[Audi A6 C6] Problem z kolorowym FIS
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Rafał
- Rocznik: 2004
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
fenomenalny, zapytałem speca do naprawy co jest przyczyną awarii? (naprawde gość wysokiej klasy jeżeli chodzi o znajomość tematu jak i kulturę osobistą oraz kontakt z klientem). Gość robi sobie nawet prywatne statystyki napraw FIS w audi tzn. jaki model, silnik, rok produkcji, kolor czy mono. Powiedział mi iż winą za ten stan rzeczy jest niestety kierunek skąd pochodzą komponenty do całego licznika, tzn. pomimo że cały licznik jest składany w europie to całe układy itd. pochodzą z azji, no i kłopot jest z jakoscią. Powiedział że niektóre liczniki jak rozkręcał to jakby je kowal robił i młotkiem wsadzał poszczególne układy, kostki itd. Faktem jest teź to że wiekszość liczników trzyma tzw. jakość. Pozostaje nadzieja że nasze liczniki są z tego zbioru dobrej jakości.
Pozdrawiam
Raffcio
Pozdrawiam
Raffcio
Audi A6 Avant S-line
- cebo0650
- Forum Audi A6 / A7
Czy mozesz mi prosze podac namiary do tego goscia? Moj FIS tez powoli padaraffcio pisze:Problem rozwiązany!!!
Od początku:
- po pierwsze dla spokoju sumienia podjechałem do ASO gdzie mi powiedzieli iż nie reperują wskaźników/liczników tylko wymieniają, do mojego modelu za jedyne 3990PLN,
- w poniedziałek zadzwoniłem do gościa z Zielonej Góry w celu rozpoznania tematu, powiedział że reperuje takie rzeczy i żeby mu podesłać liczniki,
- w poniedziałek wieczorem rozebrałem wszystko zapakowałem w pudło i we wtorek wysłałem,
- w środę liczniki dotarły do speca i ok godz 16:00 były już nareperowane,
- w czwartek liczniki wyruszyły w droge powrotną i dziś do mnie dotarły,
- ponowny montaż zajął mi ok 1h,
- wykasowanie blędów VCDS'em i wszystko się zaświeciło!!!!!!
Podsumowując,
Używając słów jednego popularnego w necie księdza: "Jeżeli zauważysz że przygasa Ci FIS, zapala się po kilku próbach to wiedź że coś niedobrego dzieje sie z Twoim FIS'em". To jest kwestia czasu aż się wysypie, niestety wysiada moduł zasilania FIS'a. Z samym LCD jest wszytsko OK. Więc za cene poniżej 10% wartości nowych liczników mamy naprawiony nasz fabryczny zestaw.
Pozdrawiam
Raffcio

Mam zapasowy licznik, bo wymienialem z milowego na km. Jak bym wiedzial gdzie dokladnie jest ten modul zasilania to bym sobie moze nawet sam wymienil/naprawil.
Przpuszczam ze to jest to co zanaczylem w fotce ponizej:
Witam
Mój fis też zaczął szwankować tzn. przy niskich temperaturach nie świecił, odpalał dopiero jak sie nagrzał
więc wysłałem zegary w poniedziałek do ACEEf w Zielonej Górze.
W czwartek miałem je z powrotem i wyświetlacz działa jak trzeba .
ale pojawił się problem z ustawieniem zegara bo nie chce się sam ustawić i nie wyświetla się antenka przy zegarze
świeci się jeszcze kontrolka od poduszki
Mam pytanie do kolegów którzy naprawiali fis jakie błędy trzeba wykasować vcds po zamontowaniu zegarów i czy mieli podobne problemy?
Bardzo proszę o pomoc
[ Dodano: 2013-09-06, 10:08 ]
Witam
widzę ,ze coraz większy zapierdol bo nikt nie ma czasu odpisać
ale poradziłem sobie z problemami tzn. zegar ustawiłem ręcznie a dzisiaj sama wróciła ikonka antenki
a błąd od poduszki wyskakiwał ponieważ przy składaniu musiałem poluzować kostkę od zwijaka przy kierownicy.
Także w razie komuś zacznie wyświetlacz między zegarami nie odpalać przy włączeniu zapłonu to szczerze polecam aceef
koszt naprawy to 3 stówki plus przesyłki ale w zamian pewna naprawa i gwarancja.
Moje pierwsze podejście do naprawy było nie powodzeniem bo chciałem naprawić na miejscu w szczecinie u autodigital ale sie nie udało
Mój fis też zaczął szwankować tzn. przy niskich temperaturach nie świecił, odpalał dopiero jak sie nagrzał
więc wysłałem zegary w poniedziałek do ACEEf w Zielonej Górze.
W czwartek miałem je z powrotem i wyświetlacz działa jak trzeba .
ale pojawił się problem z ustawieniem zegara bo nie chce się sam ustawić i nie wyświetla się antenka przy zegarze
świeci się jeszcze kontrolka od poduszki
Mam pytanie do kolegów którzy naprawiali fis jakie błędy trzeba wykasować vcds po zamontowaniu zegarów i czy mieli podobne problemy?
Bardzo proszę o pomoc
[ Dodano: 2013-09-06, 10:08 ]
Witam
widzę ,ze coraz większy zapierdol bo nikt nie ma czasu odpisać
ale poradziłem sobie z problemami tzn. zegar ustawiłem ręcznie a dzisiaj sama wróciła ikonka antenki
a błąd od poduszki wyskakiwał ponieważ przy składaniu musiałem poluzować kostkę od zwijaka przy kierownicy.
Także w razie komuś zacznie wyświetlacz między zegarami nie odpalać przy włączeniu zapłonu to szczerze polecam aceef
koszt naprawy to 3 stówki plus przesyłki ale w zamian pewna naprawa i gwarancja.
Moje pierwsze podejście do naprawy było nie powodzeniem bo chciałem naprawić na miejscu w szczecinie u autodigital ale sie nie udało
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marek
- Rocznik: 2015
- Moje auto: Q5
- Nadwozie: SUV
- Silnik: 2.0 TFSI 245KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
Witam
Dobra wiadomość dla tych u których występuje problem z zanikaniem podświetlenia na kolorowym fisie przy niskich temperaturach. Ja u siebie właśnie miałem ten problem, kupiłem i wymieniłem transformatorek ( SGE 2685-1 ) zaznaczony na zdjęciu cebo0650 - problem znikł. Jak do tej pory temperatury na zewnątrz ok.-2 i wszystko działa . Koszt zakupu 60 zł + wysyłka , robota moja
Dobra wiadomość dla tych u których występuje problem z zanikaniem podświetlenia na kolorowym fisie przy niskich temperaturach. Ja u siebie właśnie miałem ten problem, kupiłem i wymieniłem transformatorek ( SGE 2685-1 ) zaznaczony na zdjęciu cebo0650 - problem znikł. Jak do tej pory temperatury na zewnątrz ok.-2 i wszystko działa . Koszt zakupu 60 zł + wysyłka , robota moja

Były : 80 B3 2.0
80 B4 1,9 TDI
A6 C5 1,9 TDI i rózne inne pomiedzy nimi
A6 C6 2,7 TDI FWD manual - prawdziwy S-line
obecnie Q5 2015 2,0 TFSI
80 B4 1,9 TDI
A6 C5 1,9 TDI i rózne inne pomiedzy nimi
A6 C6 2,7 TDI FWD manual - prawdziwy S-line
obecnie Q5 2015 2,0 TFSI