Hej
Tak się składa że przy przeróbce foteli na elektryczne, w schematach ELSA dla A6 spotkałem się z tajemniczym przyciskiem E157 podpiętym do tylnego prawego modułu drzwi. Z opisu wynikało że można nim ustawiać fotel pasażera. Wtedy nie udało mi się znaleźć nic więcej na temat tego przycisku, założyłem że występuje rzadko lub wcale i odpuściłem ten temat. Nie znam nawet numeru części i miejsca gdzie mógł by być zamontowany. Wg ELSY przycisk ten występuje od czerwca 2008.
Jak znajdę trochę czasu to spróbuję kupić ten przycisk z A8, podłączyć go do tylnego modułu i posprawdzać czy odpali, potestować kodowania modułów itp. Moduły poliftowe maja sporo nieznanych kombinacji więc może to odpali
Ewentualnie gdyby ktoś potrafił sprawdzić numer części przycisku E157 dla A6 C6, może istnieje oryginał z A6 ?
Majkel007 masz pamięć w fotelu pasażera ?
Ten pomysł z podłączaniem bezpośrednio do przełącznika fotela przedniego może nie przejść z wielu powodów.
- w przypadku fotela elektrycznego bez pamięci, przez przełącznik przechodzą spore prądy napędzające silniczki, po podpięciu tego przycisku z A8 ulegnie on natychmiastowemu spaleniu, ponieważ nie jest on do tego przystosowany
- w przypadku fotela elektrycznego z pamięcią również może być problem, bo w tym przypadku przełącznik zwiera na konkretnych pinach w sterowniku pamięci, różne rezystancje i sterownik po nich rozpoznaje co dalej robić, nie ma pewności że ten przycisk będzie posiadał odpowiednie rezystancje
- w przypadku obu wariantów problemem może być spalenie czegoś przez konflikt, gdy np. ktoś odpali przód i tył jednocześnie (szczególnie będzie to niebezpieczne w fotelu bez pamięci)
edycja:
udało mi się ustalić że ta opcja występowała w A6 w wersji long (chyba tylko w chinach), wykorzystany jest przycisk ten sam co w A8, nie wiem gdzie jest oryginalnie zamontowany, potrzebny jest sterownik drzwi 4F0 959 795 L obsługujący również dociągi, sterowniki foteli chyba wszystkie zadziałają
mody: Acc, Fotele elektryczne - kierowcy i pasażera z pamięcią, Lane Change Assist, Kamera cofania, Hak orginał, KeyLess, Elektryczna kolumna kierownicy