[A6 C6] Wymiana oleju i filtra
Testy Auto Bilda nie sa dla mnie żadnym wyznacznikiem tam zawsze wygrywa marka Niemiecka, co nie uważam zę jest źle ale nie obiektywnie i to jest moje zdanie jako osoby która ma stycznosc z kilkoma tysiącami silników rocznie.Własnie dlatego - posiłkując się np. rankingami "Auto-Bilda" : http://www.liqui-moly.de/.../AB_10_2012.pdf czy też np. "Auto Motor und Sport" : http://www.liqui-moly.de/.../AMS_7_2012.pdf - nie ma żadnych wątpliwości, ze prymat należy do Liqui-Moly, Castrola, Shella, Mobila a nawet do wciąż obecnej na niemieckim rynku wspaniałej marki ARAL ... .
W tym właśnie kontekście wwym. producenci to dla mnie najwyższa półka, bo utrzymać latami pozycję lidera w Niemczech nie jest łatwo ... .
O ile Audi, MB to auta nader komfortowe i fantastycznie wykonane jeżdzace niekiedy lepiej niz wygladające to usterki jakie się w nich pojawiają nei jednego potrafią przyprawić o siwy włos.
Jeśli chodzi o oleje to cięzko tutaj coś demonizować lub generalizować co się blenduje w Trzebini Lotosie czy GdaĂąsku a co u naszych południowych lub zachodnich sąsiadów.
Po kodzie EAn nei dojdziesz obecnie gdzie produkt jest rozlewany, to mże byc adres biura w Belgii a olej może pochodzić z Polski.
Kolega był w fanryce MANN-a w Niemczech i widział tam filtry w bardzo różnych kolorach i wariantach nie koniecznie spod logo MANN-a.
To nie rozbija się o spisek, oszustwo ale o tansze linie blendingowe .Moze kiedyś różnie bywało ale nie uwierzę, że w dzisiejszych czasach jakakolwiek firma olejowa pozwoliłaby sobie na dystrybucję gorszych jakosciowo produktów w "Ostblock'u", skoro kupujemy tutaj samochody z takimi samymi silnikami, katalizatorami i DPF'ami jak te sprzedawane na najbardziej rozwiniętym rynku motoryzacyjnym Europy - czyli w DE ... .
Firma X zleca firmie Y aby wykonała np. 100 000L oleju o danej specyfikacji.
Dostawcą bazy olejowej może być LOtos dodatki mogą mieć swoje a czy to źle świadczy o finalnym produkcie , z założenia uważam że nie.
No i będę wymieniał olej i po czytaniu wcześniejszych rad oraz całego eseju nadal nie wiem jaki zalać ?
To co na jesieĂą jeszcze nie wiedziałem, nie mam w aucie DPF.
Do tej pory ja raz zalałem Schell 5 w 30, poprzedni właściciel też go używał.
Jaki radzicie ?
Zastanawiam się nad Castrol 5 w 30 z normą 507.00 ( bez dpf ma być ta norma ?)
To co na jesieĂą jeszcze nie wiedziałem, nie mam w aucie DPF.
Do tej pory ja raz zalałem Schell 5 w 30, poprzedni właściciel też go używał.
Jaki radzicie ?
Zastanawiam się nad Castrol 5 w 30 z normą 507.00 ( bez dpf ma być ta norma ?)
Panowie mam c6 2,7tdi z dpf. Obecnie zalany olej Castrol Edge Longlife III 5W-30 na którym przjechane jest 25tys. Od wymiany oleju przybyło mi go i na bagnecie jest ponad MAX. Dlaczego tak sie dzieje?
Na dniach bede wymienial olej i filtry. Ma ktoś jakieś namiary w okolicach katowic/chorzowa lub linki na te artykuły w dobrych cenach? W serwisie krzykneli mi 2400zl z wymiana płynu hamulcowego i przeglądem samochodu
ps. nie wiem czy to ma jakies znaczenie ale olej byl wymieniany w marcu tamtego roku-jest mozliwość ze jest juz "przepracowany" i sie rozrzedził?
Na dniach bede wymienial olej i filtry. Ma ktoś jakieś namiary w okolicach katowic/chorzowa lub linki na te artykuły w dobrych cenach? W serwisie krzykneli mi 2400zl z wymiana płynu hamulcowego i przeglądem samochodu

ps. nie wiem czy to ma jakies znaczenie ale olej byl wymieniany w marcu tamtego roku-jest mozliwość ze jest juz "przepracowany" i sie rozrzedził?
Ostatnio zmieniony 19 sie 2013, 19:53 przez crawshayi, łącznie zmieniany 1 raz.
Być może problem wynika z DPFa, a być może jest problem z wtryskami... masz jakieś niepokojące objawy? Jaki jest Twój styl jazdy?crawshayi pisze:Panowie mam c6 2,7tdi z dpf. Obecnie zalany olej Castrol Edge Longlife III 5W-30 na którym przjechane jest 25tys. Od wymiany oleju przybyło mi go i na bagnecie jest ponad MAX. Dlaczego tak sie dzieje?
Mann, Knecht, Bosch lub ORI.crawshayi pisze:Nie zależy mi na tańszym oleju tylko lepszym ale zdania sa podzielone. Poprzednia wymianę nie ja robiłem dlatego jest jaki jest. Powie mi ktoś dlaczego wzrósł mi poziom oleju? Byłbym wdzięczny rownież za nakierowanie jakie filtry pakować.
Ja cały czas używam we wszystkich autach filtry Mann, mogę je śmiało polecić.