[a6 c5] co moze byc przyczyną pływania auta po drodze
- mruczek
- Forum Audi A6 / A7
[a6 c5] co moze byc przyczyną pływania auta po drodze
witam wszystkich mam problem gdyz moje audi na sliskiej nawieszchni strasznie zuca autem i tak smo na suchej nawieszchni jak wieje wiatr gdy jest bez wietrznie i czarny asfalcik to puszczam kierownice i autko leci prosciutko zbierznosc była ustawiana amortyzatory tez ok luzów na kołach niby niema nic nie tłócze z tyłu tuleje na belce tez wymienione to z przodu jest gdzies przyczyna pomózcie moze jakies wskazówki dziekuje z góry
mruczeksp
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Kamil
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.5TDI BFC 163KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
witam mam to samo podlaczam sie do tematu tylko ja mam kola 18na 40 zimno jest nie ma jak zobaczyc u mnie zawieszenie ok tylko nie wiem jak gorne wahacze bo nie mam jak zobaczyc bo mam glebe i duze kola jak mozna sprawdzic je da rade bez sciagania auta i tylko podniesc je do gory?
[ Dodano: 2010-01-24, 16:39 ]
dodam jeszcze ze dzieje sie tylko na koleinach
[ Dodano: 2010-01-24, 16:39 ]
dodam jeszcze ze dzieje sie tylko na koleinach
100 tyś km bezawaryjnie. Teraz niestety często nie odpala silnik 2.5TDI A6 C5.
W mojej C5 mam koła z oponami 245/40R18 i na koleinach też muszę uważać, żeby nie wylecieć, ale nie wydaje mi się, że to kwestia zawieszenia, czy w ogóle samochodu, a po prostu złej nawierzchni - opona jest prowadzona w koleinie, szerokość, rozstaw oraz głębokość kolein są różne, stąd wyczuwalne "noszenie" samochodu na lewo i prawo, na równej nawierzchni jest super.
pozdrawiam
pozdrawiam
Ja ostatnio mialem podobne objawy na autostradzie pod Poznaniem. Jechalem niezbyt szybko, na ile warunki pozwalaly (140-150), i przy kazdym mijaniu TIRa auto tanczylo na drodze. Najpierw rzucalo w prawo na poczatku wymijania (tak jakby przysysalo mnie do niego), po wyminieciu odrzucalo w lewo. Wiem, ze avant to malo aerodynamiczny klocek, ale zeby az tak? Mysle, ze przy 200km/h mogloby byc juz nieciekawie
Amorki mam sprawne, zbierznosc ustawiana pare miesiecy temu przy okazji wymiany wachaczy, zero luzow w kierownicy.

- spinacz2100
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Szubert
- Rocznik: 1999
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Kontakt:
- spinacz2100
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Szubert
- Rocznik: 1999
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Kontakt:
kolego a jeszcze zadam ci pytanie.
te zawieszenie sprawdzili ci na szarpakach czy sam sprawdziłeś w garażu?
bo miałem kiedyś podobny problem sprawdzili mi na 3 stacjach na szarpakach i wszystko ok-stukało jak młotem w kowadło, w garazu po moim sprawdzeniu cały dół do wymiany był.wymieniłem i cukierek.
te zawieszenie sprawdzili ci na szarpakach czy sam sprawdziłeś w garażu?
bo miałem kiedyś podobny problem sprawdzili mi na 3 stacjach na szarpakach i wszystko ok-stukało jak młotem w kowadło, w garazu po moim sprawdzeniu cały dół do wymiany był.wymieniłem i cukierek.
Witam, podepnę się do tematu. Auto bardzo pływa tyłem, to znaczy na równej nawierzchni tył żyje swoim życiem. Lekki ruch kierownicą i tył ucieka. Mam to gdzieś od maja,w latop kupiłem nowe opony letni- bez zmian, teraz nowe opony zimowe - bez zmian. Auto ustawiane i posprawdzane dokładnie. Amortyzatory tył ok 70% - tak ma przez rok. opony cały czas 205/60R15. Dobrze się zachowywał jedynie teraz jak temperatura spadła poniżej zera i auto było po nocy. I jeszcze ważna sprawa - mam auto 1,5 roku i podczas hamowania na krzyżówce auto zachowuje się tak, jakby nie miało amorów dobrych z tyłu (bardzo się tył "buja" przy dohamowaniu), a rozbujać na boki się nie da.
Podpowiedzcie coś, żeby się nie nawymieniać niepotrzebnych części.
Dzięki
Podpowiedzcie coś, żeby się nie nawymieniać niepotrzebnych części.
Dzięki