Nie wydaje mi sie zeby wiecej niz 4 litry wchodzilo do tej skrzyni patrzylem castrola olej cos kolo 40zl za litr .
[A6 C6] Tiptronik wymiana oleju.
-
mazur pl
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Jerzy
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 AGA 165KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
Moja skrzynia jest chyba s tronic 8 biegowa takrze niewiem ale kolega ma c6 z 7 biegowa skrzynia i tak mu powiedzieli a tak pozatym ASO to jest siec ale kazdy kto ma duzy warsztat i spelnia ich warunki moze dostac licencje i reklamowac sie jako audi serwis i tak samo ustala sobie ceny kolomnie w hamburgu jest naprzyklad ASO i robia skode vw i jeszcze cos tam i w tym roku zabrali im licencje na audi bo chyba za duzo ludziom odpierdzielali maniane . 
Nie wydaje mi sie zeby wiecej niz 4 litry wchodzilo do tej skrzyni patrzylem castrola olej cos kolo 40zl za litr .
w PL jest straszne złodziejstwo... wystarczy sobie popatrzeć na cennik SSerwis (po ile liczą za 1l oleju ZF) to ręce opadają0x4B25A pisze:No bardzo... ale razem z filtrem i uszczelką pod miskę? No dziwne troche... szczegolnie jak na ori oleju... chyba ze o tylko w Polsce takie złodziejstwo. Daj znac na jakich komponentach...
Nom właśnie w serwisach dwóch ASO olej był tańszy niż u Sopy (SSerwis).MaTyS pisze:Liczą po tyle ile liczy sobie ASO...panton pisze: ...wystarczy sobie popatrzeć na cennik SSerwis (po ile liczą za 1l oleju ZF) to ręce opadają
Wiesz ile taki olej kosztuje? Przed dwoma minutami wykonałem telefon i:
ZF Lifeguardfluid8 - karnister 20l kosztuje - 348,32 euro - 15% rabatu... co daje nam 295.8 euro x 4zł = 1183.2 netto *1.23 = 1455.336 brutto
1455.336zł/20l
1l = 72.7668 brutto
a ile sobie liczy Sopa - SSerwis na dzień dzisiejszy?
To słabo szukałeś... ja za granicę nie dzwoniłem bo po co... http://www.renz.pl/
dzwonisz pod (48) 664 56 35 - nie wybierasz żadnego wewnętrznego... nic tylko czekasz... powinno połączyć Cię z miłą dziewczyną.
Mówisz, że potrzebujesz olej ZF Lifeguardfluid8 (Pani jest w temacie więc fajnie się rozmawia - sprawdziła w swoim systemie i potwierdziła, że ten olej jest do 6HP19A) - podaje Ci cenę... przyjdzie paczką do Twojego domu...
To jest oficjalny dystrybutor ZF na Polskę (oleje, filtry, uszczelki pod miskę czy inne podzespoły ASB).
http://www.zf.com/corporate/en/company/ ... poland.jsp
Peter Renz sp. zo.o.
Ul Armii Krajowej 43
05-600 Grójec
Email: serwis.grojec@renz.pl
Phone: +48 48664 5635
Fax: +48 48664 5364

ps: różnica na litrze oleju w marcu między SSerwis a ASO była 40zł - w ASO taniej... dlatego Sopa przegina z cenami bo o ile swoją pracę ceni bardzo wysoko to OK ale już przy cenie oleju, filtrów itp upadł na głowę
dzwonisz pod (48) 664 56 35 - nie wybierasz żadnego wewnętrznego... nic tylko czekasz... powinno połączyć Cię z miłą dziewczyną.
Mówisz, że potrzebujesz olej ZF Lifeguardfluid8 (Pani jest w temacie więc fajnie się rozmawia - sprawdziła w swoim systemie i potwierdziła, że ten olej jest do 6HP19A) - podaje Ci cenę... przyjdzie paczką do Twojego domu...
To jest oficjalny dystrybutor ZF na Polskę (oleje, filtry, uszczelki pod miskę czy inne podzespoły ASB).
http://www.zf.com/corporate/en/company/ ... poland.jsp
Peter Renz sp. zo.o.
Ul Armii Krajowej 43
05-600 Grójec
Email: serwis.grojec@renz.pl
Phone: +48 48664 5635
Fax: +48 48664 5364
ps: różnica na litrze oleju w marcu między SSerwis a ASO była 40zł - w ASO taniej... dlatego Sopa przegina z cenami bo o ile swoją pracę ceni bardzo wysoko to OK ale już przy cenie oleju, filtrów itp upadł na głowę
-
0x4B25A
Mnie w Sserwis tak wycenili:
FILTR OLEJU 1 szt. 178,81
OLEJ SKRZYNI BIEGÓW 5,5l 221,02 razem 1 215,61
USZCZELKA MISKI 1 szt. 80,65
Robocizna 3 rbh 98,40 razem 295,20
Podsumowując: 1 770,27 zł
Ceny oczywiście w PLN.
[ Dodano: 2011-06-20, 16:27 ]
Do tego upgrade suftu, dojazd itp... to może zamknę się w 2500 PLN
FILTR OLEJU 1 szt. 178,81
OLEJ SKRZYNI BIEGÓW 5,5l 221,02 razem 1 215,61
USZCZELKA MISKI 1 szt. 80,65
Robocizna 3 rbh 98,40 razem 295,20
Podsumowując: 1 770,27 zł
Ceny oczywiście w PLN.
[ Dodano: 2011-06-20, 16:27 ]
Do tego upgrade suftu, dojazd itp... to może zamknę się w 2500 PLN
-
0x4B25A
0x4B25A mi zaproponowali całość za 2789zł - podziękowałem grzecznie.... A ten cennik co dostałeś to przy wymianie dynamicznej czy statycznej? Patrząc po ilości oleju to wygląda na statyczną... 
1. Jaka dokładnie skrzynia?
2. Ile masz przekręcone?
3. Myślę, że Sopa nie wpuści z własnym olejem... policz sobie ile zarabia na samym oleju/częściach.
[ Dodano: 2011-06-20, 16:38 ]
I niestety Sopa nie zarobił - zachłanność go zgubiła.....
1. Jaka dokładnie skrzynia?
2. Ile masz przekręcone?
3. Myślę, że Sopa nie wpuści z własnym olejem... policz sobie ile zarabia na samym oleju/częściach.
[ Dodano: 2011-06-20, 16:38 ]
Ja już od nich olej brałem - wszystko ładnie przyjechało do domu... a całą resztę zrobiłem sam.Dirty pisze:Panowie, zróbcie sobie hurtowe zamówienie na ten olej. Będzie najlepiej dla wszystkich
I niestety Sopa nie zarobił - zachłanność go zgubiła.....
Pierwsza wymiana oleju zalecana przez ZF to 80 000 - 120 000km lub 8lat, więc jeszcze trochę czasu masz. Wymiana statyczna nie wymaga dodatkowego sprzętu - odkręcasz miskę, wyciągasz stary filtr, czyścisz miskę, zakładasz nowy filtr, zakręcasz miskę zgodnie z zaleceniami (przydaje się klucz dynamometryczny), zalewasz olejem, mierzysz poziom zgodnie z dokumentacją (odpowiednia temperatura - korek przelewowy). Jedziesz do ASO - robią aktualizację softu skrzyni (ok 200zł sobie za to życzą)... później VCDS i adaptacja TIPa. I masz po wymianie... wymianę statyczną jesteś w stanie sam wykonać.0x4B25A pisze:panton, skrzynia Tiptronic HAV, 6HP19A. Przebieg 74000, wymiana statyczna.
Twoją skrzynię zalej oczywiście Lifeguardfluid8. Namiary na olej, uszczelkę, filtr masz wyżej w moim poście.
-
0x4B25A
MaTyS dlatego napisałem, że po wymianie oleju jedzie do ASO zrobić upgrade softu skrzyni co spowoduje wyczyszczenie adaptacji.MaTyS pisze:Sorki, że się tak znowu czepne ale w 2004 sam nie zrobi adaptacji (nie wyzeruje poprzedniej adaptacji)panton pisze:... później VCDS i adaptacja TIPa...
Co do oleju to faktycznie słabo szukałem. Może to dla tego, że nie wymieniam oleju, więc nie byłem pod ścianą...
ZF zaleca aktualizacje softu przy zmianie oleju (przejściu z jednego rodzaju na drugi), a najnowsza wersja będzie miała między innymi możliwość wyczyszczenia adaptacji z poziomu VCDS/VASa.
-
MaTyS
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: MaTyS
- Rocznik: 2012
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
Zmiana softu skrzyni przy zmianie oleju wysoce sugerowana, a przy zmianie softu skrzyni sugerowana zmiana softu silnika
Tylko jak to jest z mieszaniem 6, 6+, 8 i czy jest sens przechodzenia z tańszego oleju na droższy ...
Po uaktualnieniu softu faktycznie wyzerują się poprzednie adaptacje, ale wtedy już nie jest do niczego potrzebny VCDS
Tylko jak to jest z mieszaniem 6, 6+, 8 i czy jest sens przechodzenia z tańszego oleju na droższy ...
Po uaktualnieniu softu faktycznie wyzerują się poprzednie adaptacje, ale wtedy już nie jest do niczego potrzebny VCDS