Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[a6c5] skrzypienie w lewym nadkolu

Zawieszenie
MISIEK_A6

Post autor: MISIEK_A6 » 09 lip 2009, 14:51

robertinno, o ile mi wiadomo jest mozliwość sprawdzenia na stacji diagnostycznej SPRAWNOÂŚCI Amorków... I ich stopnia zurzycia...

robertinno
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: robertinno » 09 lip 2009, 15:46

A na szarpakach to tylko wahacze sprawdzają?Amorki trzeba osobno?Ja tam z nim nie byłem, był mój mechanik.Mówiłem niech posprawdza wszystko.No i o amorkach nie bylo słowa.
Zapytam go a jak nie był, to sobie podjadę sam.
Dzięki :-)

Bolszakoof

Post autor: Bolszakoof » 09 lip 2009, 18:50

robertinno pisze:A na szarpakach to tylko wahacze sprawdzają?Amorki trzeba osobno?
Kolezko na szarpakach sprawdza sie stan amorków nie wahaczy :)

Zaden szarpak nie pokaze Ci na ktorym wahaczu masz luz, luzy sie sprawdza optycznie. Czyli bierzesz w łape pręt i zapierasz nim jeden wahacz a patrzysz na drugi czy pojawia sie luz.

Skrzypieć może tylko jakas guma w wahaczu ale skoro wymieniłes to ta opcja odpada.

Także wg mnie masz do wymiany koncówke drązka i to na 99% :) Pozostały 1% to łącznik stabilizatora Na szczeście to najtansza rzecz w zawieszeniu, moza z tym jezdzic no ale sam widzisz jak to wkurza :-/ dostała sie do srodka woda i masz. Skrzypi.

Po pierwsze sprawdz końcówkę a jesli to nie to, to zerknij na łacznik

( w razie jakby to był łącznik to daj znać na PW bo mam akurat lewy łacznik LMO, kupiłem zeby wymienic u siebie ale nagle znalazłem kupca na auto i nawet nie zdążyłem sie za to wziąć
)

<piwo>

robertinno
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: robertinno » 09 lip 2009, 21:02

Bolszakoof dzięki za radę i ofertę.Jak to będzie to, napewno się odezwę. <ok>

arthurr
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: arthurr » 09 lip 2009, 21:14

Bolszakoof, dawno na stacji nie byłeś ;-) Na szarpakach - rzeczywiście sprawdzisz amorki, ale jest tam jeszcze takie ciekawe urządzenie - 2 płyty na które najeżdżasz osią, jedna nieruchoma a druga ruchoma w poziomie w kazdym z mozliwych kierunków która "ciąga" jedno koło we wszystkie strony - za pomocą tego urządzenia pieknie zdiagnozujesz wszelkie luzy w zawieszeniu ;-)

Kolega pisze że wymienił dwa wahacze - wiec nie wszystkie. A skrzypieć moga zarówno "suche" sworznie wahaczy jak i tuleje metalowo - gumowe. Myśle że trzeba jednak auto solidnie "poszarpać" i przyjrzeć się zawieszeniu z kanału...

Bolszakoof

Post autor: Bolszakoof » 09 lip 2009, 22:28

arthurr, No dobra, chodzi mi bardziej o to, że dzięki szarpakowi na monitorze nie wyświetli Ci sie uszkodzony wahacz ;-) Tak czy owak jeśli na stacji siedzi ciołek a nie konkretny diagnosta to i tak nic sie nie zdziała, byłem kiedyś na szarpakach i miałem okazje patrzec jak diagnosta sprawdza mi wahacze, wg niego wszystko było elegancko a jednak przy zjezdzaniu z warsztatu zawiecha cała grała i tanczyła ;-)
Co do 2 wahaczy to masz racje - nie doczytałem tego.
To ze ktoś powiedział ze reszta wahaczy jest ok, nie znaczy ze tak jest.

Ja i tak obstawiam koncówke ;-) ewentualnie łącznik.

Awatar użytkownika
Quick
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Quick » 10 lip 2009, 13:29

Wcale nie musi być wyczuwalny luz na końcówce. Tak było u mnie. Jeszcze dołoże, że w tym samym czasie podmieniłem płyn od wspomagania.
Pozdrawiam, Quick.

Awatar użytkownika
DANIO
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: DANIO » 10 lip 2009, 21:31

A ja jak juz wczesniej powiedzialem stawiam na lacznik.

Pozdrawiam
BYLO:
Audi 80
Audi A4
Audi A6
Audi A3
Audi A8
JEST:
Audi S3
Audi A6

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”