Witam ostatnio zakupiłem audi a6c6 3.0tdi z 2005r z zawieszeniem pneumatycznym.
Po rozpędzeniu się powyżej 100km/h wyskakuje magiczna żółta kontrolka z dwoma strzałeczkami w przeciwnym kierunku i komputer wyłącza możliwość regulacji zawieszenia
Po próbie ustawienia zawieszenia okazuje się że sterownik widzi odwrotnie zawieszenie a mianowicie przód jest tyłem i lewo jest prawą stroną. Kompresor na postoju załącza się i podnosi/opuszcza samochód bez problemów.
Co może być tego przyczyną ? przerabiał ktoś podobny temat ?
[A6 C6] Zawieszenie pneumatyczne prośba o pomoc
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Karol
- Rocznik: 2015
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 DFBA 204KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
Re: a6c6 zawieszenie pneumatyczne prosba o pomoc
Zamienione przewody w rozdzielaczu? Jak stwierdziłeś że sterownik źle widzi koła?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomek
- Rocznik: 2004
- Moje auto: A6 C6
- Silnik: 3.0 220KM
- Napęd: RWD
- Skrzynia: Tiptronic
w rozdzielaczu podłączone jest wszystko kolorami a stwierdzam że źle widzi koła koregując je setny raz i dopiero po "odwróceniu" całego samochodu zaczął jakoś normalnie reagować
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Karol
- Rocznik: 2015
- Moje auto: A6 C7
- Silnik: 2.0 DFBA 204KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
Jedynie kodowaniem w aucie na Anglika można zmienić interpretację błędów , ale stronami lewa prawa..
Przód, tył ciężko zamienić stronami.
Przód, tył ciężko zamienić stronami.
Re: [A6 C6] Zawieszenie pneumatyczne prośba o pomoc
Sterownik odczytuje wysokość z czujników na wachaczach . Z przodu i z tyłu .
Może w jakiś sposób zamienione są sygnały z tych czujników idące do sterownika. Ktoś mogł wymieniać wiązkę lub coś kombinować w instalacji, przekladać przewody it. ....
Napisałeś " ostatnio zakupiłem audi a6c6 3.0tdi z 2005r z zawieszeniem pneumatycznym." .... także poprzedni właściciel może powie co tm było modzone w instalacji...
Wtedy by pasowało obrócenie jakiejs wtyczki o 180 stopni da LP(lewy przód) będzie wtedy PT=prawy tył , analogicznie reszt stron tez bedzie zamieniona.
W sumie najlatwiej odkręcić jakiś czujnik i przez VCDS sprawdzić ruszając nim - za które koło będzie odpowiadał . Przykładowo odkręcić PP i sprawdzić czy zmieniają sie wartości w VCDS dla PP..... czy może dla LT
Może w jakiś sposób zamienione są sygnały z tych czujników idące do sterownika. Ktoś mogł wymieniać wiązkę lub coś kombinować w instalacji, przekladać przewody it. ....
Napisałeś " ostatnio zakupiłem audi a6c6 3.0tdi z 2005r z zawieszeniem pneumatycznym." .... także poprzedni właściciel może powie co tm było modzone w instalacji...
Wtedy by pasowało obrócenie jakiejs wtyczki o 180 stopni da LP(lewy przód) będzie wtedy PT=prawy tył , analogicznie reszt stron tez bedzie zamieniona.
W sumie najlatwiej odkręcić jakiś czujnik i przez VCDS sprawdzić ruszając nim - za które koło będzie odpowiadał . Przykładowo odkręcić PP i sprawdzić czy zmieniają sie wartości w VCDS dla PP..... czy może dla LT