A lin doprowadzony?
Jak tak to VCDS - moduł komfortu- kodowanie- pomocnik- Byte11- bit7
Znajomy kupił na alledrogo "światłowody" do zamontowania w drzwiach. Wszystkie 4 sztuki są identyczne, zakupione na tej samej aukcji. Wszystkie 4 wpięte w oświetlenie klamek wewnątrz. Problem pojawia się z drzwiami pasażera z przodu, tylko tam oświetlenie nie działa. Listwa sprawdzana, na innych źródłach zasilania jak i w innym boczku drzwi działa.Dario design pisze: ↑13 gru 2020, 21:08Wita
oświetlenie RGB sterowane zewnetrzym modulem. Oswietlenie nog dziala, a dodatkowa wiazke nalezy podlaczyc pod 12V.
Szukam gdzie moge sie wpiac kablem w boczne drzwi.
NIe posiadam fabrycznego Ambiente wiec nie mam wiazki.
Probowalem podpiac sie pod oswietlenie klamki, ale podlaczenie nie dziala. Wylaczajac oswietlenie klamki i wpiecie sie tylko pod kabel tez nie dziala.
Wrocilem do podlaczenia samej diody ori i jest ok. Widocznie tam plynie mniej niz 12V lub audi rozponaje inne napiecie i rozlacza kabel.
Podlaczylem pod baterie 9V i swiecila wiazka.
Podlaczylem zamiast dolnej lampki oswietlenia po otwarciu drzwi i tez dziala, ale wiadomo gasnie po zamknieciu drzwi.
Gdzie moge sie podpiac w tapicerce aby bylo podawane napiecie 12V nie powodujac bledu ani nie wylaczajac tego co bylo pod dany kabel podpiete?
Pozdrawiam
Dodano po 25 minutach 13 sekundach:
Re:Udalo Ci sie podlaczyc listwe RGB? Probowalem pod podswietlenie klamki ale niestety nie dziala. Widocznie za duzy opor i audi odpina zasilanie.Jarecki001 pisze: ↑21 wrz 2018, 15:55Witam
Ja niestety nie mam w swojej C7 oświetlenia boczków drzwi, natomiast w poprzedniej A6C6, miałem.Wiec po kilku latach użytkowania C6, brak takiego oświetlenia w nowym aucie wręcz razi.A że bawie sie elektroniką to wybrałem najprostszy sposób, czyli montaż listew LED, dobrej klasy. Podłączenie banalnie proste , do linii podswietlenia klamek wew.
Wszystko działa, ściemnianie także![]()
![]()
![]()
Linia podświetlenia klamek wew. ma 12V, więc dobranie odpowiedniej długości paska LED nie stanowi problemu (3 diody = 12v) wiec musza być bloki 3xLED na całej długości paska.
Oczywiście mozna bawić sie w ingerencję głębszą i szukać wyjscia zaprojektowanego przez Audi
ale w C7 chyba nie da sie zmieniac koloru oświetlenia boczków, więc lepiej wybrać najprostszą drogę, tak mi sie wydaje. Oczywiście wpięcie sie w linię podświetlenia klamki wew. wymagało
utrzymania oryginalnej koszulki na przewodach oraz dobrego na profesjonalnym poziomie zaizolowania przewodów, aby nie było wiochy ze na skretke robione.
Od kilku dni wszystko działa, świeci, żadnych błędów na komputerze. Gra i buczy![]()
![]()
A teraz przygotowuję rozwiązanie RGB, co pozwoli na zmianę koloru oświetlenia![]()
, niestety C7, nawet mając fabryczne oświetlenie boczków, skazuje nas na jeden kolor. Wstawiając LED RGB mozemy zabawic sie w zmianę kolorystyki oświetlenia wnętrza.
Szukaj ....!marian1984 pisze: ↑13 sty 2022, 22:35Posiadam fabryczne ambiente lecz nie pełne, w suficie zwykłe żarówki, kupiłem ori cały panel, kostki takie same 3szt, działa, lecz nie reaguje na otwarcie drzwi, zepsute czy trzeba podmienić kabelki?
Kup sobie na alleg... używaną wiązkę drzwi i będziesz miał pinów z kablami pod dostatkiem. ceny od 25 zł .Ziółek pisze: ↑12 sty 2022, 20:50Witam Panowie odświeżę temat.
Orientujecie się ktoś może o rodzaje pinów (jakiś numer, rozmiar) w kostkach modułu drzwi, aby dołożyć oświetlenie ambiente na boczku i oświetlenie klamek zewnętrznych. Potrzebuję je dokupić na allegro, bo w ASO chcą horendalne pieniądze za pin z przewodem.
Oświetlenie tunelu podpięte jest w ten sam pin co oświetlenie na nogi.Ziółek pisze: ↑16 sty 2022, 10:30I jeszcze pytanie o oświetlenie w tunelu środkowym. Fabrycznie jest ono wpięte w oświetlenie nóg z przodu czy gdzieś w sterownik?? Podajcie panowie kostkę i piny?? Bo kodowanie jest osobne. Mam oświetlenie nóg, a ambiente jest odznaczone w MCE. Da się te listwy założyć bez demontażu całego tunelu z auta??
Wystarczy poczytać posty powyżej - wszystkie odpowiedzi znajdziesz !Pawlo1276 pisze: ↑11 mar 2022, 11:48Witam wszystkim.
Mam pytanie odnośnie właśnie oświetlenie ambiente. Pacjent to Audi a6 c7 2011r
Jak powyżej kolega -AnioŁ- pisze też mam właśnie taki sam przypadek że nie ma podświetlenia tunelu. Na szczęście miałem opcję przełożenia oświetlenia lunelu z młodszego rocznika do swojego samochodu ( pasek led zakończony wejściem na kostke) tu właśnie zaczyna się problem że w samochodzie w którym to było zdejmowanie wekscie w kostki znajdowało się pod mieszkiem zmiany biegów u mnie tego nie ma. Czy ktoś wie w jaki sposób podpiac oświetlenie tunelu żeby współgralo z oświetleniem reszty (drzwi klamki, nogi)?