Ja jeżdżę na takich jakie zaleca producent, czyli dwuelektrodowe i jest ok.zryt pisze:wszędzie czytam o jedno biegunowych do gazu a ori ma chyba 2
[ AGA 2.4 165 KM] Jakie świece zapłonowe do AGA 2.4 165Km +
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 Forum
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 ARJ 165KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marcin
- Rocznik: 1999
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 163KM
- Napęd: FWD
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
Ja dzisiaj robiłem pierwsze kilometry na nowych świecach (Bosch 0 242 240 653). ...jadę sobie do pracy, na spokojnie, słucham sobie muzyczki, a w głowie latają myśli o ch** wie czym
no i jak zwykle na jednym skrzyżowaniu przyhamowuję do 30-40 km/h (bo wyboje), wrzucam trójeczkę, powoli puszczam sprzęgło i dodaję troszkę gazu... "łoo... a co on taki żwawszy się zrobił?" - taka była moja pierwsza myśl.
Później jeszcze kilka razy tak lekko dodawałem gazu na trójce przy obrotach poniżej 2k, no i chyba na prawdę szybciej się wkręca. ...przynajmniej takie mam wrażenie.

Później jeszcze kilka razy tak lekko dodawałem gazu na trójce przy obrotach poniżej 2k, no i chyba na prawdę szybciej się wkręca. ...przynajmniej takie mam wrażenie.

-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
Ja za swoje zapłaciłem po 40zł/szt., więc jak za irydowe świece to chyba nie jest drogo. 
Ciekawe jaki masz odstęp elektrod w swoich obecnych świecach.
Z tego co czytałem, przy instalacji LPG najlepiej używać świec z odstępami miedzy-elektrodowymi nie większymi niż 0.8mm.
Z racji posiadania szczelinomierza, z ciekawości posprawdzałem odstęp elektrod w nowych świecach, no i w każdej lekko wchodził bagnet 0.7mm a ten 0.8 już nie, czyli odstęp prawidłowy.
PS.
Widzę, że mamy identyczne silniki.

Ciekawe jaki masz odstęp elektrod w swoich obecnych świecach.

Z tego co czytałem, przy instalacji LPG najlepiej używać świec z odstępami miedzy-elektrodowymi nie większymi niż 0.8mm.
Z racji posiadania szczelinomierza, z ciekawości posprawdzałem odstęp elektrod w nowych świecach, no i w każdej lekko wchodził bagnet 0.7mm a ten 0.8 już nie, czyli odstęp prawidłowy.

PS.
Widzę, że mamy identyczne silniki.

-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
A ja sie teraz zastanawiam czy aby na pewno nie mam jakichś podrób. ...no bo wszędzie jest opakowanie niebiesko-szare z żółtym paskiem z logo Bosch, a ja mam niebieskie opakowania z białym paskiem i logiem marki. 
Co prawda świece kupowałem w pobliskim stacjonarnym sklepie, który ma umowę z IC, no ale czort wie...
Cena za te świece w motointegratorze to 62zł, w iparts - po 44. Ja kupiłem je z rabatem po 40zł/szt.

Co prawda świece kupowałem w pobliskim stacjonarnym sklepie, który ma umowę z IC, no ale czort wie...
Cena za te świece w motointegratorze to 62zł, w iparts - po 44. Ja kupiłem je z rabatem po 40zł/szt.
- yaszczur
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Paweł
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 4.2 326KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
Dokładnie, po tyle samo chyba kupiłem i też w stacjonarnym sklepie. Także, skoro nie widać różnicy, to po co przepłacać?bendzji pisze:Denso K20TT kosztowały mnie 12 zł za sztukę w sklepie motoryzacyjnym "U pana Czesia"

Pozdrawiam...
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
Z tym zakupem z rabatem to chodziło mi o to, że mam taką fajną kartę stałego klienta. ...nie mogę Wam jej pokazać bo i tak byście jej nie zobaczyli - widzi ją tylko obsługa w sklepie i ja, hehe. 
Na początku kupowałem u nich tylko jakieś pierdoły typu płyn do spryskiwaczy, filtry czy chemia do czyszczenia, ale tak grubiej zaczęło się na przegubie za ~200, potem był zacisk ~400zł... W przeciągu tych 5 miesięcy pewnie już ponad półtorej tysiaka zostawiłem u nich.
A propos świec... podróby czy nie - silnik teraz jest sporo żwawszy. ...i to wcale nie jest siła persfazji. Jeździłem trochę wczoraj i dzisiaj po mieście, tak na spokojnie nie przekraczając nawet 2500 rpm, no i rzeczywiście ten silnik nabrał elastyczności.

Na początku kupowałem u nich tylko jakieś pierdoły typu płyn do spryskiwaczy, filtry czy chemia do czyszczenia, ale tak grubiej zaczęło się na przegubie za ~200, potem był zacisk ~400zł... W przeciągu tych 5 miesięcy pewnie już ponad półtorej tysiaka zostawiłem u nich.

A propos świec... podróby czy nie - silnik teraz jest sporo żwawszy. ...i to wcale nie jest siła persfazji. Jeździłem trochę wczoraj i dzisiaj po mieście, tak na spokojnie nie przekraczając nawet 2500 rpm, no i rzeczywiście ten silnik nabrał elastyczności.

Nie polecam tego szmelcu. Kupiłem w lipcu komplet przed wyjazdem na wakacje. Po powrocie z Chorwacji sprawdzałem stan płynów i tak słucham jak mi coś syczy. Okazało się że syczy pod fajkami przewodów wysokiego napięcia, a po wykręceniu świec :4 sztuki uszkodzone. Cały rdzeń świecy (porcelanka i środkowa elektroda) dostał luzu względem tej metalowej części z gwintem i na klucz , można nim było kręcić wokół własnej osi. Tamtędy spieprzała kompresja i stąd ten syk. Świeczki do reklamacji i wymiana na nowe. Po przejechaniu 2 tyś km znów to samo. Tym razem 3 sztuki. Dwie montowane wcześniej w lipcu i 1 sztuka po reklamacyjna. Nie wiem jak wyższe modele Denso ale K20TT nie polecam. Śmiecie.bendzji pisze:Denso K20TT kosztowały mnie 12 zł za sztukę w sklepie motoryzacyjnym "U pana Czesia"