fire pisze:Witam wszystkich.
jestem tu nowy i mam pytanko!
Audi A6 2.0 16V z 2003r, przebieg 148 tys km zakupiony u nas w Polsce- autentyczny przebieg gdyż jest potwierdzony w serwisie audi Idczak w ÂŁodzi oraz zgodnymi wpisami w kompie serwisu i w ksiązce serwisowej.
No ale cóż z tego-pomimo ze jest to już kolejne audi z rodziny A6( poprzednie diesel) to ten mnie zadziwia a mianowicie:
pobiera olej ok 0,5 litra na jakieś 700 - 1000 km zależy od techniki jazdy.
Obecnie auto użytkuje mój ojciec na taxi- oczywiście i tu chyba nie będzie zdziwienia założono LPG ( nie oszczędzane - półka górna Landi Renzo - OMEGAS).
Pytanie - co z tym olejem?
Czy ktoś coś doradzi?
Kolega z serwisu VW, Audi twierdzi żebym nie kompinował bo to nic nie da - urok tego motoru!!!
A co WY na to?
Czy ktoś zna te silniki i może przerabiał ten temat?
Wszyscy piszą o 2,4, 2,8 ale 2,0 16V nikt!!!!
Proszę o podpowiedzi
Pozdrawiam
:!: :!: proszę sie najpierw przywitać w dziale powitania i poprawnie nazywać tematy :!: :!:
Witam

Ja na Twoim miejscu bym nic nie robił tylko zmienił olej. Jeżdze od nowości A6 2.0- ALT z 2002r. i mialem ten sam problem. Auto brało od nowości ok. 0.4 do 0.8l na 1000km na castolu. Potem, przesiadłem się na Mobila i było podobnie. Na koniec przesiadłem się na Motula 8100 x-cess 5W40 i obecnie zużycie nie przekracza 1l na 15.000. Jeśłi nie masz żadnych wycieków to zmień olej i obserwuj. Fakt faktem przez pierwsze 15.000 po zmianie na motul auto też wciągało sporo oleju, ale stopniowo się zmniejszało. Do pozostałych aut TDi i benzyznowych też leje motul i zużycie w SPAM do castrola i mobila jest wręcz marginalne.
Jeśli jakiś mechanik proponuje zmiane na pół syntetyk lub mineral przy przebiegu 140.000 to trzeba zmienić mechanika.
Pozdr.