[C4 2,5 TDi AEL] dymi na czarno
Moja też do 4 biegu kopciła jak wstawiłem do oporu i to tak mocno że inni za mną znacznie zwalniali a w lusterku to widziałem noc. Okazało się że kąt wtrysku był wyprzedzony na max, a szła jak dzika, po ustawieniu kąta skończyło się takie brutalne kopcenie a na mocy nieznacznie straciła, za to nie robi teraz przepału. Gdzieś tutaj było już o tym pisane.
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
Miałem podobny problem u siebie:
Objawy: jak przyspieszałem np żeby ruszyć z piskiem opon robiłem wielką czarną chmurę.
Rozwiązanie:
ÂŚciągnąć plastikowy przewód powietrza
Na foto pokazany jest dziurawy wąż. Mała strzałka pokazuje miejsce pęknięcia
Jak włączy się silnik i zwiększy się obroty to z dziury wieje jak z dobrego wentylatora
Wąż kosztuje ponad 400zł
Ja owinąłem wąż szerokim plastrem i ściągnąłem drucianymi opaskami. Po 2 dniach jazdy jak tłumiki się przedmuchały przestało kopcić i jestem szczęśliwy.
Pozdrawiam i szerokości
Objawy: jak przyspieszałem np żeby ruszyć z piskiem opon robiłem wielką czarną chmurę.
Rozwiązanie:
Jak włączy się silnik i zwiększy się obroty to z dziury wieje jak z dobrego wentylatora
Wąż kosztuje ponad 400zł
Ja owinąłem wąż szerokim plastrem i ściągnąłem drucianymi opaskami. Po 2 dniach jazdy jak tłumiki się przedmuchały przestało kopcić i jestem szczęśliwy.
Pozdrawiam i szerokości
Witam!
U mnie też jest problem z czarnym dymem... Ale tak powyżej 3000 obr/min I tu mam pytanie czy nieszczelność w układzie wydechowym może powodować takie objawy że auto zaczyna dymić na czarno ? Gdyż słyszę głośniejsze ładowanie turbiny gdy wkręcam silnik na obroty.
Po drugie mam pytanie gdzie można nabyć jakieś zestawy naprawcze do wtrysków? Czy wogóle jest coś takiego dostępnego na rynku ?
Dzięki za odp.
U mnie też jest problem z czarnym dymem... Ale tak powyżej 3000 obr/min I tu mam pytanie czy nieszczelność w układzie wydechowym może powodować takie objawy że auto zaczyna dymić na czarno ? Gdyż słyszę głośniejsze ładowanie turbiny gdy wkręcam silnik na obroty.
Po drugie mam pytanie gdzie można nabyć jakieś zestawy naprawcze do wtrysków? Czy wogóle jest coś takiego dostępnego na rynku ?
Dzięki za odp.
-
- Forum Audi A6 / A7
Wydech nie ma nic wspólnego z czarnym dymem.... Pomyśl sam czarny dym powstaje jak mieszanka paliwa jest za bogata, czyli zawiera za dużo paliwa. Wtedy z wydechu wylatuje niedopalone paliwo. Tak więc co może być przyczyną :
1. za mało powietrza... czyli brudny filtr powietrza, nieszczelne pęknięte zabrudzone przewody doprowadzające powietrze itd
2. za dużo paliwa... czyli lejące paliwem wtryski, a nie tworzące mgiełki, wgrany błędny soft do sterownika itd
Pzdr
1. za mało powietrza... czyli brudny filtr powietrza, nieszczelne pęknięte zabrudzone przewody doprowadzające powietrze itd
2. za dużo paliwa... czyli lejące paliwem wtryski, a nie tworzące mgiełki, wgrany błędny soft do sterownika itd
Pzdr
- Dawidows89
- Forum Audi A6 / A7
darek_p123 pisze:Miałem podobny problem u siebie:
Rozwiązanie:
[url=http://images38.fotosik.pl/196/747e583e78cf5411.jpg]Obrazek[/URL]
Wąż kosztuje ponad 400zł
Pozdrawiam i szerokości
zrobilem identycznie u siebie, tylko ze u mnie byla troche wieksza dziura. Auto ma nie porownywalnie wieksza moc