Wycieki pod deską rozdzielczą
Wycieki pod deską rozdzielczą
Spotkał się ktoś z wyciekami z miejsc, które pokazałem na fotkach? Są to obszary po obu stronach środkowego panelu. Od strony kierowcy taka biała zasychająca masa (chyba jakieś uszczelnienie), a od pasażera dzisiaj wycierałem ciecz o konsystencji oleju. Spływa to do tych zaślepionych otworów (zastanawiają mnie również te obejmy w otworach? nie powinno tam być jakiś zatrzasków?). Nie są to jakieś duże wycieki, ale po wytarciu po jakimś czasie pojawiają się ponownie. Wnioskuję, ale być może się mylę, że to ma coś wspólnego z klimatronikiem. A może to standard, czy coś padło?
![Obrazek]()
Tak myślałem, że coś tu nie pasuje
Pytanie tylko co tam było robione i jakim cudem pourywali te śruby? Z tego wynika, że za tymi otworami też jest coś pourywane, bo śruby nie miały się na czym trzymać
A może połamali śruby i na szybko połapali opaskami
Coś mi się wydaje, że problem z nagrzewnica, albo jej łączeniami
Dzisiaj sprawdziłem płyn chłodniczy i stan poniżej minimum, więc chyba jest przyczyna
[ Dodano: 2013-09-25, 10:35 ]
Dolałem płynu chłodniczego i narazie nie ubywa,ale czasami pojawiają się zacieki, szczególnie po jeździe po nierównościach.
[ Dodano: 2013-09-30, 20:47 ]
Problem rozwiązany.Okazało się, że wymiennik ciepła w nagrzewnicy przecieka. Wymieniony na nowy i wycieki ustały
[ Dodano: 2013-10-05, 09:58 ]
Niestety moja radość była przedwczesna
Puścił górny oring od strony kierowcy i wysikało mi z 1,5 l płynu chłodniczego do wnętrza samochodu
Podejrzewam, że problem tkwi w złym spasowaniu rurki od chłodniczki z rurką doprowadzającą płyn. Dodam, że chłodniczka jest nowa, ale zamiennik i tutaj może być problem. Chyba kupię jakąś oryginalną używkę, bo zamiennik to g.... No i dodatkowo problem z zalanym wnętrzem, co przy takiej pogodzie nie jest ciekawą sprawą
[ Dodano: 2013-10-09, 19:51 ]
Tak jak przypuszczałem zamiennik to jedno wielkie g.....
Kupiłem oryginalną używkę i wszystko jest ok
Okazało się, że zamiennik ma kołnierze proste (dół fotki), a w oryginale są z rantem (góra fotki). Oring nie był dobrze dociskany i płyn uciekał. Ciekawe co powie producent tego g..., jak oddam na reklamację 
[ Dodano: 2013-10-11, 19:48 ]
Koledzy mechanik zrobił wgięcie kluczem francuskim na rurce aluminiowej idącej do chłodniczki. Nie widać żadnego pęknięcia,tylko trochę porysowana powierzchnia. Czy jest taka ewentualność, że pęknie w tym miejscu, czy raczej nie ma takiej możliwości i nie ma co tego ruszać?

[ Dodano: 2013-09-25, 10:35 ]
Dolałem płynu chłodniczego i narazie nie ubywa,ale czasami pojawiają się zacieki, szczególnie po jeździe po nierównościach.
[ Dodano: 2013-09-30, 20:47 ]
Problem rozwiązany.Okazało się, że wymiennik ciepła w nagrzewnicy przecieka. Wymieniony na nowy i wycieki ustały

[ Dodano: 2013-10-05, 09:58 ]
Niestety moja radość była przedwczesna

[ Dodano: 2013-10-09, 19:51 ]
Tak jak przypuszczałem zamiennik to jedno wielkie g.....

[ Dodano: 2013-10-11, 19:48 ]
Koledzy mechanik zrobił wgięcie kluczem francuskim na rurce aluminiowej idącej do chłodniczki. Nie widać żadnego pęknięcia,tylko trochę porysowana powierzchnia. Czy jest taka ewentualność, że pęknie w tym miejscu, czy raczej nie ma takiej możliwości i nie ma co tego ruszać?