Zakładam nowy temat ponieważ zastosowałem się już chyba do wszystkich rad z tego forum a problem nie zniknął mianowicie niskie ciśnienie oleju, po krótce opisze co do tej pory zrobiłem, jeżdżę na oleju Motul x-cleen 5w40.
Krótko po wymianie rozrządu zapaliła się kontrolka niskiego ciśnienia oleju samochód od razu trafił do mechanika, silnik chodzi cicho żadnych niepokojących dżwięków, manometr na zimnym wykazał 5 Barów i wraz z rozgrzewaniem się jednostki ciśnienie spadło poniżej 1 Bara, więc miska w dół, w misce zero opiłków, smok czysty, zaworek przelewowy w pompie sprawny, mimo to ciśnienie dalej niskie, zdecydowałem się na wymianę pompy(używana), nic nie pomogło kontrolka zapala się ok 1 minutę po odpaleniu auta.
Dodam że przy wymianie rozrządu jedyną ingerencją w układ olejowy była wymiana napinacza łańcucha w lewej głowicy,po wymianie sprawdzałem go na Vagu jego wartośc to 23 drugi napinacz chodzi na 21 w grupie 90, wcześniej miałem terkotkę na tym napinaczu wyrobiona była sprężyna wczesnego napięcia.Przed wymianą napinacza wymieniłem jeszcze zaworki zwrotne ale ,że to nie pomogło zdecydowałem się przy wymianie rozrządu na wymianę tego napinacza teraz odpala cicho ale dalej stoi w garażu bo ciśnienie słabe

Skończyły mi się pomysły co może dolegać mojemu audi, w moim mieście ta sprawa przerosła wszystkich mechaników proszę o pomoc i z góry dziękuje wszystkim forumowiczom którzy zainteresują się tym tematem.