[Audi A6 C6] Zerwanie schowka pasażera
[Audi A6 C6] Zerwanie schowka pasażera
Na początku zaznaczam, że problem nie dotyczy głównych zawiasów trzymających klapę.
Do tej pory po naciśnięciu przycisku otwarcia schowka, klapa otwierała się schodząc w dół kilka centymetrów. Aby bardziej otworzyć schowek trzeba było ściągnąć klapę ręcznie w dół(klapa stawiała opór). Niestety podczas takiego odchylania pociągnąłem zbyt mocno i usłyszałem coś a'la pęknięcie.
Teraz schowek po naciśnięciu przycisku otwiera się całkowicie (spadając w dół do oporu). Można ją przytrzymać ręką, jednak nie zawsze wszyscy pamiętają, dlatego obawiam się zerwania zawiasów głównych i chciałbym coś z tym zrobić.
Miał ktoś taki problem? A może ktoś wie co tam się zerwało (siłownik/teleskop)? Pytam, ponieważ zastanawiam się czy jest sens rozbierania tego.
Do tej pory po naciśnięciu przycisku otwarcia schowka, klapa otwierała się schodząc w dół kilka centymetrów. Aby bardziej otworzyć schowek trzeba było ściągnąć klapę ręcznie w dół(klapa stawiała opór). Niestety podczas takiego odchylania pociągnąłem zbyt mocno i usłyszałem coś a'la pęknięcie.
Teraz schowek po naciśnięciu przycisku otwiera się całkowicie (spadając w dół do oporu). Można ją przytrzymać ręką, jednak nie zawsze wszyscy pamiętają, dlatego obawiam się zerwania zawiasów głównych i chciałbym coś z tym zrobić.
Miał ktoś taki problem? A może ktoś wie co tam się zerwało (siłownik/teleskop)? Pytam, ponieważ zastanawiam się czy jest sens rozbierania tego.
- pama
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Tomasz
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 220KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Mnie jak auto na mrozach stalo.. po nacisnieciu przycisku.. klapka nie otwierala sie..
Trzeba bylo chwile poczekac, az zacznie cieple powietrze dmuchac.. i wtedy otworzyc.
Co do swobodnego opadania.. hm,m.. mozesz jakas gumke przyczepic tymczasowo.. nim nie rozbierzesz, niestetty.. nie pomoge wiecej:(
Powodzenia:)))
Trzeba bylo chwile poczekac, az zacznie cieple powietrze dmuchac.. i wtedy otworzyc.
Co do swobodnego opadania.. hm,m.. mozesz jakas gumke przyczepic tymczasowo.. nim nie rozbierzesz, niestetty.. nie pomoge wiecej:(
Powodzenia:)))
- Adxs
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Adam
- Rocznik: 2009
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.8 FSI 220KM
- Kontakt:
Odgrzeje "kotleta". Otóż stało mi się to samo... Teraz schowek otwiera się z taką prędkością, że mógłby kolana potrzaskać 
Winowajcą jest siłownik znajdujący się z lewej strony schowka. To on ma za zadanie kontrolować prędkość otwierania schowka
Co więcej... Ma za zadanie włączanie lampki w schowku - w moim przypadku, połamało się jedno ramie zaczepu do schowka i siłownik jest bezużyteczny... Połamał się przy zamykaniu więc światełko świeciło w schowku dobre 2 tygodnie zanim się tym na dobre zająłem...

Winowajcą jest siłownik znajdujący się z lewej strony schowka. To on ma za zadanie kontrolować prędkość otwierania schowka

kontakt administratora:
Polecam!
Polecam!
tez mam toto zerwane moje dzieciątko za mocno pociągneło, ale jakos mi to bardzo nie przeszkadza w c3,c4,c5 było z rączką i było ok, teraz wymyslili jakis elektr.szmelc z siłownikiem udogodnienie ze ło cho cho
[ Dodano: 2011-09-03, 09:42 ]

[ Dodano: 2011-09-03, 09:42 ]
oj chyba się mylisz lampka dopiero się wylącza jak zamkniesz sam. z pilota i to dopiero chyba po 1 minAdxs pisze: Co więcej... Ma za zadanie włączanie lampki w schowku

- Adxs
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
Nie zwróciłem uwagi na to czy sie faktycznie świeciło czy nie ( bo to jest ta sama zasada co ze światłem w lodówce :P ). Dopiero jak rozkręciłem schowek w innym celu, zauważyłem że sie świeci mimo ze jest zamkniety. A dzieje się to ponieważ :Tomas pisze:tez mam toto zerwane moje dzieciątko za mocno pociągneło, ale jakos mi to bardzo nie przeszkadza w c3,c4,c5 było z rączką i było ok, teraz wymyslili jakis elektr.szmelc z siłownikiem udogodnienie ze ło cho cho![]()

Mi się siłownik złamał własnie przy całkowicie wysuniętym bolcu.[/quote]
- Adxs
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
Jak otwierasz schowek, trzy śruby od góry ( dwie w rogach i jedna w środku ), jak sie schylisz ( pod schowkiem ) to dwie śruby w rogach. Bok ściągasz tam gdzie bezpieczniki i nie jestem pewien czy tam też nie trzyma jakaś jedna śruba ( albo przynajmniej awaryjne otwarcie schowka ). Jak ściągniesz schowek to siłownik masz po lewej stronie. prawdopodobnie złamałeś sobie zaczep ramienia i jest kicha.
kontakt administratora:
Polecam!
Polecam!
- Adxs
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
Tak, wtedy wyjdzie cały schowek - polecam go asekurować stopami od tyłu albo chociaż nogami bo szkoda połamać zatrzaski.
Co do siłownika, próbowalem kleić ale nic z tego nie wyszło. Mi pękło niby w prostym do sklejenia miejscu ale w momencie otwierania na siłownik działa niemały ciężar samych drzwiczek i chyba będziesz zmuszony kupić nowy siłownik.
BTW Jak już odkręcisz schowek - sprawdź czy nie pali Ci się czasem cały czas światełko w środku. Jak tak to odłącz tą kostkę od góry...
Co do siłownika, próbowalem kleić ale nic z tego nie wyszło. Mi pękło niby w prostym do sklejenia miejscu ale w momencie otwierania na siłownik działa niemały ciężar samych drzwiczek i chyba będziesz zmuszony kupić nowy siłownik.
BTW Jak już odkręcisz schowek - sprawdź czy nie pali Ci się czasem cały czas światełko w środku. Jak tak to odłącz tą kostkę od góry...
kontakt administratora:
Polecam!
Polecam!
- Adxs
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
To co tam jest takiego :P ? Kurka ciągle mi sie wydaje, że tam też cos odkręcałem, tylko nie wiem po co :P0x4B25A pisze:Nie. Wystarczą te śruby, o których wspomniałeś... potem wyciągasz z zatrzaskówAdxs pisze:Bok ściągasz tam gdzie bezpieczniki i nie jestem pewien czy tam też nie trzyma jakaś jedna śruba
kontakt administratora:
Polecam!
Polecam!