Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[Audi A6 C6] skrzypienie z okolic zegarów

Wnętrze
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
maciek71
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[Audi A6 C6] skrzypienie z okolic zegarów

Post autor: maciek71 » 11 lut 2012, 13:30

Witam koledzy. Mam mały problem z dźwiękami dobiegającymi z okolic zegarów. Pojawiały się one w sumie już wcześniej ale mniej intensywne i znacznie rzadziej. Teraz pewnie przez panujące niższe temperatury wszystko jest bardziej "zmarznięte" i bardziej skrzypi. Dźwięki pojawiają się na nierównościach czy np wtedy kiedy są inne drgania (np droga z kostki brukowej).
Skrzypienie ustaje po lekkim dociśnięciu daszka konsoli nad zegarami albo dociśnięcie srebrnej części obudowy w górnej części nad zegarami i jak się przyciśnie jest cisza a po puszczeniu po chwili zaczyna od nowa.
Miał może ktoś podobny problem i podpowie jak się tego pozbyć ?

igo_89
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi Iwo
Rocznik: 2006
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.6 ABC 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: igo_89 » 11 lut 2012, 16:43

maciek71, Wydaje mi się że z tym już nic nie zrobisz. To po prostu od zimna tak się robi u mnie teraz przy tych temp lekko skrzypi wszystko ale w lato jest ok. A miałeś takie coś w Lato czy tylko teraz na tych mrozach tak się robi ?

Awatar użytkownika
maciek71
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: maciek71 » 11 lut 2012, 17:12

igo_89, witam. Miałem latem też ale bardzo sporadycznie, zawsze na jakiś krótszy czy dłuższy czas pomagało jakby "wciśnięcie" zegarów w deskę. Teraz też można je jakby wcisnąć a po wciśnięciu trzeba trzymać żeby po dziurach nie trzeszczały. Szukam jakiegoś pomysłu bez ingerencji głębszej jak no wymontowywanie zegarów.
Pozdrawiam.

igo_89
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi Iwo
Rocznik: 2006
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.6 ABC 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: igo_89 » 12 lut 2012, 12:01

maciek71, Jest to na pewno irytujące bo u mnie też się to zdarzy ale tylko i wyłącznie gdy jest mróz. Wydaje mi się że jeżeli nawet wymontujesz zegary to nic to nie da. Chyba że wymontujesz i założysz ponownie może coś pomorze ciężko znaleźć złoty środek na te skrzypienia ;/

Awatar użytkownika
maciek71
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: maciek71 » 12 lut 2012, 15:54

igo_89, no właśnie jest to irytujące jak każdy zbędny odgłos w aucie. Mówiąc o wymontowaniu zegarów miałem na myśli ich wymontowanie i zamontowanie ponowne a nie bynajmniej jeżdżenie bez nich <rotfl> . W sumie dźwięk jest a miarę dokładnie zlokalizowany i jest to zapewne styk obudowy zegarów z "daszkiem" konsoli nad nimi. Jutro jadę w dalszą trasę i chyba spróbuję w jakiś sposób tam się dostać bez demontowania "połowy samochodu". Może spróbuję jakoś tą powierzchnię styku czymś śliskim delikatnie posmarować jak uda mi się tam może jakimś malutkim pędzelkiem dostać :) Mam smar syntetyczny którym wyleczyłem tylną kanapę ze skrzypienia to może i tu pomoże.Jak to się kiedyś mówiło "kto smaruje ten jedzie" <lol>

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja