Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[2,8 AAH] sonda lambda :)

Silniki benzynowe
sawik
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Krzysztof
Rocznik: 2014
Moje auto: Allroad C7
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TDI 245KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Diesel

Post autor: sawik » 26 lis 2009, 11:00

Nie słuchaj tego co Ci mówi mechanik, masz już samochód nie pierwszej młodości tak jak i mój! Mi też kiedyś padła sonda, też mówili abym założył Boscha, bo taka była, aż w końcu jeden mądry gazownik uświadomił mnie i założyłem zamiennik i jest ok do dziś! A śmigam na tej podróbie już ze 4 lata! <ok>

Awatar użytkownika
mastacrx
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Maciek
Rocznik: 1995
Moje auto: A6 C4
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.2 230KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: mastacrx » 26 lis 2009, 21:58

właśnie mam dylemat czy wymienić na bosha 244zł szt, czy jakiś zamiennik :-/
Moja była: Audi 100 C4 Avant 2.8 AAH Quattro.
Zapraszam na forum Audi A7 .

Awatar użytkownika
A6 Forum - fassi1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi A6
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Silnik: 2.6 ABC 150KM
Paliwo: Diesel

Post autor: A6 Forum - fassi1 » 27 lis 2009, 06:45

Ja bym brał oryginał, jeśli oryginał jest BOSH to brałbym BOSHa. Nie ma co ryzykować i kupując zamiennik za trochę być zmuszonym do kupienia oryginału, bo zamiennik padł.

Awatar użytkownika
william
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: william » 27 lis 2009, 09:38

ja tez musze wymienic sonde lambde tylko ze dzwoniłem po sklepach i się załamałem co do cen
:( oryginalna kosztuje 450 zl firmy NGK uniwersalna tej samej firmy kosztuje 180 zl to jeszcze mozna przezyc tylko ze na allegro takie znalazlem za 100 zl tej firmy :)
a boscha kosztowala 380 zl normlnie przesada z tymi cenami powiedzcie mi czym obiawia sie zepsuta sonda lambda ??

Awatar użytkownika
martinez1980
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomasz
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Silnik: 2.8 ALG 193KM
Napęd: Quattro
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: martinez1980 » 27 lis 2009, 12:34

Mam taki silnik jak Ty i też jestem zdania że ori to ori albo lepszej firmy, zawsze to wytrzymalsze.

Sonda mi jeszcze nie strzeliła i też bym chciał wiedzieć jakie są objawy tego na przysżłość, ale mam doświadczenia z np. świecami i przewodami zapłonowymi gdzie jeździlem na NGK i teraz w sumie NGK też mam bo nie było mnie stać w pewnym momencie by kupić lepsze i powiedziałem sobie ze przy nastepnej wymianie kupię te lepsze by mieć spokój. Wcześniej kupiłem przewody Beru i świece i powiem że różnica jest znaczna chociażby w exploatacji to były świece platynowe, choć chcę kupić teraz Irydowe, sportowe pasują od nissanów P-11 tej firmy tylko model trzeba dobrać, koleżka takie miał założone i elegancko sie sprawowały, tylko nie pamietam firmy ale jak bede wiedzial to dopisze w razie co.

Wracając do sondy jeśli masz kasę kup lepsze jeśli nie masz kup zamiennik i sie nie pierdziel, bedziesz miał przypływ gotówki to kupisz te lepsze. A czasami to tylko szkoda kasy. Widzę to z punktu widzenia exploatacyjnego swojego auta. Nie każdy to robi ale ja np. przy wymianie oleju wymieniam też zawsze świece, wielu mi mówiło noooo cośty, po cholere też świece wymieniasz jak one są jeszcze dobre, jaaaaasne:). No i wiem dokładnie że na tym kilometrarzu 15tys spokojnie te tańsze NGK wystarczą do nastepnej wymiany oleju a rekompensuje mi to w postaci równo działającego silnika i zero problemów, radzę to samo. Wiem że jak kupię lepsze świece to będę świece wymieniał np. co 2 wymianę oleju. Chce wsadzić te iryowe dla testu by zobaczyć róznice i tylko dlatego ale to nie temat o świecach.

Sonda to raczej element exploatacyjny, którego nie wymienia sie tak często jak np. świece czy inne podzespoły, więc moja rada, nie masz kasy kup zamiennik. Jeśli możesz kup lepszą i będziesz miał spokój. Może zamiennik ci wytrzymac długo ale to też nie reguła a tak kupisz lepsze i bedziesz miał temat zamkniety.

Nie kupuj w hurtowniach i sklepach u siebie w mieście tylko właśnie dowiedz sie dokładnie jaka to sonda i po numerach szukaj na necie. Ja na necie zaoszczędziłem bardzo dużo pieniędzy wystarczy dobrze poszukać. Wszystkie podzespoły jakie kupowałem do swojej audi po długim czasie szukania w necie zawsze ucinałem od 30-100 a czasami nawe 150zł na częściach, które mógłbym kupić w hurtowni a co dopiero w normalnym sklepie.

Szukaj, szukaj i jeszcze raz szukaj części w necie i hurtowniach internetowych możesz czasami na prawde niezłe ceny wyrwać:)

Awatar użytkownika
mastacrx
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Maciek
Rocznik: 1995
Moje auto: A6 C4
Silnik: 2.2 230KM
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: mastacrx » 03 gru 2009, 11:24

martinez1980 pisze:kup lepsze jeśli nie masz kup zamiennik i sie nie pierdziel, bedziesz miał przypływ gotówki to kupisz te lepsze
po co wydawać 2 razy kasę, lepiej od razu wyłożyć na dobre jeśli chce się autem jeździć

jeszcze pytanko odnośnie wymiany, z prawej strony stojąc przodem do auta widać sondę, gdzie jest druga, czy do wymiany wystarczy zdjąć pokrywę silnika? jak z dojściem do miejsca gdzie trzeba wpiąć kość sond?

chrys7
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: chrys7 » 03 gru 2009, 12:07

Witam.

Kolego drugą sondę masz po lewej stronie patrząc na silnik dojście jest dosyć trudne.

Pozdrawiam Krystian
Am I evil? ... Yes I'm. ... I'm man. :]

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C4 (1991-1997)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja