[A6 c6 3.0 TDI Quattro] filtr czastek stalych
-
- Forum Audi A6 / A7
Witam.
Ja podobnie ostatnio wywaliłem filtr DPF i katalizator. To tym zabiegu właśnie słyszę przy dynamiczniejszym wkręcaniu się na obroty jakiś taki dźwięk jak spaliny wpadają do pustej puszki i echo robią. Jestem pedantem więc mnie to trochę irytuje. Czy jest możliwość poprawy tego stanu rzeczy? Jeśli tak to czy znacie kogoś z okolic Konstancina-Jeziorny, Piaseczna lub w Warszawie?
Za cały zabieg u poprzedniego magika (wycięcie DPF-a, katalizatora i wgranie nowego softu) wywaliłem 2300 zł. Dla mnie trochę dużo a nie jestem usatysfakcjonowany w pełni
Pozdrawiam
Ja podobnie ostatnio wywaliłem filtr DPF i katalizator. To tym zabiegu właśnie słyszę przy dynamiczniejszym wkręcaniu się na obroty jakiś taki dźwięk jak spaliny wpadają do pustej puszki i echo robią. Jestem pedantem więc mnie to trochę irytuje. Czy jest możliwość poprawy tego stanu rzeczy? Jeśli tak to czy znacie kogoś z okolic Konstancina-Jeziorny, Piaseczna lub w Warszawie?
Za cały zabieg u poprzedniego magika (wycięcie DPF-a, katalizatora i wgranie nowego softu) wywaliłem 2300 zł. Dla mnie trochę dużo a nie jestem usatysfakcjonowany w pełni
Pozdrawiam
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Ryszard
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- sudan
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: RAFAL
- Rocznik: 2004
- Silnik: 2.7TDI 180KM
- Kontakt:
Ok przeczytalem caly temat i widze ze wszyscy zachwalaja wypatroszenie DPF.
Tez bym sie na to zdecydowal ale zadam jedno istotone bardzo dla mnie pytanie.
Jak sie ma wypatroszenie DPF (lub jego elektroniczna dezaktywacja) do czystosci spalin ?
Moje auto jest zarejestrowane we francji i tutaj tez robie badania techniczne.
Jak cos bedzie nie tak ze spalinami to ich nie przejde,nie ma takiej opcji.Tutaj przegladu sie nie zalatwi za flaszke,to nie Polska
Tez bym sie na to zdecydowal ale zadam jedno istotone bardzo dla mnie pytanie.
Jak sie ma wypatroszenie DPF (lub jego elektroniczna dezaktywacja) do czystosci spalin ?
Moje auto jest zarejestrowane we francji i tutaj tez robie badania techniczne.
Jak cos bedzie nie tak ze spalinami to ich nie przejde,nie ma takiej opcji.Tutaj przegladu sie nie zalatwi za flaszke,to nie Polska

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Janusz
- Rocznik: 2010
- Silnik: 2.7TDI BPP 180KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
jestem w podobnej sytuacji jak ty, tylko ze ja mam 2.7tdi TT Quattro z 2011.
tez sie zastanawiam nad wywaleniem tego gowna.
ale czy warto jak jest jescze dobry? moj nawet nie jest pol pelny.
moze lepiej poczekac az bedzie do wymiany i wtedy go wywalic?
Trzeba tez Kat wyrzucic czy ten moze zostac?
co do pomiaru spalin, to nie wiem jak we francji, ale w niemczech mierzone jest to od roku chyba 2006 przez OBD
tez sie zastanawiam nad wywaleniem tego gowna.
ale czy warto jak jest jescze dobry? moj nawet nie jest pol pelny.
moze lepiej poczekac az bedzie do wymiany i wtedy go wywalic?
Trzeba tez Kat wyrzucic czy ten moze zostac?
co do pomiaru spalin, to nie wiem jak we francji, ale w niemczech mierzone jest to od roku chyba 2006 przez OBD
- sudan
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: RAFAL
- Rocznik: 2004
- Silnik: 2.7TDI 180KM
- Kontakt:
Z tego co mi wiadomo to katalizatora sie nie usuwa.Jest to dosc dobrze wyjasnione w tym filmiku :
Badania spalin we Francji wygladaja tak,ze wklada facet jakas sonde do tlumika po czym odczytuje na ekranie podane wartosci na niskich i wysokich obrotach.To jest jeden z poczatkowych etapow przegladu,ktory jest jakby "automatyczny" i jak spaliny masz zle,to dalej system Cie nie pusci i przegladu nie podbijesz.Tydzien temu mialem robione badania i wszystko jest ok.Moje pytanie jest takie powiedzmy "na przyszlosc".
Tak na marginesie jakby w Polsce weszedl taki system badan technicznych to bylby placz i zgrzytanie zebow
Badania spalin we Francji wygladaja tak,ze wklada facet jakas sonde do tlumika po czym odczytuje na ekranie podane wartosci na niskich i wysokich obrotach.To jest jeden z poczatkowych etapow przegladu,ktory jest jakby "automatyczny" i jak spaliny masz zle,to dalej system Cie nie pusci i przegladu nie podbijesz.Tydzien temu mialem robione badania i wszystko jest ok.Moje pytanie jest takie powiedzmy "na przyszlosc".
Tak na marginesie jakby w Polsce weszedl taki system badan technicznych to bylby placz i zgrzytanie zebow