Nie podejrzewam zeby zaworki spowoduja samoistne ustawienie rozrzadu.

kolego a jakie miałeś objawy u siebie w silnikuniewiadom pisze:ja mialem to samo
wymienilem zaworki i ok
Zaworki nie zawsze pomagają na terkotanie (u mnie nie pomogły). Wymiana napinaczy też nie zawsze pomaga na terkotanie, bo przyczyną bywa słabe ciśnienie oleju i/lub szklanki zaworowe. Żeby stwierdzić, czy to napinacz, trzeba zdjęć dekiel i obejrzeć go pod kątem uszkodzeń od łańcucha (ja miałem terkotkę, a śladów uderzeń nie było). Rozjazd w grupie 093 może wynikać ze złego ustawienia rozrządu, ale na pasku i nie musi wynikać z problemów z samym napinaczem (zwłaszcza, że 090 jest OK).alexrac pisze:No własnie mam inne symptomy, mianowicie czasami po odpaleniu ba zimnym silniku słychać terkot, czasami jedną sekunde, czasami pół, a bywa i ze dwie. Dzieje się taki na szczęście nie zawsze ale jest no niepokojące.
Do tego mam pod VAGiem w gr 93 rozjechane głowice o 18 stopni a w 90 vag podeje ze napinacze pracują prawidłowo tj stopnie wolne obroty 01/00 a podczas jazdy 22/21, tak na prawdę nie wiem gdzie szukać przyczyny.
A teraz widziałem że gościu na allegro wystawił napinacze jako oryginał audi i takie też są tam zdjęcia napinacza ze znakiem na sobie audi.
zdjęcie napinacza z allegro
krisker pisze:Zmiana oleju może Ci zaoszczędzić kosztów - co zamierzasz zalać?