jasper pisze:do wymiany zawór wysokiego ciśnienia paliwa w pompie. wymie? i po kłopocie
Skoro nie mam nadal pewności czy ciśnienie paliwa na zasilaniu ma znaczenie dla wydajności układu, postanowiłem wymienić zawór regulujący wydatek pompy wysokiego ciśnienia, określony przez
jasper jako wysokiego ciśnienia. Niestety bez efektu
Właściwie mały efekt jest, silnik szybciej wyrównuje obroty, dajmy na to po przegazówce, na starym zaworze musiał chwilę popracować zanim się uspokoił, teraz momentalnie wyrównuje obroty.
Tak czy siak, nadal pojawia się błąd: 17471 - fuel pressure regulation: control range not reached. To jedyny błąd, który się pojawia.
Druga sprawa, to ciśnienie mierzone przed filtrem paliwa, które wynosi od 0,2-0,3 bara. W ELSA znalazłem informację, że powinno być min 1 bar, a kolega w jakiejś dokumentacji technicznej ma napisane, że to ciśnienie powinno wynosić od 1 - 1,6 bara (nadal nie wiem czy to ciśnienie jest ważne).
Sprawdzałem też (na stole testowym) czujnik wysokiego ciśnienia - jest dobry.
Oba zawory: w pompie i na listwie wymienione na nowe, opiłków w układzie brak...
Co jeszcze może powodować spadek ciśnienia, bo dzieje się tak, że do około 900 bar ciśnienie rzeczywiste jest bliskie spodziewanemu i nagle po osiągnięciu około 900-1100 bar spada o jakieś 500 bar, w tym momencie sterownik łapie błąd i dalej auto nie ma siły, jak sądzę pracuje w trybie awaryjnym.
Koledzy podpowiedzcie gdzie mam szukać przyczyny, bo krew już mnie zalewa...