[V6] napinacze łańcucha rozrządu
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Piotr
- Rocznik: 2002
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7T 230KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
Za max 2 tygodnie wymieniam rozrzad wiec plozy nowe beda w komplecie. Odpuszczam rozbieranie dekli i wymiane napinacza skoro dziala. Majster zmieni rozrzad i ustawi jak trzeba i mysle ze bedzie okej.
EDIT:
Mam jeszcze jedna dziwna przypadlosc odpale fure i sie rozgrzeje jest okej dopoki nie zgasze i zapale ponownie. Po zapaleniu slychac stuki z napinacza (tego od strony pasazera). Przegazowka nawet bez jazdy i jest znowu okej sam tego nie kumam. Jakby sie gdzies olej cofał.
Wymieniony kompletny rozrzad z jeszcze oryginalna pompa wody hehe z 2003 roku. Oraz nowy lancuch na lewej glowicy (na prawej juz ktos wymienil napinacz z lancuchem) i nastala cisza i slychac tylko cykanie wtryskiwaczy. Poezja dla uszu sprawne V6 a oto wyniki z vaga przed.
![Obrazek]()
i po wymianie rozrzadu.
![Obrazek]()
EDIT:
Mam jeszcze jedna dziwna przypadlosc odpale fure i sie rozgrzeje jest okej dopoki nie zgasze i zapale ponownie. Po zapaleniu slychac stuki z napinacza (tego od strony pasazera). Przegazowka nawet bez jazdy i jest znowu okej sam tego nie kumam. Jakby sie gdzies olej cofał.
Wymieniony kompletny rozrzad z jeszcze oryginalna pompa wody hehe z 2003 roku. Oraz nowy lancuch na lewej glowicy (na prawej juz ktos wymienil napinacz z lancuchem) i nastala cisza i slychac tylko cykanie wtryskiwaczy. Poezja dla uszu sprawne V6 a oto wyniki z vaga przed.
i po wymianie rozrzadu.
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
Od jakiegoś czasu dopadł mnie dziwny dźwięk podczas odpalania w silniku 2.8 V6 AMX i czytając temat boje się że łańcuch daje o sobie znak. Myślę nad wymianą całego kompletu na zamienniku od febiego. Zakładał może ktoś już ten zamiennik ? Halas robi się tylko przez sekundę po nocnym postoju. Pod maską nie słychać nic niepokojącego.
Zrobi tylko rrrrrrrr i potem mogę odpalać kilka razy i nic więcej nie słychać nawet po kilku godzinach postoju. Moc ma ale trochę niepokoił mnie ten dźwięk dlatego pytam. Cena za cały komplet bardzo boli, licząc z grubsza na zamiennikach to z 4 tysiące wychodzi.yaszczur pisze:Sepek, jeśli terkotka występuje tylko przy odpalaniu, dosłownie na moment, to nie ma sensu ruszać ani łańcucha, ani nastawników. U mnie tak jest od 5 lat i poza tym nie zauważyłem żadnych niepokojących objawów.