Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[Audi A6 C6] piszczący wentylator nawiewu

Wnętrze
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
stanyor
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[Audi A6 C6] piszczący wentylator nawiewu

Post autor: stanyor » 09 kwie 2010, 08:00

Witam,

ostatnio zauważyłem albo raczej usłyszałem dziwne piski podczas jazdy. Po krótkich oględzinach stwierdziłem, że dochodzi on z nawiewu i najczęściej podczas przyspieszania. Bawiąc się regulacją siły nawiewu (0-12) stwierdziłem, że piski te występują głównie na poziomie 5-6. Nie ma też znaczenia czy klima jest włączona czy nie.

Czy wg Was moje podejrzenia dot. wentylatora są słuszne i jeśli tak czy da się go jakoś wymienić?

Dzięki z góry za info <piwo>

axe
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Robert
Rocznik: 2011
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.0TDI CGLC 177KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Re: piszczący wentylator nawiewu

Post autor: axe » 09 kwie 2010, 08:19

stanyor pisze:Witam,

ostatnio zauważyłem albo raczej usłyszałem dziwne piski podczas jazdy. Po krótkich oględzinach stwierdziłem, że dochodzi on z nawiewu i najczęściej podczas przyspieszania. Bawiąc się regulacją siły nawiewu (0-12) stwierdziłem, że piski te występują głównie na poziomie 5-6. Nie ma też znaczenia czy klima jest włączona czy nie.

Czy wg Was moje podejrzenia dot. wentylatora są słuszne i jeśli tak czy da się go jakoś wymienić?

Dzięki z góry za info <piwo>
hmm u mnie na 5 kresce (w C5) tez swiszcze. Lekko ale zawsze. Pomoglo przeczyszczenie komutatora i miejsc po ktorych przechodzi prad ze szczotek. Pomoglo w jakis 70% wyciszyc bo jest znacznie ciszej ale jednak dalej jest.

Zastanawialem sie czy to nie jest czasem wina odwaznikow do wywazania wirnika. Ale brzydko mowiac olalem temat - zglasniam radio ;)
--
Pełne ambiente QQ2
HeadUp KS1
Fotochrom 5SJ
Homelink VC1
Elektryczna pokrywa 4E7

Awatar użytkownika
stanyor
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: stanyor » 09 kwie 2010, 08:38

ja też jakoś sobie daję z tym radę. Albo, podobnie jak Ty, zgłaśniam radio albo przełączam klimę na manual i zmniejszam/zwiększam siłę nawiewu.

Jednak zależałoby mi na wyeliminowaniu problemu :-|

Tomas

Post autor: Tomas » 09 kwie 2010, 10:26

Prawdopodobnie lozyska na wirniku popiskją ale to bylby juz szczyt zeby w c6 lozyska tak szybko siadly (5 lat),ja wymienialem w cygarze takie rzeczy c3 15 letnim ,ale co sie tu dziwic wycieraczki potrafily sie zatrzec w c6 to czego nie lozyska :mrgreen:

axe
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Robert
Rocznik: 2011
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.0TDI CGLC 177KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: axe » 09 kwie 2010, 17:40

Tomas pisze:Prawdopodobnie lozyska na wirniku popiskją ale to bylby juz szczyt zeby w c6 lozyska tak szybko siadly (5 lat),ja wymienialem w cygarze takie rzeczy c3 15 letnim ,ale co sie tu dziwic wycieraczki potrafily sie zatrzec w c6 to czego nie lozyska :mrgreen:
ja w golfie II z 1991 r nie wymienialem w ogole ;)
--
Pełne ambiente QQ2
HeadUp KS1
Fotochrom 5SJ
Homelink VC1
Elektryczna pokrywa 4E7

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja