Pomoc w doborze subwoofera
Pomoc w doborze subwoofera
Witam.
Szukam odpowiedzi od kogoś ,,kumatego" w car audio.
Posiadam wzmacniacz Ground Zero gza 5100X 5 kanałowy o specyfikacji:
Zabezpieczenie termiczne
Zabezpieczenie przeciwzwarciowe
Zabezpieczenie nisko-impendancyjne
Tryby pracy (kanały) 5/4/3:
Nominalna moc wyjściowa RMS:
4 x 100W + 1 x 300 (mono) ( 2 Ohm )
4 x 65W + 1 x 185 (mono) ( 4 Ohm )
2 x 130W (mostek) + 1 x 185 (mono) ( 4 Ohm )
Zniekształcenia - THD (kHz) 0,04%
Stosunek sygnał/szum > 90 dB
Pasmo przenoszenia: 10 Hz - 20 kHz
Czułość wejściowa 0,3 - 5 V
Kanały 1 i 2 oraz 3 i 4: filtr górnoprzepustowy z płynną regulacją 40Hz - 3000Hz / 12 dB na oktawę
Kanał 5:
Filtr dolnoprzepustowy z płynną regulacją: 30Hz - 250Hz / Full
Filtr subsoniczny z płynną regulacją 10 - 40 Hz
Obrót faz z płynną regulacją 0 - 180 stopni Rozmiary: 445 x 271 x 46 mm
Nie mogę znaleźć informacji przy ile ohm wzmacniacz jest stabilny-i czy lepiej podpiąć subwoofer 2ohm i wtedy wzmacniacz będzie miał 300W RMS (subwoofer będzie miał około 200W-lepsza kontrola) czy lepiej szukać czegoś do 200W i 4ohm?
Subwoofer-a szukam do około 400zł max 10cali (wolałbym dobrą 8 )
[ Dodano: 2016-01-23, 08:04 ]
Nikt nic nie pomoże???
Szukam odpowiedzi od kogoś ,,kumatego" w car audio.
Posiadam wzmacniacz Ground Zero gza 5100X 5 kanałowy o specyfikacji:
Zabezpieczenie termiczne
Zabezpieczenie przeciwzwarciowe
Zabezpieczenie nisko-impendancyjne
Tryby pracy (kanały) 5/4/3:
Nominalna moc wyjściowa RMS:
4 x 100W + 1 x 300 (mono) ( 2 Ohm )
4 x 65W + 1 x 185 (mono) ( 4 Ohm )
2 x 130W (mostek) + 1 x 185 (mono) ( 4 Ohm )
Zniekształcenia - THD (kHz) 0,04%
Stosunek sygnał/szum > 90 dB
Pasmo przenoszenia: 10 Hz - 20 kHz
Czułość wejściowa 0,3 - 5 V
Kanały 1 i 2 oraz 3 i 4: filtr górnoprzepustowy z płynną regulacją 40Hz - 3000Hz / 12 dB na oktawę
Kanał 5:
Filtr dolnoprzepustowy z płynną regulacją: 30Hz - 250Hz / Full
Filtr subsoniczny z płynną regulacją 10 - 40 Hz
Obrót faz z płynną regulacją 0 - 180 stopni Rozmiary: 445 x 271 x 46 mm
Nie mogę znaleźć informacji przy ile ohm wzmacniacz jest stabilny-i czy lepiej podpiąć subwoofer 2ohm i wtedy wzmacniacz będzie miał 300W RMS (subwoofer będzie miał około 200W-lepsza kontrola) czy lepiej szukać czegoś do 200W i 4ohm?
Subwoofer-a szukam do około 400zł max 10cali (wolałbym dobrą 8 )
[ Dodano: 2016-01-23, 08:04 ]
Nikt nic nie pomoże???
-
- Forum Audi A6 / A7
No nie lipa, bo ma osobny kanał subwoofer kilkoma ustawieniami. I nie pytam czy lipa czy nie, tylko o to, czy jeśli wzmacniacz ma moc 300w rms przy 2ohm, to czy mogę dać głośniki przód i tył 4ohm a subwoofer 2ohm bo wtedy mogę dać dobrą 10 lub 8 do uzupełnienia niskich tonów
12 to po pierwsze za dużo miejsca zajmuje a po 12 jest ,,nagłaśniam wsi" tylko słucham normalnie. 10 lub 8 zmieszczę w boczku bagażnika. I nie piszcie mi, że dobra scena to 2 głośniki przód i subwoofer. Kupiłem 5-kanałówkę z z myślą jej wykorzystania, czyli 4 głośniki kabina i subwoofer bagażnik.
Ktoś pomoże konkretnie na zadane pytanie? Czy dalej mam czytać opinie na temat, czy wzmak dobry czy nie

12 to po pierwsze za dużo miejsca zajmuje a po 12 jest ,,nagłaśniam wsi" tylko słucham normalnie. 10 lub 8 zmieszczę w boczku bagażnika. I nie piszcie mi, że dobra scena to 2 głośniki przód i subwoofer. Kupiłem 5-kanałówkę z z myślą jej wykorzystania, czyli 4 głośniki kabina i subwoofer bagażnik.
Ktoś pomoże konkretnie na zadane pytanie? Czy dalej mam czytać opinie na temat, czy wzmak dobry czy nie

-
- Forum Audi A6 / A7
O to mi chodziło
bo wzmacniacz ma większą moc przy 2ohm więc teoretycznie dając subwoofer w 2ohm o mocy np 200-250W rms będzie lepsza kontrola niż np 200W w rms przy podpięciu na 4ohm.
a6adrian1991 -przepraszam, jak poczułeś się zaatakowany, ale czasem człowiek zadaje konkretne pytanie a ludzie nie odpowiadają na temat
Sam myślę, że nie powinno być problemu przy konfiguracji 4x4ohm kabina i 2ohm subwoofer, bo wiem tyle, że przeważnie w motku wzmacniacze są stabilne do 4ohm a tutaj mam osobny kanał i sterowanie. Dlatego chciałem zapytać kogoś, kto w tym siedzi i by to potwierdził

a6adrian1991 -przepraszam, jak poczułeś się zaatakowany, ale czasem człowiek zadaje konkretne pytanie a ludzie nie odpowiadają na temat

Sam myślę, że nie powinno być problemu przy konfiguracji 4x4ohm kabina i 2ohm subwoofer, bo wiem tyle, że przeważnie w motku wzmacniacze są stabilne do 4ohm a tutaj mam osobny kanał i sterowanie. Dlatego chciałem zapytać kogoś, kto w tym siedzi i by to potwierdził

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marcin
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 163KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
Kolego.... im mniejsza impedancja głośnika, tym wzmacniacz ma mniejszą kontrolę nad membraną. Poza tym jak podepniesz głośnik 2 Ohm to wzmacniacz będzie bardziej obciążony, będzie więcej ciągnął prądu i bardziej się grzał, a co najważniejsze - będą największe zniekształcenia.
Pisałeś coś, że nie zamierzasz nagłaśniać wsi, tylko normalnie słuchać sobie w samochodzie... po ki *** Ci 200W?
Czy wiesz jakie zamieszanie potrafi zrobić dobry głośnik przy zasileniu go mocą 60W?
Podstawowym parametrem decydującym o głośniku jest jego sprawność (SPL), czyli wartość dB/W, a nie żadne waty.
Dla przykładu: masz dwa głośniki o różnej sprawności - jeden 87dB/W a drugi 90dB/W.
Żeby uzyskać ciśnienie 108dB musisz do pierwszego z nich przyłożyć 128W, natomiast drugi zagra tak samo głośno przy zaledwie połowie mocy. ...dlatego sprawność głośnika jest tak bardzo ważna.
Oprócz tego, że masz we wzmacniaczu dedykowany kanał pod subniskotonowy głośnik, to do sukcesu powinieneś jeszcze mieć dedykowane źródło (czyt. wyjście subwoofer w odtwarzaczu). Czy masz takowe wyjście?
Pisałeś coś, że nie zamierzasz nagłaśniać wsi, tylko normalnie słuchać sobie w samochodzie... po ki *** Ci 200W?

Podstawowym parametrem decydującym o głośniku jest jego sprawność (SPL), czyli wartość dB/W, a nie żadne waty.

Dla przykładu: masz dwa głośniki o różnej sprawności - jeden 87dB/W a drugi 90dB/W.
Żeby uzyskać ciśnienie 108dB musisz do pierwszego z nich przyłożyć 128W, natomiast drugi zagra tak samo głośno przy zaledwie połowie mocy. ...dlatego sprawność głośnika jest tak bardzo ważna.

Oprócz tego, że masz we wzmacniaczu dedykowany kanał pod subniskotonowy głośnik, to do sukcesu powinieneś jeszcze mieć dedykowane źródło (czyt. wyjście subwoofer w odtwarzaczu). Czy masz takowe wyjście?
Hej dzięki za odpowiedzi 
Moreno-prędzej miałem RE Audio SE12 i dawałem mu 800W RMS więc granie było konkret, jednak raz, że wolę mieć więcej miejsca, 2-nie wykorzystywałem go w 20% nawet
Kupuję JL AUDIO 10W1V2-4.
Na wyjściu wzmacniacza mam 185W RMS przy 4ohm więc da radę, bo subwoofer ma 150W
RMS
Radio mam Alpine CDE-126BT i nawet nie wiem, czy mam wyjście i czy kolega mi to podpinał

Moreno-prędzej miałem RE Audio SE12 i dawałem mu 800W RMS więc granie było konkret, jednak raz, że wolę mieć więcej miejsca, 2-nie wykorzystywałem go w 20% nawet

Na wyjściu wzmacniacza mam 185W RMS przy 4ohm więc da radę, bo subwoofer ma 150W
RMS

Radio mam Alpine CDE-126BT i nawet nie wiem, czy mam wyjście i czy kolega mi to podpinał

-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
Czy chcesz mi powiedzieć, że wzmacniacz ciągnął prawie 100 Amperów? ...weź nie powtarzaj więcej takich bredni.maro88 pisze:Hej dzięki za odpowiedzi
RMS
Czy wiesz co to jest RMS? To nie jest moc szczytowa.
Czy czytałeś moją wcześniejszą wypowiedź?
Do dobrego i mocnego brzmienia nie potrzeba wielkich mocy (to nie estrada, a kilku-metrowe pomieszczenie), a najważniejsza jest sprawność głośników.
Ten JL ma zaledwie 84,53dB. - baaardzo słabo.

Twoje radio, wg. specyfikacji, ma wyjście subwoofer. Pytanie tylko, czy montujący to ogarnął.

-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
...innymi słowy jest to moc ciągła, skuteczna, przy przetwarzaniu energii elektrycznej na dźwięk o określonym paśmie i nieprzekraczającym zadeklarowanego poziomu zniekształceń.maro88 pisze:RMS to moc znamionowa.
Masz jakiś konkretny model do zaproponowania? Max 10 cali, skrzynka około 12L.
Budżet max 400zł

No to niestety zrobiłeś jeden z najgorszych błędów. Najpierw wybierasz głośnik, a potem pod niego wybierasz/robisz pudło o odpowiednim litrażu. ...oczywiście o ile chcesz żeby głośnik grał tak, jak chciał jego producent.

10-calowy głośnik (mowa o basowych, żeby nie było) potrzebuje przynajmniej 20 litrów, więc radziłbym albo zmienić skrzynię, albo zacząć wybierać w przetwornikach o mniejszym obwodzie.

Ja zrobiłem swoją skrzynię pod głośnik 10" STX i powiem Ci, że miało to kopa. ...miało w sensie, że sprzedałem koledze z pracy, a ten lubi "dawać do oporu" i słuchać zniekształceń, więc nie wiem czy to dalej gra tak jak grało.

Ten STX mógł co prawda przyjąć więcej mocy niż mogłem mu zaoferować, ale zawsze lepiej jak głośnik ma rezerwę. ...no i trza tak grać żeby wzmacniacza nie przesterowywać, bo na to nie ma mocnych.

Peiying to marka polskiej firmy importującej głośniki z chin. Jeśli ktoś choć trochę ogarnia temat, to dopatrzy się w specyfikacjach jaki tam jest "chłyt matertingowy". Innymi słowy to przereklamowany badziew. ...sorki Maciek, ale takie są realia.
Ja wiem,ale CenaCzyniCuda :D,nie umywa się to do np obecnego pioneera(radio)Peiying to marka polskiej firmy importującej głośniki z chin. Jeśli ktoś choć trochę ogarnia temat, to dopatrzy się w specyfikacjach jaki tam jest "chłyt matertingowy". Innymi słowy to przereklamowany badziew. ...sorki Maciek, ale takie są realia.
lecz nie psuje sie to wcale więc uwazam że mozna sie pokusic jak sie nie ma wymagań rzedu B&O