Witam koledzy. Mam mały problem z dźwiękami dobiegającymi z okolic zegarów. Pojawiały się one w sumie już wcześniej ale mniej intensywne i znacznie rzadziej. Teraz pewnie przez panujące niższe temperatury wszystko jest bardziej "zmarznięte" i bardziej skrzypi. Dźwięki pojawiają się na nierównościach czy np wtedy kiedy są inne drgania (np droga z kostki brukowej).
Skrzypienie ustaje po lekkim dociśnięciu daszka konsoli nad zegarami albo dociśnięcie srebrnej części obudowy w górnej części nad zegarami i jak się przyciśnie jest cisza a po puszczeniu po chwili zaczyna od nowa.
Miał może ktoś podobny problem i podpowie jak się tego pozbyć ?
[Audi A6 C6] skrzypienie z okolic zegarów
igo_89, witam. Miałem latem też ale bardzo sporadycznie, zawsze na jakiś krótszy czy dłuższy czas pomagało jakby "wciśnięcie" zegarów w deskę. Teraz też można je jakby wcisnąć a po wciśnięciu trzeba trzymać żeby po dziurach nie trzeszczały. Szukam jakiegoś pomysłu bez ingerencji głębszej jak no wymontowywanie zegarów.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
igo_89, no właśnie jest to irytujące jak każdy zbędny odgłos w aucie. Mówiąc o wymontowaniu zegarów miałem na myśli ich wymontowanie i zamontowanie ponowne a nie bynajmniej jeżdżenie bez nich
. W sumie dźwięk jest a miarę dokładnie zlokalizowany i jest to zapewne styk obudowy zegarów z "daszkiem" konsoli nad nimi. Jutro jadę w dalszą trasę i chyba spróbuję w jakiś sposób tam się dostać bez demontowania "połowy samochodu". Może spróbuję jakoś tą powierzchnię styku czymś śliskim delikatnie posmarować jak uda mi się tam może jakimś malutkim pędzelkiem dostać
Mam smar syntetyczny którym wyleczyłem tylną kanapę ze skrzypienia to może i tu pomoże.Jak to się kiedyś mówiło "kto smaruje ten jedzie"