Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[A6 C6] Kierownica wielofunkcyjna

Wnętrze
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
screemer
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C6] Kierownica wielofunkcyjna

Post autor: screemer » 14 gru 2009, 21:58

Witam
Mam w swojej niuni zwykłą kierownicę czteroramienną. Bardzo fajnym ulepszeniem jest kierownica wielofunkcyjna z przełącznikami. Znalazłem w sieci wiele ogłoszeń dotyczących sprzedaży kierownic. Z tego co wiem, poduszka z czteroramiennej nie będzie pasowała do trójramiennej, więc rozglądam się za czteroramienną. Pytanie do znawców tematu - czy oprócz wymiany kierownicy i montażu oryginalnej poduszki na nowej (jeżeli obie są czteroramienne) trzeba wymienić coś ze strony elektroniki, czy gniazdko do podłączenia przycisków kierownicy jest już pod poduszką i wystarczy tylko wpiąć w nie kabel i przekodować vagiem sterownik kierownicy ??
Pozdrawiam.

grzybciu_ndm
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: grzybciu_ndm » 18 gru 2009, 13:47

zagadaj do kolegi iaqbec ,on coś kombinował z kierą w c6.wiec na pewno ma pojęcie w tym temacie :->
a tu jeszcze link:
a6-c6-kierownica-multifunkcyjna-tiptron ... t14486.htm

Awatar użytkownika
screemer
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: screemer » 18 gru 2009, 15:38

No wlasnie ten link czytalem ... i to nie do konca to co mi potrzeba. U mnie problem tkwi w szczegole, ze ja na kierownicy nie mam zadnej elektroniki poza poduszka powietrzna.

Problem w tym ze jak podlaczam VAGa i wchodze do Steering Wheel mam tylko numer kontrolera i nie ma za nim zadnej literki typu A, B lub C, tak jak to jest opisane
(cytuje "..potrzebny jest wiec moduł 4F0 953 549 C" - akurat autorowi chodzilo o podgrzewanie). Domyslam sie ze do samej multifunkcji tez jest potrzebna jakas wersja tego kontrolera, i teraz pytanie - czy mam kontroler ktory wystarczy przekodowac, czy moze musze szukac jeszcze dodatkowo plytki kontrolera i rozkrecac przelacznik zespolony.

Czy wystarczy ze zrobie VAGiem test czy kontroler przyjmuje wartosc "kierownica komfortowa" ???

tmr
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi
Rocznik: 2007
Moje auto: S6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 4.2 326KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Multitronic
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: tmr » 18 gru 2009, 16:21

Kup kierownice multi z kablem multi (z wolną wtyczką na wpięcie poduszki), ewentualnie taśmę (nie jestem pewien, czy ta którą masz obsłuży multi), przekoduj kierę (moduł ten który masz na 100% obsłuży multi) i masz multi.... :D
Pozdr
_TMr

ps jakbyś potrzebował jednak taśmy - to mam taką :)
Wykonane mody :) :
C6:
- lustreko fotochrom
- bixenony (+AFS) z poziomowaniem i zmywaniem, LED
- MMI High, Navi, BT, TV, DVD, AMI
- elektryczne stołki
- parktronic plus
- ogrzewanie postojowe
- ori kamerka cofania
- TPMS

C7:
- ori kamerka, ori hak

Awatar użytkownika
screemer
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: screemer » 18 gru 2009, 16:27

Dzieki tmr. Kierownice multi juz kupilem, czekam az dojdzie z ebaya. Nie wiem o co chodzi z ta "wolna wtyczka" z fotki widzialem ze jakas wtyczka tam wystaje na kabelku z prawej strony. Jak tylko dojdzie to bede kombinowal. Na razie w ten weekend odkrece poduszke od kierownicy i pozagladam jak to tam wyglada - jest kupa fotek na roznych forach ale co na zywo to na zywo. Jakby byla potrzebna tasiemka to sie usmiechne do ciebie.

satch
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: satch » 19 gru 2009, 19:32

mam pytanko... wcisnąłem pokrętło regulujące głośność w kierownicy i teraz jest luźne , nie działa ... czy wystarczy zdjąć panelek kierownicy i naprowadzić z powrotem na właściowe miejsce czy cos tam mogło sie zepsuć... panelek kierownicy zdejmujemy bez odkręcania czegokolwiek czy trzeba cos odkręcić ...

jeszcze jedno pytanie , pod kierownicą jest dziwny mały przełącznik , do czego służy ... <smuty>

halo , zna ktos odpowiedź ;-)
Ostatnio zmieniony 26 gru 2009, 19:17 przez satch, łącznie zmieniany 1 raz.
GPW

Awatar użytkownika
screemer
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: screemer » 19 gru 2009, 20:59

No niestety nie ma kabelka - wtyczka airbaga ma kabelki tylko po jednej stronie - tej od poduszki :( ile chcesz za kabelek airbaga z multi ?

Tak to u mnie wyglada:

Obrazek

[ Dodano: 2009-12-22, 10:59 ]
Zamowilem wczoraj tasme airbaga w ASO - W programie ETKA znalazlem ze roznica w oznaczeniu z tej co mam to:

mam: 4E0.971.589.B

do multifunkcji: 4F0.971.589.A

Zobaczymy jak wszystko przyjdzie. W miedzyczasie staram sie zdobyc klucz SPLINE lub torxa T55 (najwiekszy jaki mam to T50)

crea333
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Re: [A6 C6] Kierownica wielofunkcyjna

Post autor: crea333 » 08 lis 2023, 17:55

Witam mam problem zakodowaniem multifunkcja w audi a6 c6 2.4 2006r wyskakuje mi błąd w kodowaniu Kodowanie odrzucane błąd 31 Polecenie poza zakresem

Awatar użytkownika
bendzji
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Michał
Rocznik: 2018
Moje auto: Inne
Nadwozie: Inne
Napęd: Brak
Skrzynia: Automat
Paliwo: Diesel

Re: [A6 C6] Kierownica wielofunkcyjna