Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[ A6 C5] stukanie przy hamowaniu oraz skręcaniu

Zawieszenie
ODPOWIEDZ
bigisss
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ A6 C5] stukanie przy hamowaniu oraz skręcaniu

Post autor: bigisss » 10 lis 2011, 13:35

witam wszystkich
mam delikatny problem i zastanawiam się głęboko nad tym, gdyż są słyszalne u mnie delikatne stuknięcia np. przy hamowaniu z bardzo małych prędkości do 0 najczęsciej na skrzyżowaniach ale tylko i najczęsciej po jakiejś trasie jak juz auto jest rozgrzane i moim zdaniem ten sam stuk słysze przy mocnym skręcie 90 stopni np u mnie na parking pod blokiem wjeżdzam pod delikatny krawężnik i robie mocny manewr 90 stopni w lewo słysze stuk a gdy juz prostuje koła na parkingu to słysze kolejny jakby odstuk tzn jakby coś stukneło i gdzies z powrotem wróciło na swoje miejsce też ze stukiem .
te stukniecia własnie słysze przy hamowaniu i skręcaniu mocnym (tylko przy małej prędkości) , jest to bardzo podobny dzwięk

byłem na 2 stacjach diagnostycznych , nic w sumie nie wykazało i szarpaki itp. zrobiłem więc dla siebie wymiane górnych wahaczy , auto jest twardsze ale stuki zostały, sprawdzał mi mechanik sprężyny itp wszystko ok , amory po 75 % . zastanawiam się czy to może być przyczyna padających końcówek drążków .
poradżcie coś , czy ktoś coś takiego przeżywał ?

arthurr
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: arthurr » 10 lis 2011, 15:28

ja to przeżywałem
u mnie stukały sworznie dolnych tylnych wahaczy (bananów) - oba. Ale u mnie ładnie to wylazło na stacji diagnostycznej.
Jeśli u ciebie naprawdę nic nie da się znaleźć na szarpakach to sprawdziłbym same drążki kierownicze. Tu akurat żeby zobaczyć - wyczuć luz trzeba zdjąć gumowe osłony bo przegub kulowy jest pod nimi. Nie obiecuję że to to, ale dla mnie byłby to następny krok jeśli wahacze/ łączniki stabilizatora/ końcówki drążków sprawne - a te elementy są diagnozowalne na szarpakach
USUNIęTO - złamanie punktu 29 Regulaminu!

bigisss
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bigisss » 16 lis 2011, 21:47

byłem no kolejnej już 3 stacji diagnostycznej , kolejne szarpaki , wibratory i nic - kolejny komentarz "wszystko ok" nie ma luzów. pojechałem sobie na plac i jezdziłem w kółko do przodu przy na maxa skręconych kołach czy to w prawo czy w lewo i podczas hamowania stuki pojedyńcze były i przy prostowaniu kół również stuk. następnie wsteczny i to samo do tyłu na maxa skręconymi kołami i cisza przy hamowaniu ani razu i prostując koła ani razu - o co chodzi ? raz oglądałem sprężyny u mechanika ale tak powierzchownie i zastanawiam sie czy nie podnieść auta i dokładnie ze świecą tego nie zrobić bo mam podejrzenia że to może sprężyna, co Wy na to ? nie zmieniłem jeszcze końcówek drążków które są niby jeszcze dobre ,ale raczej walniete końcówki takich objawów nie dają , gdzie na normalnej drodze z jakimiś tam nierównościami nic nie stuka w zawieszniu .

Awatar użytkownika
Toperz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Damian
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.4 136KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: Toperz » 17 lis 2011, 08:40

bigisss, jak możesz to sprawdź czy przypadkiem zewnętrze przeguby nie mają już dość i czas na nowe. Sprężyny raczej bym odrzucił chyba że któraś jest pęknięta. One są tak mocno ściśnięte iż raczej nie ma miejsca by pukały tym bardziej że amortyzator nie bierze udział podczas skręcania koła.

bigisss
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bigisss » 17 lis 2011, 11:01

ok , tak zrobie , być może masz racje . zerkne na sprężyny i na przegub . tylko jeśli to przegub to nie waliłby częściej niż tylko raz na jakiś czas przy skręcaniu i nie raz przy hamowaniu ? jak sprawdzić przegub nie rozbierając go ?

Awatar użytkownika
Toperz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Damian
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.4 136KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: Toperz » 17 lis 2011, 13:23

bigisss pisze:jak sprawdzić przegub nie rozbierając go ?
Dobre pytanie,
Ja sprawdzałem że auto było na podnośniku kumpel przez osłonę gumową trzymał go w ręku żeby wyczuć luzy a ja szarpałem półosią góra dół. Jak miał luz był kwalifikowany do wymiany bo mieć go nie powinien.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl