ja juz z takim namieszaniem to auto nabyłem...

Czyli reasumując odebrać auto z taką pompą i sterownikiem jaki ma być: czyli M. ?
Ale na tym M jest problem ustawianiem kąta wstrysku. Chyba, że jest taka opcja, że ktoś grzebał również w sterowniku silnika i coś tam modyfikował.
Aha, w żadnym wypadku nie kazać zakładać im sterownika J? Juz nie wiem co mam robić...
I mam jeszcze jedno ważne pytanie... Czy jest jakakolwiek możliwość zdobycia oryginalnego softu do mojego silnika BDG 163KM
? Bo skoro po włożeniu 106M pompy takiej jak powinna być nie chodzi to jak należy to jest
duża szansa, że zmienione jest również oprogramowanie sterownika silnika...
[ Dodano: 2011-05-01, 22:43 ]
Nie wiem, czy ktoś jeszcze czyta ten post, ale pisze dalej co z nią dalej...
Auto w koncu odebrane od mechanika, założona pompa z symbolem 106M, czyli taka
jaka powinna być. Założoną miałem 106J. Problem polegał na tym, że miałem również zmodyfikowane oprogramowanie sterownika silnika. Pompiarz okazał sie spoko i wgrali mi oryginalny czysty soft i auto chodzi tyle tylko, że nadal szarpie.
Podsumowując: 1. Remont skrzyni. 2. Nowa pompa wtryskowa. 3. Wtryski sprawdzone są ok.
Auto w dalszym ciągu szarpie przy przyspieszaniu.
Wczoraj wracałem autostradą i samochód wyciąga zaledwie 195 km/h. Jakby tego było
mało to jak podjechałem na parking wypadła mi adaptacja do przodu, skrzynia weszla w tryb awaryjny lekki (negatyw) i podczas jazdy kilkukrotnie mrugnąła mi kontrolka od kontroli trakcji.
Dziś po podłaczeniu VAG dwa błedy w skrzyni 18149 i 18258.
Aha i zauważyłem, że jak przełącze w tryb sekwencyjny to jakby te szarpania ustawały.
To szarpanie to tak wygląda jakby skrzynia nie do końca wiedziała jakie przełożenie ma ustawić. I cały czas kombinuje i stąd te szarpanie... Dodam jeszcze że łańcuch na bębnach jest nowy poza tym było sprawdzane czy to szarpanie to uślizgiwanie się łańcucha i okazało się, że nic się nie ślizga.
Juz jestem zrezygnowany. Jeszcze na środę umówiłem sie na kompleksową diagnostykę.
Ma może ktoś z Was jakieś pomysły???