Mam bardzo powazne pytanie odnosnie temp oleju mojej audiczki. Prosze powiedzcie mi jaka jest normalna temperatura oleju bo u mnie jest chyba za wysoka - dokladnie 110 stopni i dochodzi do 115 gdy ok. 10 minut jade z predkoscia 150 km/h przy rozgrzanym silniku a jak jade do 100 - 120 km/h to jest 100 stopni (30 minut w miescie i tez ma 100 stopni). Powiem ze ta temp wzrasta, bo jak jechalem do Polski w marcu dochodzilo do 100 stopni a jechalem nawet 230 :-D
Co jest nie tak z ta temperatura. Prosze powiedzcie mi co zrobic. Plyn chlodzacy mam jakis rozowy :lol: nie wiem czy mam go wymienic czy to wina czegos innego.
Mam rowniez inny problem i pewnie ma zwiazek z wysoka temp. Mianowicie bierze mi olej - nie ma zadnego dymu z tylu tylko poca sie uszczelki od klawiatury (lewa bardziej) a tak to nie ma zadnych wyciekow - pokrywa sucha. Trasa Anglia - Polska 1750km dolalem ok 1 litra oleju. Wiele mechanikow mowi ze to nic nadzwyczajnego ale ja uwazam ze cos nie tak. Leje do niego pelny syntetyk 5w/30.
Auto odpala w pierwszych sekundach - nie sprawdzalem cisnienia silnika ale chyba wskazuje na to ze jest dobre - bo jakby bylo gdzies male to bym musialbym troche krecic - powiedzcie jezeli sie myle.
Mysle nad wymiana na pol syntetyka - nie jestem pewien czy 10w/40 to pol syntetyk bo na taki chce wymienic.
Dodam jeszcze ze wymienialem pasek rozrzadu w styczniu 2008 zaraz po zakupie ale nie wiem czy to cos ma z powyzszymi problemami zwiazek.