Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[a6 c5] naglosnienie bose

Car Audio
Tomas

Post autor: Tomas » 29 gru 2010, 00:04

Ninja pomijając bose( bez komentarza) ,co do montazu glosnikow B&O jest niezle wiadomo ze glosniki sopranowe powinny byc na wysokosci glowy w slupkach i sredniotonowe tak samo ,ale jest ok nie oczekujmy cudow,co do materialow plastiku np.subwofer wiadomo mglo byc lepiej tak jak i z wygluszeniem, tak samo z kablami mogly by byc platynowe i grubsze,zwrotnice na kondesatorach poliperynowych a nie na powietrznych wzmacniacze mogly by byc lampowe a nie tranzystorowe itd.itp.to wszystko prawda ale nie oczekujmy ze za 20 tys audi nam zafunduje sprzęt z najwyzszej pólki,priorytetem są glosniki a te akurat B&O ma na zawieszeniu gumowym nie na celulozie z podwojnymi cewkami z mębraną polipropylen MSP i glosniki scan-speak topowe kopólki na swiecie ,dlatego slono trzeba za nie zaplacic i nie da się ich zastąpic tanszymi zamiennikami ,dlatego jak ktos twierdzi ze jest w stanie zrobic taki zestaw u pana mietka w garazu duzo taniej, jest w blędzie ;-)
ps.tak naprawde gdyby audi chcialo zamontowac sprzęt takiej firmy jak ACCUPHASE lub FOCAL przewyzszyl by on wartosc samego samochodu ale wtedy na pewno nie bylo by juz niedorobek <ok>

Forum Audi A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Robert
Rocznik: 2014
Moje auto: A7 4G
Nadwozie: Hatchback
Silnik: 3.0 CDUC 245KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: Forum Audi A6 » 29 gru 2010, 08:38

System który jakościowo przebije B&O większość ludzi ogarniających temat jest wstanie zrobić w garażu u pana Miecia bez żadnego problemu. I nie jest to wielki koszt i jakaś czarna magia.

Awatar użytkownika
Wujek-West
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Krzysztof
Rocznik: 1997
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.3 133KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG
Kontakt:

Post autor: Wujek-West » 29 gru 2010, 08:48

kamilos_69 pisze:System który jakościowo przebije B&O większość ludzi ogarniających temat jest wstanie zrobić w garażu u pana Miecia bez żadnego problemu. I nie jest to wielki koszt i jakaś czarna magia.
A ja sie nie zgodze z tym , nie bede sie rospisywał na ten temat bo to bez sensu jest , ilu ludzi tyle opini , a temat sie zwie inaczej a piszemy tez o czyms innym , i tak sprzet w audi gra duzo lepiej niz w fiacie fordzie czy tez w hondzie , takowe jest moje odczucie

Ninja_
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Ninja_ » 29 gru 2010, 08:50

Złego słowa o głośnikach B&O nie powiedziałem. Pozwoliłem sobie jedynie napisać kilka podstawowych założeń w budowie CarAudio, które nie zostały zrealizowane.
No i oczywiście poruszyła mnie kwestia omawianego "audiofilizmu".

Zestaw do słuchania muzyki w kwocie do 5tys. zł na nowych podzespołach:
Wzmacniacz: u-DIMENSION Jr 4.300 - 750zł
Głośniki: Zestaw odseparowany na zwrotnicy (DLS, Hertz, Dego, Focal.. inne) - cena ~1000zł
Subwoofer: np Hertz - ~500zł
Radyjko CD/MP3 jakieś markowe (Alpine, Kenwood, Clarion, Pioneer....) - ~500zł
Akcesoria + montaż: kondensator, przewody, wygłuszenie - 1500zł

Do 3 tys. też można, przy minimum chęci, własnej pracy i sprzęcie o dobrym parametrze cena/jakość.

Forum Audi A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: Forum Audi A6 » 29 gru 2010, 10:30

Wujek-West pisze:
kamilos_69 pisze:System który jakościowo przebije B&O większość ludzi ogarniających temat jest wstanie zrobić w garażu u pana Miecia bez żadnego problemu. I nie jest to wielki koszt i jakaś czarna magia.
A ja sie nie zgodze z tym , nie bede sie rospisywał na ten temat bo to bez sensu jest , ilu ludzi tyle opini , a temat sie zwie inaczej a piszemy tez o czyms innym , i tak sprzet w audi gra duzo lepiej niz w fiacie fordzie czy tez w hondzie , takowe jest moje odczucie
Z tym że to nie jest opinia tylko fakt dokonany :-P

Z tym się muszę zgodzić że ori audio w audi jest lepsze niż niejedna instalacja w niejednym aucie.

Tomas

Post autor: Tomas » 29 gru 2010, 11:12

zestaw samych glosnikow zostosowanych w B&O to koszt 8 tys zl nie wiem w jaki sposob chcesz uzyskac te same efekty jakie glosniki zastosujesz :?: glosniki jakie im dorownują to Pro-Ac response i Seas koszt porownywalny z B&O a gdzie reszta :?: ,juz nie wspomne o kablach zwrotnicach ktore trzeba odpowiednio przeliczyc zgrac itd.jezeli twierdzisz ze umiesz to zrobic u p.miecia w garazu to mam natychmiast przynajmniej 3 chętnych na taka przerobke :mrgreen:

ps.goscie z B&O siedzieli nad tym jakis czas, to nie są gotowe podzespoly ktore sie kupuje w sklepie i podlącza bez odpowiedniej wiedzy ,to nie jest zakup glosnikow duzej mocy firmy tonsil itd i podlączenie ich z duzym subem :-D

Forum Audi A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: Forum Audi A6 » 29 gru 2010, 13:21

Ninja_ podał jak niewiele potrzeba. Taki zestaw zagra o wiele lepiej niż B&O. I o wiele taniej.

Tomas

Post autor: Tomas » 29 gru 2010, 15:37

kamilos_69 pisze:Ninja_ podał jak niewiele potrzeba. Taki zestaw zagra o wiele lepiej niż B&O. I o wiele taniej.

co to znaczy o wiele lepiej ,glosniej ,więcej basu ,sopranu -bo tu o to nie chodzi :?:
czy wiesz kto to jest audiofil :?:
Osoba przywiązująca szczególną wagę zarówno do jakości technicznej słuchanych nagrań dźwiękowych, sprzętu użytego do tych celów jak i wszelkich innych aspektów wpływających na wierne odtworzenie zarejestrowanego dźwięku (tak by słyszany dźwięk był jak najmniej odróżnialny od dźwięku rzeczywistego). Audiofile są najczęściej melomanami, dla których jednak równie istotna jak muzyka, jest jakość nagrania i sprzętu audio.

Dla audiofila istotne są wszystkie aspekty mające wpływ na wierność odtwarzanej muzyki.
I tak wlasnie odtwarza muzyke sprzęt B&O w audi: dla wielu jest wazne czy slychac np.poprawnie gitare czy skrzypce brzmią naturalnie a największym testem dla sprzętu audio jest brzmienie fortepianu zapewne nie masz pojęcia o tych rzeczach ;-)

Zestawy audiofilskie składają się ze sprzętu najwyższej klasy tzw. Hi-end, mimo iż koszty poszczególnych komponentów sięgają dziesiątek tysięcy dolarów.

Kontrowersyjną, nawet w środowisku audiofilów, jest kwestia bardzo drogich kabli - zasilających, głośnikowych i interconnectów, ich ceny mogą sięgać ponad 10.000zł.

jak sądze nie spotkales się z takim sprzętem i muzyce odtwarzanej przez takie podzespoly :-D bez urazy ale dla Ciebie liczy się pewnie moc i lubu dubu ;-)

sorki za off-topic

Ninja_
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Ninja_ » 29 gru 2010, 16:15

Nie wchodźmy na salony....
Bose to absolutne minimum, które nie męczy ucha. Seria jest dla osób bez żadnych wymagań co do jakości dźwięku. B&O zdaje się tworzyć przyjemny dla ucha klimat ale zestaw ten nie jest pozbawiony wad montażowych o których wcześniej pisałem.

Tomas

Post autor: Tomas » 29 gru 2010, 16:31

Ninja_ pisze:Nie wchodźmy na salony....
nikt nie wchodzi, chcialem tylko troszke poruszyc ten temat bo zdaje sobie sprawe ze 99.9% osob sluchających muzyke w audi nie przywiązuje uwagi do szczegolow tylko skupia się na podstawowych rzeczach takich jak sopran srednie i czy bas nisko schodzi :-)
a prawda jest taka ze biorę plytke testową wlączam w systemie B&O i slysze w oddali w ostatnim planie cichutki dzwięk trąbki ,przelączam plytke na sprzęt montowany u p.mietka w garazu i co :?: kiszka -ale to temat rzeka trzeba to uslyszec zeby się przekonac <ok>

Ninja_
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Ninja_ » 29 gru 2010, 17:48

Po pierwsze, piszesz o sprzętach po kilkadziesiąt tys. dol. wspominasz o kablach za 10000tys i to nie jest "wchodzenie na salony". Mowa o CarAudio, a nie o sprzęcie domowym czy studyjnym. Trochę się zagalopowałeś. Po drugie, jakie częstotliwości (instrumenty) usłyszysz zależy od wielu czynników. Przede wszystkim od głośnika i Twoich zdolności do odsłuchu dźwięków. Po trzecie co z tego że usłyszysz "pierdnięcie komara" jak dźwięk o zadanej częstotliwości dochodzi nie z tego miejsca co powinien:
- przykład to wysokie lub średnie tony z okolic boków tapicerki drzwi i to w dodatku na 3/4 ich wysokości, inny przykład to dźwięk dochodzący z tylnych głośników, który całkowicie demoluje scenę dźwiękową

Dobre środowisko odsłuchowe w samochodzie to prawidłowo rozmieszczone i zamontowane głośniki względem słuchacza o co najmniej jednym torze podziału częstotliwości.

Sprzęt za kilkadziesiąt tys. dol. jest nic nie warty jeśli zostanie źle zamontowany.

Forum Audi A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: Forum Audi A6 » 29 gru 2010, 17:52

Piosenka nagrana w stereo musi faktycznie brzmieć audiofilsko na B&O kiedy dobiega z tylu.

<rotfl2>

Tomas

Post autor: Tomas » 29 gru 2010, 18:11

Akurat o scenie dzwiękowej o ustawieniu glosnikow względem sluchacza nie musisz mnie pouczac -jest to nie do zrealizowania w samochodzie peniewaz kierowca siedzi po lewej stronie sceny dzwiękowej a nie posrodku ;-) co do tych glosnikow w boczkach to akurat B&0 ma soprany zamontowane na przedniej desce i to optymalne rozwiązanie ,fakt srednie mogly by byc wyzej ,wiem jedno ze kiepskimi glosnikami nie zastąpisz markowych i jak Ty to nazywasz :pierdniecie komara:nie będzie slyszalne chocbys powiesil sobie glosniki przed oczami :mrgreen:

Ninja_
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Ninja_ » 29 gru 2010, 18:16

B&O
http://pictures.topspeed.com/IMG/crop/2 ... 600x0w.jpg

Tak robią to profesjonaliści.
http://audiocar.pl/extras/galeria/leon-focal/leon.htm

Nie będę dyskutował więcej w tym temacie z Tobą, bo nie rozumiesz albo nie chcesz zrozumieć tego co do Ciebie piszę.

Tomas

Post autor: Tomas » 29 gru 2010, 18:37

powiedz jeszcze ze pracujesz w tej firmie ;-)

ps.to Ty nie rozumiesz o czym ja pisze bo dla ciebie muzyka to :pierdnięcia komara: :mrgreen:

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja