[A6 C5 2,5 TDI] kontrolka cisnienia oleju
- Uszol
- Forum Audi A6 / A7
[A6 C5 2,5 TDI] kontrolka cisnienia oleju
Mam pytnko odnośnie ciśnienia oleju czy jest jakis czujnik od tego czy moze jest jakas inna przyczyna tego ze zapala mi sie czasem czerwona kontrolka oleju na fisie i piszczy jeszcze do tego. Sprawdzalem silnik i zadnych bledow nie pokazuje. A kontrolka zapala sie jak ostro rusze albo przegazuje ale nie zawsze, czasem przy normalnym ruszaniu potrafi sie zapalic, a po jakims czasie sama zgasnie.
- chanky
- Forum Audi A6 / A7
Re: [A6 C5 2,5 TDI] kontrolka cisnienia oleju
Czesc, mialem identycznie to samo. Zdejmi oslone z silnika, i zobacz czy po lewej stronie czy jest podpiety taki kabel z biala gumka. U mnie wygladalo jak by bylo przypiete, ale nie bylo bo tylko ta gumka trzymala.Uszol pisze:Mam pytnko odnośnie ciśnienia oleju czy jest jakis czujnik od tego czy moze jest jakas inna przyczyna tego ze zapala mi sie czasem czerwona kontrolka oleju na fisie i piszczy jeszcze do tego. Sprawdzalem silnik i zadnych bledow nie pokazuje. A kontrolka zapala sie jak ostro rusze albo przegazuje ale nie zawsze, czasem przy normalnym ruszaniu potrafi sie zapalic, a po jakims czasie sama zgasnie.
Mam nadzieje ze masz to samo
PS. jutro wstawie zdjecie jak nie zapomne. Bo dzis mi sie juz nie chce. Akurat wrocilem z jednostki w berlinie.
pozdrawiam.
- ma_pok
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marek
- Moje auto: A6 C5
- Rocznik: 1999
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Ja też miałem to samo. Podczas wymiany świec żarowych ściągałem przewody z czujników, m.in. z czujnika ciśnienia oleju (trzy czujniki obok siebie - oleju to ten najblizej turbinki). Z tego co widzialem to we wszystkich 2.5 ten przewod co idzie do czujnika jest troche krotki i ja go najwidoczniej troszke za mocno naciagnalem i przykrylem gumowa oslona. Po przejechaniu 20km zapalila mi sie kontrolnka cisnienia oleju. Oczywiscie zatrzymalem sie, dolalem choc nie trzeba bylo. Caly w stresie i nie przekraczajac 1800 obr/min dojechalem do domu a mialem jeszcze 70 km. sciagnalem pokrywe silnika i faktycznie okazalo sie ze kabelek od czujnika sie urwal :mrgreen: zalozylem nowa koncowke na kabel, podlaczyl i problem zniknal
zycze powodzenia
zycze powodzenia
-
- Forum Audi A6 / A7
witam
podobne boleści przerabiałem u siebie
oleju stan, świeżo po wymianie oleju i filtra a zapalało się min. po jakiś 20 minutach jazdy
co się okazało filtr oleju dziadowski zakupiony w podwórkowym sklepie widocznie miał jakiś słaby przepływ
dalej nie trzeba chyba pisać co by się mogło narobić
podobne boleści przerabiałem u siebie
oleju stan, świeżo po wymianie oleju i filtra a zapalało się min. po jakiś 20 minutach jazdy
co się okazało filtr oleju dziadowski zakupiony w podwórkowym sklepie widocznie miał jakiś słaby przepływ
dalej nie trzeba chyba pisać co by się mogło narobić
hanysq
-
- Forum Audi A6 / A7
teraz wyjaśnienie temu sprzedawcy niestety jest nie realne i nie opłacalne dla mnie,lecz rzeczywiście ten filtr wyglądał jak zamoczona srajtaśma
ps.przestałem oszczędzać z doświadczenia wiem że różnica w zaoszczędzeniu tańszego podzespołu wraca po krótkim czasie czasami x5
-czas
-kasa
-nerwy
-kasa na papierosy
- nieprzespane noce jak przy dziecku myśląc CO MU ZNOWU DOLEGA
pozdrawiam i nie róbcie nic na szybkiego,chyba ze macie lewą kasę do ukrycia przed żoną :lol: wyłącznie do wydania na nasze grzechotniki
ps.przestałem oszczędzać z doświadczenia wiem że różnica w zaoszczędzeniu tańszego podzespołu wraca po krótkim czasie czasami x5
-czas
-kasa
-nerwy
-kasa na papierosy
- nieprzespane noce jak przy dziecku myśląc CO MU ZNOWU DOLEGA
pozdrawiam i nie róbcie nic na szybkiego,chyba ze macie lewą kasę do ukrycia przed żoną :lol: wyłącznie do wydania na nasze grzechotniki
hanysq
Re: [A6 C5 2,5 TDI] kontrolka cisnienia oleju
Uszol pisze:Mam pytnko odnośnie ciśnienia oleju czy jest jakis czujnik od tego czy moze jest jakas inna przyczyna tego ze zapala mi sie czasem czerwona kontrolka oleju na fisie i piszczy jeszcze do tego. Sprawdzalem silnik i zadnych bledow nie pokazuje. A kontrolka zapala sie jak ostro rusze albo przegazuje ale nie zawsze, czasem przy normalnym ruszaniu potrafi sie zapalic, a po jakims czasie sama zgasnie.
cze "uszol" czy może zdiagnozowałeś przyczyne swojego problemu??? u mnie pojawiło sie to ostatnio a z racji tego ze nie mam mozliwosci podlaczenia pod komp chciałbym sprawdzic na razie ten czujnik i podlaczenie do niego. Prosze o odpowiedz-z gory dzieki i pozdrawiam
witaj "arriki" miałem podobny problem jak Ty, byłem u mechanika badał manometrem ciśnienie oleju, było ok. Stwierdził iż pulsowanie kontrolki na fisie bo tak u mnie to wyglądało jest związane z awarią czujnika poziomu oleju zainwestowałem w ten czujnik 220 zł nieco mnie cena zaskoczyła i wszystko wróciło do normy, mam nadzieje że trwale pozdrawiam wszystkich klubowiczów!
HR