Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[Audi A6 C6] TMC - czy ktoś już korzysta ?

Wnętrze
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Cancer
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Wiesław
Rocznik: 2004
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.0TDI 140KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

[Audi A6 C6] TMC - czy ktoś już korzysta ?

Post autor: Cancer » 31 maja 2011, 14:39

TMC to system informowania kierowców o sytuacji na drodze. Miał ruszyć w Polsce w 2010 roku i podobno ruszył. Skąpe są informacje na ten temat, a na innych forach wygląda z tym różnie. Niektórzy twierdzą, że udało im się usłyszeć kilka komunikatów, inni twierdzą, ze system działa tylko na niektórych nawigacjach a jeszcze inni, że jest komercyjny i tylko za opłatą. Nikt nie wie jednak ile kosztuje i gdzie można zapłacić. W wielu krajach jest darmowy i można korzystać do woli.
W naszych samochodach wyświetla się ikonka TMC, ale jest przekreślona, tzn., że system nie jest dostępny. Nie musi działać z nawigacją. Moduł jest zintegrowany z radiem. Jadąc po Niemczech i słuchając muzyki w radiu, jak przychodzi informacja z TMC, radio jest wyciszane i słyszymy komunikat. W skojarzeniu z nawigacją, podaje komunikat, a nawigacja może zaproponować drogę alternatywną.
Ja mam nawigację niezależną oraz w aucie aktywny moduł TMC. Niestety, ani jedno ani drugie nigdy mi nie wskazało, że TMC jest aktywny, nie mówiąc o tym, że również nie usłyszałem żadnego komunikatu. Podobno ma częstotliwości radia RMF niektórzy takie komunikaty usłyszeli w różnych rejonach kraju.
Może ktoś z kolegów ma doświadczenie w temacie i wie coś więcej.
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja