450) Adaptation or Activating/Deactivating the Cruise Control the Ignition has to be switched OFF for at least 30 Seconds.
Pozdro
Warsztat, naprawy Audi A6.
-
- Forum Audi A6 / A7
Dzieki wlasnie jestem na tlumaczu i znalazlem to samo i jeszcze jednoszalony pisze:bastek71, w jakim silniku?Mówią że tego czujnika nie trzeba adoptować, powinno wystarczyć usunięcie błędu z pamięci komputera. Ale ja znalazłem informację że w nowszych VCDSach jest opisana adaptacja, tak jak aktywacja tempomatu.
W Coding-II wpisuje się:
i do tego notatka:
Pzdro
1 silnik
10 adaptacja
blok 83 zapisac nowa wartosc 0001 musi przyjac kod .Jeszcze raz dzieki pozdro.Wlasnie ide do auta zrobic.
- Audi A6 Warsztat
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Zbigniew
- Rocznik: 2008
- Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
- Kontakt:
Ok bedzie czytal stare wartosci,blad nie pojawia sie po wymianie.
szalony napisal
Druga opcja:1silnik,10adaptacja tu bez problemu,ale blok 83 niemoge wogule wejsc.
Prosze o wskazowki
pozdrawiam
szalony napisal
Wlaczam VCDSa i niemoge wejsc w Coding IIszalony pisze:W Coding-II wpisuje się:
i do tego notatka:
Druga opcja:1silnik,10adaptacja tu bez problemu,ale blok 83 niemoge wogule wejsc.
Prosze o wskazowki
pozdrawiam
-
- Forum Audi A6 / A7
Bo ty masz 2,0 tdi a nie 3,0 lub 2,7 blok bedzie inny poszukaj w necie jaki blok dla ciebie blad po wymianie nie bedzie sie pokazywal ale czytac bedzie stare wartoscimaly1212 pisze:Ok bedzie czytal stare wartosci,blad nie pojawia sie po wymianie.
szalony napisalWlaczam VCDSa i niemoge wejsc w Coding IIszalony pisze:W Coding-II wpisuje się:
i do tego notatka:
Prosze o wskazowki
pozdrawiam
Witajcie,
Chciałbym się podłączyć do tematu. Mam dokładnie ten sam problem. Zgodnie z wygooglowanymi opisami, adaptację można przeprowadzić na 2 sposoby.
Stage 1 - Engine basis settings - 04
The Adaptation off diff pressure sensor particulate filter - press GO to activate the basic setting
i na liście wielu funkcji pod basic settings nie mam adaptacji czujnika do wyboru (jedynie zerowanie jego pamięci, ale to należy zrobić po adaptacji).
lub:
Silnik, logowanie (11) i podać kod 30605.
Tyle, że przycisk 11 (który zresztą u mnie nazywa się Coding II) jest wyszarzony, a pod 16 Security Access tego kodu nie przyjmuje. Przyjmuje za to 27971, ale ten kod nic nie zmienia w zakresie dostępnych funkcji. Czy macie pomysł jak przeprowadzić adaptację? Motor 3.0 CAPA.
Z góry dziękuję!
Chciałbym się podłączyć do tematu. Mam dokładnie ten sam problem. Zgodnie z wygooglowanymi opisami, adaptację można przeprowadzić na 2 sposoby.
Stage 1 - Engine basis settings - 04
The Adaptation off diff pressure sensor particulate filter - press GO to activate the basic setting
i na liście wielu funkcji pod basic settings nie mam adaptacji czujnika do wyboru (jedynie zerowanie jego pamięci, ale to należy zrobić po adaptacji).
lub:
Silnik, logowanie (11) i podać kod 30605.
Tyle, że przycisk 11 (który zresztą u mnie nazywa się Coding II) jest wyszarzony, a pod 16 Security Access tego kodu nie przyjmuje. Przyjmuje za to 27971, ale ten kod nic nie zmienia w zakresie dostępnych funkcji. Czy macie pomysł jak przeprowadzić adaptację? Motor 3.0 CAPA.
Z góry dziękuję!
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mateusz
- Rocznik: 2011
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Kontakt:
Jaki w ogóle masz model auta? Silnika CAPA montowany był w A4 i A5
.

Ostatnio zmieniony 22 maja 2017, 15:39 przez mat1324, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mateusz
- Rocznik: 2011
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Kontakt:
Jeśli wymieniłeś już dawno czujnik, to jest już pewnie zaadaptowany, ponieważ wystarczy kilka razy włączyć i wyłączyć zapłon. Nie miałem do czynienia z Twoim silnikiem, ale jeśli sterownik silnika nie rejestruje błędów oraz w grupie 102 (przynajmniej w A6 C6) w ostatnim czwartym polu jest wartość 0 mbar, to znaczy, że wszystko jest ok
.