Witam,
chciałbym wyłączyć poduszkę powietrzną pasażera. Wg instrukcji można tego dokonać kluczykiem w "stacyjce" w schowku. Ja niestety nie mam takiej stacyjki. Czy to oznacza, że poduszki w ogóle nie da się wyłaczyć? Czy może możliwość wyłączania poduszki to wyposażenie dodatkowe, którego ja nie mam?
Dzięki z góry za pomoc
[Audi A6 C6] Poduszka powietrzna pasażera
- piotrekkawa
- Forum Audi A6 / A7
- Bart_d
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Daniel
- Rocznik: 2014
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 4.2 TFSI 560KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
Absolutnie niepiotrekkawa pisze:nie jestem pewien,ale odpinając jedną poduszkę po włączeniu zapłonu wpakuje się błąd i wszystkie poduszki będą nieaktywne.

System AIRBAG nawet jak wyświetla błąd to ze względów bezpieczeństwa (w razie zdarzenia) wyzwala uruchomienie nawet "uszkodzonych" poduszek, a wywołanie błędu skutkuje jedynie sygnalizacją na desce.
Później zerknę w schematy czy można dostawić taki wyłącznik - chociaż z drugiej strony ile czasu będziesz woził dziecko tyłem do kierunku jazdy (przodem przecież można i z włączoną poduszką).
[ Dodano: 2015-03-30, 13:35 ]
Technicznie chyba można by było dostawić taki wyłącznik:
Podłączenie dość proste 2 przewody do sterownika i 1 do masy, ale.... trzeba dostawić 2 piny do kostki sterownika AIRBAG, znaleźć kostkę do wyżej pokazanego włącznika, zamocować włącznik i sprawdzić czy każdy kluczyk umożliwia przekręcenie tego włącznika.
Szczerze to ja bym sobie odpuścił takie operacje zwłaszcza że za góra 6 miesięcy Twój maluszek będzie śmiało jeździł przodem do kierunku jazdy.