[Audi A6 C6] Wymiana gałki zmiany biegów automat.
[Audi A6 C6] Wymiana gałki zmiany biegów automat.
Witam 8-) chce wymienić gałkę zmiany biegów a utomacie w C6 . Powie mi ktoś jak to zrobić >? może jakieś foto ? Będę wdzięczny 

-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
mieszek delikatnie wyciagasz do gory, łapiąc za brzegi skory przy samych krawedziach mniej wiecej na wysokosci "P" i "-".
Sa tam po dwie zapinki po obu stronach i bardzo lekko schodza.
Nie ma potrzeby nic podwazac zadnymi blaszkami, srubokretami i innym dziadostwem - jedna reka to zrobisz.
Potem wywijasz do gory i rozpinasz opaske ktora zapieta jest galka do mieszka.
Zeby sciagnac galke musisz sie przelaczyc na N jesli dobrze pamietam. Przed zdjeciem galki musisz delikatnie wyciagnac/odciagnac przycisk na galce i zablokowac go od dolu najlepiej opaska zaciskowa ("trytytka"). Po zablokowaniu sciagasz galke i gotowe.
Jesli wpadnie przycisk, to bardzo latwo sie wyciaga "trytytka". Wystarczy wsunac jej koniec pod przycisk az do zaklinowania i delikatnie wyciagac - przycisk wysunie sie razem z opaska. Potem przytrzymujemy go, wyciagamy do konca i wsuwamy pod jego spod ta sama opaske, zeby go zablokowac przed ponownym wpadnieciem.
Sciagniecie mieszka i wymiana galki to max 5min roboty
Sa tam po dwie zapinki po obu stronach i bardzo lekko schodza.
Nie ma potrzeby nic podwazac zadnymi blaszkami, srubokretami i innym dziadostwem - jedna reka to zrobisz.
Potem wywijasz do gory i rozpinasz opaske ktora zapieta jest galka do mieszka.
Zeby sciagnac galke musisz sie przelaczyc na N jesli dobrze pamietam. Przed zdjeciem galki musisz delikatnie wyciagnac/odciagnac przycisk na galce i zablokowac go od dolu najlepiej opaska zaciskowa ("trytytka"). Po zablokowaniu sciagasz galke i gotowe.
Jesli wpadnie przycisk, to bardzo latwo sie wyciaga "trytytka". Wystarczy wsunac jej koniec pod przycisk az do zaklinowania i delikatnie wyciagac - przycisk wysunie sie razem z opaska. Potem przytrzymujemy go, wyciagamy do konca i wsuwamy pod jego spod ta sama opaske, zeby go zablokowac przed ponownym wpadnieciem.
Sciagniecie mieszka i wymiana galki to max 5min roboty
-
- Forum Audi A6 / A7
Dodam do wypowiedzi Rosemeyer, że jeśli przycisk na gałce wpadnie (tak było u mnie) to można nakleić na jego metalową część taśmę dwustronną, a do niej Kropelką kawałek plastiku, za który można pociągnąć, wtedy przycisk ładnie wychodzi
Tak sobie wymyśliłem po pół godzinnych próbach z wkładaniem ''trytytki'' pod przycisk , które nie przyniosły powodzenia
Gałkę ciągniemy do góry i faktycznie zajmuje to maks 5 minut.
Pozdrawiam.

Tak sobie wymyśliłem po pół godzinnych próbach z wkładaniem ''trytytki'' pod przycisk , które nie przyniosły powodzenia

Gałkę ciągniemy do góry i faktycznie zajmuje to maks 5 minut.
Pozdrawiam.
-
- Forum Audi A6 / A7
Czołem Panowie, u mnie skorzystałem z cienkiej blaszki
wsadziłem ją od spodu guzika i ładnie zahaczyło oczywiście żeby wpiąć gałe kilka razy się omskło ale nie ma rys czy coś :D Jeśli chodzi o mieszek to trzeba mocniej pociągnąć, ja zacząłem od tylnej czesci na wysokości D i wyszło pięknie. Końcowy efekt sami oceńcie, sorki za jakość ale robione kilka min do tyłu a już wieczór jest 

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Nie pamiętam
- Rocznik: 2007
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 220KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
-
- Forum Audi A6 / A7